Langrennssportens superstjerne Johannes Høsflot Klæbo dro hjem fra Planica-VM med fem medaljer. Han er i en egen økonomisk klasse som sponsoryndling.

Her kan VG fortelle hvordan den største langrennsstjernen tjener millionene sine.

Ifølge VGs opplysninger utgjør sponsorinntektene den desidert største delen av Klæbos inntekt. Han har store faste inntekter, men har også bonusinntekter fra medaljene han håver inn i ski-VM i Planica, det ble tre gull, ett sølv og en bronse. Det ga 688.000 kroner i premiepenger.

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo med medaljefangsten fra Planica. Foto: Heiko Junge / NTB

Etter det VG kjenner til vil Klæbo tjene rundt 22 millioner kroner i år. Det er opp rundt syv millioner kroner fra tidligere.

Ut fra VGs beregninger har 26-åringen fra Trondheim gjort minst 60 millioner kroner i karrieren når denne skivinteren er over.

Dosent ved institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, gleder seg til å se femmila fra Holmenkollen på TV lørdag.

– 22 millioner kroner er mye sammenlignet med grunnlønnen til den jevne nordmann, men for en idrettsutøver på det nivået er det ikke voldsomt mye. Men rundt to millioner kroner i månedsinntekt er bra det altså, sier Blindheim til VG.

Simen Hegstad Krüger var den eneste med to individuelle gull blant herreløperne i Planica (15 kilometer og 30 kilometer fellesstart med skibytte). På 15-kilometeren ble Klæbo nummer fire, da var han ikke blid:

Før femmila i Holmenkollen har Klæbo gått inn 2,8 millioner kroner i premiepenger i verdenscupen så langt denne sesongen. Han vant Tour de Ski for tredje gang og leder verdenscupen 171 poeng foran Pål Golberg.

Frida Karlsson har tjent nest mest i premiepenger blant langrennsløperne, 1,1 millioner kroner mindre enn Klæbo.

EKSPERT: Trond Blindheim har markedskommunikasjon og forbrukeradferd som sitt spesialfelt som dosent ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Foto: Hansen, Frode / VG

– Sammenlignet med basketball i USA og fotball i England, Spania, Italia og Frankrike, så er jo dette småpenger, eller det er iallfall betydelig mindre enn hva de utøverne tjener, sier Blindheim.

Team Klæbo ønsker ikke å kommentere inntektene, men VG har sett nøyere inntektene til verdens beste langrennsløper.

  • Sponsorinntekter: Uno-X er den viktigste sponsoren, som bidrar med fem millioner kroner i året, totalt 25 millioner over fem år. Landslagets utstyrsleverandør Craft har en privat avtale med Klæbo som gir opp mot tre millioner i året. I tillegg har han gode avtaler med et skomerke og en skileverandør. I tillegg har han bil- og brilleavtale. Totalt handler det trolig om 13–14 mill. kroner i året.

  • Bonus fra sponsorer: Har i stor grad forhandlet seg fram til faste beløp, men får han også bonuser for seirer i VM og verdenscup. Dette handler trolig om noen millioner når han gjør det bra.

  • «Event-inntekter»: Klæbo kan få store beløp for å stille opp ved spesielle anledninger. Han får penger for å stille opp i showrenn både på våren og sommeren, og han kan også få store summer for å stille til opp for næringslivet eller andre. Dette er inntekter som kan variere fra år til år, ut fra hva Klæbo har tid og lyst til.

  • Stipend fra Norges Skiforbund og Olympiatoppen: Langrennssjef Espen Bjervig forteller at deres utøvere mottar et stipend som varierer fra 130.000 til 310.000 kroner i året - ut fra prestasjoner sesongen før. Klæbo er A-utøver hos Olympiatoppen.

  • Høydeopphold: Klæbo har i tillegg en særavtale med NSF som at han får dekket deler av sine høydeopphold. Totalt gir dette godt over en halv million kroner.

– Klæbo er en av de flest sponsorer vil satse på, langrenn er jo nasjonalidretten. Nå blir det ekstra mye i bonusutbetalinger, siden Russland ikke er med, for gull gir betydelig mer enn sølv og bronse, sier Trond Blindheim.

Men markedsføringseksperten legger til at sponsorene krever sitt.

– Du må stille opp på møter med sponsorer, du må være med på kick off, du må hilse på de ansatte, det er litt av en jobb også, sier Blindheim.

TJENER MEST: Alpinist Mikaela Shiffrin har fått mest i premiepenger av det internasjonale skiforbundet (FIS) denne sesongen, kjæresten Aleksander Aamodt Kilde følger ikke så langt etter. Her fra verdenscupavslutningen i Frankrike i fjor. Foto: Alessandro Trovati / AP

Sammenlignet med toppalpinistene og kjæresteparet Mikaela Shiffrin og Aleksander Aamodt Kilde er Klæbo og langrennsløperne et solid stykke bak når premiepengene deles ut. Shiffrin har kjørt inn 9,2 millioner kroner i premiepenger så langt denne sesongen, mens Kilde står på 6,9 millioner kroner.

VM-kongen Marco Odermatt er foran Kilde og øverst på herrelisten med 8,4 millioner kroner i rene premiepenger blant alpinistene så langt denne sesongen.

Klæbo tok sitt fjerde strake sprint-gull i mesterskap:

Klæbo tok sin første VM-medalje da han ble nummer tre på sprinten i Lahti i 2017. Dette er den femte vinteren han er på absolutt toppnivå.

Mens han trolig tjente et sted mellom fem og ti millioner de første årene, har 26-åringen de siste to-tre årene ligget på minst 15 millioner kroner. Nå tar han enda ett byks oppover på inntjening.

Etter tre OL-gull i Sør Korea for fem år siden stilte VG dette spørsmålet til Klæbo: Og nå kan du tjene mye penger?

– Ja, selvfølgelig er det muligheter for det. Vi må sette oss ned og legge en plan for hva vi skal være med på i den neste perioden, svarte Klæbo da.

Allerede den gang var det pappa Haakon Klæbo som styrte pengene.

Til å «styre» pengene har Klæbo nå hjelp fra Per Olav Monseth, daglig leder i investeringsselskapet Salvesen & Thams, et firma i Orkanger med samme røtter som Orkla.

Damene går femmila søndag. Få full oversikt over sportshelgen i VGs nye sportskalender.