Flere OL-utøvere har blitt advart om å unngå klemming, blant annet på seierspodiet, etter åpningsdagene av sommerlekene i Tokyo.

– Vi vil oppfordre og be alle om å holde avstand til de andre medaljevinnerne, uttalte IOC-talsmann Mark Adams, ifølge The Guardian.

Adams og IOC henviser til den olympiske «regelboken», der det blant annet oppfordres til hele tiden å bruke munnbind og holde avstand.

Det er ikke et uvanlig syn å se de norske håndballjentene både klemme og gi «high fives» i forbindelse med kamper.

– Det er en stor forskjell om det er innad i laget eller ikke. Vi har levd sammen over så lang tid. Der legger vi nødvendigvis ikke bånd på oss. Det har vi heller ikke fått beskjed om gjøre, sier Stine Bredal Oftedal da VG spør henne om tematikken.

– Men vi har fått beskjed om å minske kontakten med motstanderne. Det er helt greit, sier Norges kaptein.

KAPTEINEN: Stine Bredal Oftedal (t.h) går inn for både klem og «high fives» med lagvenninnene. Foto: Stian Lysberg Solum

VG har vært i kontakt med Lars Engebretsen, medlem av IOCs medisinske komité, om oppfordringen til å droppe klemmer.

– Klemming av svette kropper og uten munnbind er dessverre en måte å spre virus på, derfor bør det unngås. Det er offisielt IOC-standpunkt for seierspallen, sier Engebretsen.

– Så oppfordringen gjelder også utenom seierspallen – i selve konkurransesituasjonen?

– Regelen gjelder seierspallen. En rekke andre regler finnes. Ellers må man bruke sunn fornuft. Det norske laget er jo en kohort som har vært sammen lenge, testet mye og så videre, svarer medisineren.

Engebretsen var selv på plass i Yoyogi Arena under håndballjentenes åpningskamp sammen med Olympiatoppens sjefslege Roald Bahr.

Etter 12-målsseieren mot Sør-Korea, kastet flere av de norske landslagsspillerne seg i armene på hverandre.

– Vi går jo ikke rundt og klemmer på hverandre hele tiden. Men vi gjør det i en seiersrus. Vi har vært i en kohort hele veien, sier Bredal Oftedal.

SAMHOLD: Henny Reistad (t.v) og Silje Solberg. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Vi er en kohort som er sammen hele tiden. Vi tar på hverandre på trening og det er vanskelig ikke å ha nærkontakt i den idretten vi driver med. Vi har fortsatt med klemmingen. Etter det jeg har fått med meg er det lov å klemme når man er fullvaksinert. Men det betyr ikke at vi klemmer på alle i leiren her. Vi klemmer innad i laget. Det ser jeg på som greit, sier Silje Solberg.

Keeperen fikk selv påvist coronaviruset i vinter og mistet som følge av de første kampene av håndball-EM i desember.

– Det er viktig for dere å ha den fysiske kontakten dere alltid har hatt?

– Det blir litt ekstra samhold av det, svarer Solberg.