Strandberg ble presentert på en pressekonferanse på Valle 14.00 – som VG tidligere meldte tirsdag.

TV 2 var først ute med nyheten om Strandbergs retur.

– Det er deilig å endelig lande det. Det har vært en sommer med mange tilbud, mange inntrykk og ting man skal tenke over. Det er fint å ha det på plass nå, sier Strandberg til VG.

– Det er ikke en stor signering, det er en monstersignering. Det er lett å bli historieløs, men jeg vet ikke hvor ofte et norsk lag har hentet tilbake en bærebjelke på det norske landslaget. Det viser også at gode spillere kan komme hjem til Eliteserien, sier sportssjef Joacim Jonsson til VG.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo kaller det en «monumental signering».

Strandberg har nå signert en kontrakt som strekker seg ut 2024.

– Vålerenga betyr ekstremt mye for meg. Jeg har vært her i mange år før, og Oslo er hjem for meg. Alle er enige om at Vålerenga har underprestert i mange år, og jeg håper jeg kan bidra på en god måte, slik at vi kommer tilbake mot toppen, sier han videre, og legger til:

– Det er litt trist at Vålerenga vaker midt på tabellen.

Jonsson forteller at prosessen med å hente Strandberg har pågått siden midten av april, og at Jonsson var nede i Italia for å besøke ham i slutten av april.

RETUR: Stefan Strandberg (venstre) sammen med Morten Berre og Harmeet Singh under en Vålerenga-kamp i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det ble et gjennombrudd i helgen, og så har det gått ganske raskt de siste dagene, sier Jonsson.

Strandberg har under Ståle Solbakken vokst frem som en klar ener i midtforsvaret på det norske landslaget, men han har ikke spilt en klubbkamp siden november i fjor.

Midtstopperen spilte da for den italienske Serie A-klubben Salernitana, men var ute med skade over nyttår og ble ikke registrert for spill de siste månedene.

– Det har vært en helt surrealistisk situasjon i Italia, med det som skjedde der, sier Strandberg, og ber om at folk gir ham litt tid før han finner tilbake til sitt beste nivå.

KORT OPPHOLD I ITALIA: Strandberg var fast i midtforsvaret til Salernitana i starten av 2021/22-sesongen, men spilte sin siste kamp for Serie A-laget i november i fjor. Foto: Alessio Marini / IPA

Jonsson legger ikke skjul på at Strandberg vil få en god lønn i Vålerenga, men er klar på at de ikke har kunnet konkurrere med europeiske klubber og at det er Strandbergs eget ønske om å komme «hjem» som har gjort at overgangen har blitt en realitet.

Tidligere tirsdag ble Kristian Eriksen solgt fra HamKam til Molde, en avtale som skal ha vært verdt 15 millioner kroner, mens Victor Boniface ble solgt fra Bodø/Glimt og til belgisk fotball for en overgangssum som skal ha vært rundt 20 millioner kroner.

– Når jeg ser summene som er rundt om, så tenker jeg at vi har gjort et varp, sier Jonsson.

VIKTIG BRIKKE: Strandberg har fått mye tillit under Ståle Solbakken. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sørlendingen har i sommer vært på jakt etter en ny klubb, og landslagstrener Ståle Solbakken har tidligere i sommer sagt til NTB at «uret tikker litt for ham».

– Jeg tror alle vet at landslaget er veldig viktig for meg. Hele den gjengen betyr mye for meg og jeg ønsker å oppnå suksess med den gjengen, sier Strandberg.

Nå har altså 32-åringen bestemt seg for å flytte hjem til Norge og spille for Vålerenga. Nylig forlot midtstopper Ivan Näsberg Vålerenga til fordel for greske PAOK.

FORSVARSSJEF: Strandberg i aksjon under Norges kamp mot Montenegro i fjor høst. Foto: Annika Byrde / NTB

Strandberg startet seniorkarrieren sin i Mandalskameratene, før han som 18-åring ble klar for Vålerenga i 2009. Der spilte han 59 seriekamper og scoret to mål. Han var også med på laget som tok sølv i serien i 2010.

Videre gikk turen til Rosenborg i 2012, hvor han spilte i tre og en halv sesong.

I løpet av årene i Rosenborg var han med på det norske U21-laget som tok bronse i U21-EM i 2013 og på høsten samme år debuterte han for A-landslaget.

Hans hittil siste kamp i Eliteserien var Rosenborgs 3–0-seier mot Odd i juli 2015. Den gang var det Dag-Eilev Fagermo, som nå er Vålerenga-trener, som ledet Odd.

Strandberg har siden spilt for Krasnodar, Hannover 96, Ural Yekaterinburg og Trapania, før han signerte for Salernitana i fjor sommer. Der ble han altså i ett år.

Midtstopperen kjøpte i 2020 en leilighet på 341 kvadratmeter på Aker Brygge, en leilighet han ifølge Finansavisen betalte 38 millioner kroner for.