Det så lenge ut til å gå mot den 12. kampen på rad uten seier for Brann mot Vålerenga, men tyve minutter før slutt fikk bergenserne straffe da Bård Finne gikk i bakken.

Kaptein Sivert Heltne Nilsen, med fortid i Vålerenga, var iskald.

– Vi måtte slite på 1–1, men kjemper oss inn i det. Kjempebra av Bård å få straffe der, sier straffeskytteren til TV 2.

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo langet ut mot dommerteamet etter at straffen ble utdelt. VAR så heller ingen grunn til å gjøre om på avgjørelsen.

– Jeg synes den er billig, for det er ikke noe takling. For å gi straffe må det være noe mer, sier Vålerenga-treneren til VG.

– Kontakt er det jo, men det skal det være. Det heter jo fotballkamp, fortsetter han.

Fagermo fikk også gult kort like etter at Tore Hansen pekte på straffemerket.

– Det er jo fordi jeg har engasjement og «passion» og blir forbanna, forklarer han.

RASTE: Dag-Eilev Fagermo fikk gult kort rett etter at tidligere Vålerenga-spiller Bård Finne skaffet straffespark for Brann. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det var Fredrik Oldrup Jensen som felte Brann-angriperen i feltet.

– Jeg regner med at VAR klarer å ta en riktig avgjørelse. Der og da føler jeg at det er like mye Bård som sparker i meg enn meg i ham, men jeg har ikke sett det om igjen og kan ikke konkludere 100 prosent, sier han til VG.

VAR skal bare anbefale dommeren å se situasjonen på nytt hvis det ansees som en klar og åpenbar feil.

– Det er ikke stygt, men han er på foten. Når dommeren dømmer straffe synes jeg det er greit, sier Finne til VG.

Til slutt vant Brann 3–1. Dermed står bergenserne med seks poeng etter tre serierunder. Til sammenligning står Vålerenga med tre poeng.

– Dette laget har mye i seg. Vi jobber for å kontrollere kamper på et høyere nivå. Guttene jager på og det er mange kramper i dag. Vi ville det mest, sier Brann-trener Eirik Horneland til TV 2.

FOTBALLFEST I BERGEN: Brann leverte varene foran et fullsatt stadion mot Vålerenga. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Et fullsatt Brann Stadion – med 16816 tilskuere – badet nemlig i sol og ga den perfekte ramme for klassikeren Brann – Vålerenga da hjemmelaget skremte bort VIF-spøkelset.

– Utrolig deilig. Det var nesten så jeg hadde tårer i øynene da jeg så tribunene, sier Brann-midtstopper Ruben Kristiansen til VG.

Bergenserne gikk ut i hundre og tok ledelsen etter bare fem minutter.

Vålerenga-forsvaret maktet ikke å rydde unna ballen, noe som ga Mathias Rasmussen en skuddmulighet på høyrekanten. Avslutningen gikk via Bård Finne, før den fant veien i fanget på Frederik Børsting. Dansken limte ballen i hjørnet fra skrått hold foran Store Stå.

PANGSTART: Her har Fredrik Børsting akkurat skutt Brann-publikumet til himmels. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det tok imidlertid bare ti minutter før jubelen stilnet. Henrik Heggheim headet et innlegg på tvers inn i Brann-boksen. Japhet Sery Larsen forsøkte å klarere unna, men klønet i stedet ballen inn i eget nett.

VAR sjekket opp en mulig offside i forkant, men kunne ikke redde dansken.

Og når det heller ikke ville seg foran VIF-målet, måtte Brann gå til pause med 1–1 selv om de dominerte både banespillet og sjansestatistikken.

Vålerenga hevet seg litt etter hvilen, men Brann fortsatte å være det beste laget. Tyve minutter før slutt fikk de også straffe da Fredrik Oldrup Jensen, som vikarierte for Stefan Strandberg i midtforsvaret, felte Bård Finne.

Sivert Heltne Nilsen var sikker fra ellevemetersmerket. Eirik Horneland var like treffsikker med sitt bytte etter 2–1-scoringen. Brann-treneren kastet innpå Aune Heggebø og fikk maks uttelling. Brann-yndlingen brukte nemlig knappe fem minutter på å øke til 3–1.

Dermed var det endelig Brann som kunne juble for seier mot rivalen etter VIF-seier i de fem foregående kampene innbyrdes.

LEDET AN: Brann-kaptein Sivert Heltne Nilsen satte inn 2–1 på straffe mot Vålerenga, klubben han spilte for fra 2014 til 2015. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

PS: Hele syv Brann-spillere har fortid i Vålerenga (Mathias Dyngeland, Ruben Kristiansen, Felix Horn Myhre, Bård Finne, Ulrik Mathisen, Sivert Heltne Nilsen og Niklas Castro).