Én finger foran munnen, og et kontant «hysj» til svenskene.

Det var beskjeden fra Erling Braut Haaland etter at han hadde punktert kampen mot Sverige, og sørget for den første norske seieren på svensk jord siden 1951.

Men hysjingen var ikke nødvendigvis til det svenske publikumet.

– Først kalte han meg en hore, det kan jeg trygt si at jeg ikke er, sier Haaland til TV 2.

Han prater om den svenske midtstopperen Alexander Milosevic, som tydeligvis forsøkte å psyke ut spissen i 2. omgang.

Det fungerte dårlig.

– For det andre sa han at han skulle knekke føttene mine, halvannet minutt senere scoret jeg. Det var fint det, sier han og smiler.

Milosevic ville ikke snakke med VG i pressesonen, men snakket til svenske Aftonbladet rett ved siden av.

– Det er grovt å si det han sier. Jeg snakker ikke norsk, og han snakker ikke svensk, så jeg skjønner ikke hvordan vi skal ha kommunisert. Det er rart han sier ting jeg ikke har sagt, sier han til avisen.

– Jeg har spilt en fotballkamp og som alltid blir det dueller og «trashtalk» og alt mulig. Når jeg går av banen tar jeg folk i hånden og så er vi ferdig med det, sier han og på spørsmål om han husker hva han sa er svaret «nei».

Milosevic ble også spurt hva Haaland sa til ham etter at han hadde scoret det andre målet.

– Jeg vet ikke. Dersom han hadde sagt noe, hadde jeg ikke følt at jeg trengte å gå ut og fortelle hva det var. Det er forskjellen.

HYSJ: Erling Braut Haaland sendte et stikk i retning svenskene etter å ha senket Sverige på Friends Arena. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

– Erling må regne med at motstanderne kommer til å prøve å ta han både psykisk og fysisk. Det her tror jeg ikke skal bli noen stor greie. Det er sånt som skjer, sier landslagssjef Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Svenskene var allerede rasende etter straffesparket Norge fikk tidlig i kampen.

Etter et drøyt kvarter fintet Italia-proffen Morten Thorsby bort den svenske høyrebacken Emil Krafth, før han gikk veldig enkelt ned i gresset.

– Jeg synes den er kjempebillig. Han søker foten, og det er filming. Jeg har sett situasjonen, og jeg prøver å komme meg unna. Alle jeg har snakket med sier han filmet. Jeg fatter ikke at VAR ikke kan se det også, sier Krafth til VG.

– Jeg synes det var riktig dømt, sier Thorsby til VG.

Erling Braut Haaland fikk se situasjonen av TV 2 etter kampen.

– Det så litt «halvfilming» ut, det må jeg si. Han skulle bare sentret til meg, så hadde jeg scoret, sier Haaland, før han ser litt mer nøye på bildene:

– På italiensk vis, kan du trygt si. Det ser ut som det er filming ja.

Se situasjonen her:

– Han (Anthony Taylor) er kanskje verdens beste dommer, og han tok seg god tid. Det er jo VAR, så sannsynligvis er det rett, sier Ståle Solbakken, som selv ikke hadde sett situasjonen da han møtte pressen etter kamp.

– Fullstendig horribelt, sier derimot Sveriges landslagssjef Janne Andersson til TV 2 om straffesparket.

Straffen ble stående og da var Erling Braut Haaland nådeløs. Stjernespissen satte fart mot ballen omtrent før dommerne blåste i fløyten, og steg frem og plasserte den kontant ned i hjørnet.

Robin Olsen leste tilsynelatende straffen ganske enkelt, men skuddet til Haaland var så presist og hardt at målvakten ikke nådde bort.

At Norge har fått en stjernespiss merkes minst like godt utenfor landsgrensene som innenfor. I både Serbia og Sverige har det aller meste dreid seg om 21-åringen både på og utenfor banen.

Midtveis i den andre omgangen viste jærbuen hvorfor norske, serbiske og svenske journalister er så besatt av fenomenet fra Bryne.

Alexander Sørloth stusset ballen gjennom, og da Sveriges midtstopper bommet på klareringen stormet han gjennom med sine karakteristiske klyv, før han smelte til med høyrefoten og hamret ballen ned i hjørnet.

Deretter la han fingeren mot leppene og stilnet den høylytte kortsiden bak den svenske målvakten på mektige Friends Arena.

– Det må dere tåle. Så hårsåre er dere vel ikke? sa Solbakken til en svensk journalist som spurte om hysjingen på pressekonferansen etter kamp.

Landslagssjefen var strålende fornøyd med sin tomålsscorer.

– Du finner ikke en spiller med det killerinstinktet. Det er gull verdt, sier han til TV 2.

WELL PLAYED: Landslagssjef Ståle Solbakken gratulerer Erling Braut Haaland med vel gjennomført kamp etter å ha blitt byttet ut. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

Minutter senere burde han fullført hat tricket da han ble spilt vakkert gjennom av Alexander Sørloth, men for en sjelden gangs skyld kom han tapende ut av mann-mot-mann-duellen med motstandermålvakten.

Med to scoringer var imidlertid jobben gjort, og et kvarter før slutt ble han byttet ut for å være frisk og rask til møtet med Slovenia fire dager senere.

– Det er en fantastisk følelse. Det er viktig for meg å levere på landslaget. Det fortjener det norske folket, sier Haaland til TV 2.

Nå har han 18 mål på 19 landskamper.

– Det er helt latterlige tall. Han er alltid en trussel der oppe, sier Sander Berge til VG.

Foto: Bjorn Steinar Delebekk / VG

Noen meter fra innbytterbenken satt Alfie Haaland, som kunne konstatere at sønnen har scoret 18 mål på 19 landskamper for Norge, og er i en alder av 21 år på god vei til å smadre Jørgen Juves rekord på 33 landslagsmål.

– Jeg må bare å takke Ståle. Det er ikke noe annet å si. Han er en fin mann, sier Haaland.

Også etter at Haaland forlot banen fortsatte Norge å skape store sjanser. Sander Berge misbrukte en mulighet alene med keeper, og også Kristian Thorstvedt var svært nære å tegne seg på scoringslisten.

– Det svenske forsvarsspillet var en hønsegård. Det er ikke noe å si på dette. Norge var klart best, sier Jonsson.

Foto: Bjorn Steinar Delebekk / VG

Svenskene hadde også noen muligheter, og da Anthony Elanga reduserte på overtid var det for første gang etter 2–0-scoringen litt ekstra puls på den norske benken, og da fløytesignalet gikk for siste gang brølte de ut og omfavnet hverandre i glede.

Seieren var også første gang de norske fotballherrene har slått Sverige på bortebane i en tellende landskamp.

– Det var på tide. Det er en stor opplevelse. Det var en kul kamp, sier Andreas Hanche-OIsen til VG.

Norge har dermed fått maks utbytte i de to vanskeligste bortekampene i gruppen og har Nations League-gruppen i sin hule hånd før de to kommende hjemmekampene mot Slovenia og Sverige på Ullevaal stadion til uken.

I tillegg til vertsnasjonen Tyskland skal 20 lag til EM gjennom kvalifiseringsspillet neste år, mens de tre siste plassene går til lag som kvalifiserer seg gjennom Nations League: