– Reaksjonene var blandet. Men skihopperne i Trønderhopp er vant med dugnadsarbeid. Vi har gjort mye rart opp gjennom.

Det sier daglig leder Håvard Lie til Adresseavisen. Denne gangen er det søppelplukking som skal sørge for noen kroner inn.

Trønderhopp selger søppelposer som blir kjøpt av sponsorer og privatpersoner. Når en pose blir solgt, må hopperne plukke den full av søppel og ta et bilde av den. Bildet er bekreftelsen til kjøperen at jobben er gjort.

– Vi var veldig usikre på hvordan dette skulle gå i starten. I utgangspunktet håpet vi på å tjene 20 000 kroner på søppelplukking, men allerede er vi oppe i 30 000, sier Lie.

– Faktisk har vi kommet til et punkt der vi ikke kan selge så mange flere poser. Vi må jo plukke opp alt søppelet også. Planen var å plukke frem til 17. mai, men nå må vi nok holde på litt ut i juni.

Trenger penger til reising

Trønderhopp-lederen sier det er tre grunner til at de plukker søppel:

– Først og fremst handler det om å få inn penger slik at vi kan reise for å trene. I tillegg er vi inne i en måned der hopperne våre ikke gjør så mye annet. Da kan vi like greit gjøre en god gjerning. Den siste grunnen er at en av gründerne bak plukk.no er en tidligere trønderhopper (Børge Gellein Blikeng).

For å motivere hopperne, har Lie lovet ut en hoppdress til den som plukker og selger mest.

Trønderhopp må klare seg uten sin egen hjemmearena i halvannet år. Granåsen skal nemlig totalrenoveres til Ski-VM i 2025.

Derfor må de reise til Stjørdal og Lillehammer for å kunne trene. Søppelplukking er et av tiltakene som er iverksatt for å tjene penger til å reise. Totalt vil det koste Trønderhopp 800 000,- ekstra i året nå som de må klare seg uten Granåsen-bakken.

Westman fant også en seng da hun plukket søppel: – Den ble dessverre for tung og stor til at jeg klarte å ta den med meg. Foto: Trønderhopp

– Overrasket

Svenske Frida Westman er en av hopperne som har vært ute og plukket søppel.

– Jeg er veldig overrasket over hvor mye søppel det faktisk er ute i naturen. Folk er dårlig på å kaste søppelet på rett sted, sier hun.

Da Lie og de andre sjefene i Trønderhopp fortalte om søppelprosjektet, ble Westman glad:

– Vi gjør mye for å få inn penger, og dette er også et bidrag for miljøet. Det syns jeg er positivt.

– Hva er det merkeligste du har plukket?

– Det går veldig mye i plast og emballasje. Men det var en dag jeg så en seng som lå ute i naturen. Den ble dessverre for tung og stor til at jeg klarte å ta den med meg.

Håvard Lie sier reaksjonene fra hopperne var blandet da han lanserte ideen om å plukke søppel for å tjene penger. Foto: Mariann Dybdahl

Westman og resten av hopperne må forberede seg på en annerledes tid det neste halvannet året. Den svenske hopperen sier hun prøver se positivt på den nye hverdagen.

– Jeg tror og håper vi blir ekstra fokuserte og motiverte når vi først reiser for å trene. Kanskje kan det øke kvaliteten på samlingene våre, sier hun.