Han var ingen stor åpenbaring etter at han ble en av Kåre Ingebrigtsens første Brann-signeringer, Mathias Rasmussen. Høsten var blytung for laget, og Rasmussen var plaget av en betennelse.

Men nå er 23-åringen blitt frisk, og på trening viser Rasmussen hvorfor han ble hentet til Brann. Han trener hardt, skyter godt, dribler sterkt, løper mye og slår de intelligente pasninger, som kanskje er hans varemerke.

Godformen får ham til å erklære følgende:

– Jeg skal være en av de beste spillerne i Eliteserien, klinger den dype, lyngdølske stemmen.

Kjempetalent i Kristiansand

Fortsatt svett i ansiktet etter en lang økt på Nymark, utdyper han:

– Først og fremst har jeg lyst at laget skal være i toppen. Personlig er målet å være en av de beste versjonene jeg har vært av meg selv. Da bør jeg være en av de beste spillerne i ligaen, sier Rasmussen.

Som ung spiller i Start var Rasmussen et av de største talentene man hadde sett i Sørlandets hovedstad på mange år. Daværende trener Mons Ivar Mjelde ga Rasmussen sjansen på laget sammen med Kristoffer Ajer.

I 2016 ble han hentet over Skagerak til Nordsjælland for fem millioner kroner. En anselig sum for en ung, norsk spiller som frem til da hadde vist lite annet enn rått talent i Eliteserien.

I Danmark spilte han over 100 superligakamper, men det gikk etter hvert dårligere og dårligere. Da muligheten til å bli Brann-spiller kom i fjor, var den kjærkommen.

– Er det realistisk at du skal bli så god som du nå sier du kan bli?

– Noen vil nok si det ikke er realistisk med det jeg har prestert og at jeg har vært så lenge ute. Men det er der jeg satser. Man må ha store mål, sier Rasmussen.

– Jeg kan selvsagt være anker på midtbanen, men det er som indreløper jeg skal satse, sier Mathias Rasmussen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Ferrari med VW-motor

Brann-trener Kåre Ingebrigtsen sammenliknet i forrige uke Rasmussen med en Ferrari, men la til at han nå har en Volkswagen-motor. I indreløperrollen i trønderens 4–3–3-system er løpskraft avgjørende, og denne egenskapen har altså Rasmussen demonstrert for lite av ennå.

I fjor var Rasmussen en stund på kanten. I vår har han spilt mye anker på trening, men det er én av to indreløpere han først og fremst skal være, ifølge Brann-treneren.

– Han må få en bedre motor, mener Ingebrigtsen.

– Tror du han kan bli en av de beste i Eliteserien?

– Definitivt. Han har potensial til det. Hvis han får kapasiteten opp og får inn i blodet hva han skal gjøre, så kan han bli en fantastisk indreløper, sier Branns trener.

– Jeg ønsker at Mathias skal spille indreløper, sier Brann-trener Kåre Ingebrigtsen. Foto: Fred Ivar Utsi KLEMETSEN

Beskjed fra Horneland

Rasmussen forteller at spesielt assistenttrener Eirik Horneland har vært på ham for å få ham til å løpe helhjertet fra boks til boks, at de offensive dragene og returløpene ikke blir noe han gjør halvhjertet.

– Kondisjonen er der egentlig, men jeg må slå på den siste motoren oppi hodet. Viljen, egentlig.

– Hva innebærer det?

– Det er ikke slik at jeg ikke vil, men jeg må skru på at «dette kan jeg klare». Jeg må ta løpene og meterne jeg skal. Tenke at det er jeg som skal forbi motstanderen, han skal ikke forbi meg. Slike ting, forklarer Rasmussen.

For det er en overgang å skifte fra en noe mer luksuriøs posisjon fremme i banen til arbeidshest på midtbanen.

– Mathias må omfavne rollen og ta konsekvensen av å spille indreløper. Han må få i ryggmargen hva kravene er, og kan for eksempel ikke vente to sekunder før han reagerer, sier Ingebrigtsen.

– Mathias Rasmussen (til v.) har fortsatt et stykke igjen til Petter Strand, sier Brann-trener Kåre Ingebrigtsen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Vil like Bergen

Det er snart et halvt år siden Rasmussen signerte for Brann. Da han kom, proklamerte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen følgende om spilleren:

– Han er rask i hodet, smart, pasningssikker og målfarlig. Jeg tror Mathias kan bli en publikumsyndling i Bergen, sa sørlendingen, som kjenner Rasmussen godt fra Start.

– Mathias har noe med seg som type og spiller. Han vil like presset i Bergen, slo Mathisen fast.