De er store i hjemlandet. Noen har mange tatoveringer og tøff stil, andre er så unge at mesterskapets eldste utøvere kunne vært besteforeldrene deres. OL er en oppvisning i sportens mangfoldighet.

Her er 10 utøvere det er verdt å merke seg:

SARAH SJÖSTRÖM, svømming (Sverige)

Sarah Sjöström på et medietreff like før avreise til OL i Tokyo. Hun er hele Sveriges store medaljehåp i svømming. Foto: JESPER ZERMAN, BILDBYRÅN

For mange nordmenn, prestasjoner til tross, et relativt ukjent navn. Sarah Sjöström er en av Sveriges største idrettshelter. Hennes tre medaljer i OL i Rio (gull, sølv og bronse) sørget for statusen.

Sverige håper på et nytt medaljemirakel fra den 27 år gamle utøveren fra Stockholm. Samtidig er det tvil om hva hun kan utrette. I vinter falt hun på en issvull og fikk et brudd i nærheten av albuen. Hun er selv usikker på hvor langt det kan gå.

Hennes sterkeste øvelse er butterfly, men hun tok også medalje i Rio på både 100 og 200 meter fri.

Svømming starter lørdag 24. juli og avsluttes søndag 1. august.

NAOMI OSAKA, tennis (Japan)

Naomi Osaka er født i Osaka og tilbrakte sine første år i Japan. Hun er oppvokst i USA med mor fra Japan og far fra Haiti. I OL spiller hun med det japanske flagget. Her undre trening denne uken på tennisarenaen i OL-byen. Foto: EDGAR SU, Reuters/NTB

Hun er Japans kanskje største idrettshelt akkurat nå (sett bort fra sumobryting og baseball) – til tross for at hun er vokst opp i USA og bor der.

Faren er fra Haiti og moren kommer fra Japan. Hun bodde sine første år i Japan. Naomi Osaka er ranket som den nest beste i verden. Hun skapte stor oppstandelse da hun trakk seg fra French Open tidligere i år på grunn av psykiske utfordringer. Hun er en av de store favorittene til å vinne tennisturneringen.

Tennisturneringen starter 24. juli. Finaler helgen rundt 1. august.

NYJAH HUSTON, skateboard (USA)

Nyjah Huston har prøvd seg i skateboardparken i Tokyo. Han er en av de store favorittene til å vinne street-konkurransen. Foto: Gregory Bull, AP

26-åringen fra USA er den største stjernen innenfor konkurranse-skateboard.

Han var barnestjerne som nå er superveteran på 26 år. Huston var profesjonell skateboarder allerede som 11-åring. Har vunnet X-games flere ganger. Det er første året skateboard står på OL-programmet. Huston har et klart mål for lekene: Vinne.

Deltar i street-øvelsen som har finale på søndag 25. juli.

ADAM ONDRA, klatring (Tsjekkia)

Adam Ondra i veggen. Foto: Rick Bowmer, AP/NTB

Han er bare 28 år, men en legende allerede i klatreverden. Han gjorde seg bemerket som 13-åring allerede har klatret mange legendariske ruter utendørs raskere enn noen andre.

Sportsklatring står på OL-programmet for første gang og gullet deles ut etter at klatreren har konkurrert i tre forskjellige disipliner. Ondra har et lite handicap i det merkelige formatet som OL-konkurransen har, men er fortsatt gullfavoritt.

Finale torsdag 5. august.

CAELEB DRESSEL, svømming (USA)

Caleb Dressel (t.h.) etter trening i det olympiske bassenget i Tokyo. Han kan bli USAs fremste gullvinner i dette OL. Her sammen med lagkameraten Townley Haas (med ryggen til). Foto: Martin Meissner, AP/NTB

Han er mannen som er forventet å ta opp USAs mektige arv i svømming. Mannen som kan, som Mark Spitz og Michael Phelps, ta tre gull i ett og samme OL.

Det er mulig for 24-åringen fra Florida. Under VM i 2017 kom han som en vind og tok syv gull, to år senere reiste han hjem med syv gull. Han tok to stafettgull med USA allerede i Rio for fem år siden. Men nå er det forventet at han tar steget helt opp.

Svømming starter lørdag 24. juli og avsluttes søndag 1. august.

OLEKSANDR KHYZHNIAK, boksing (Ukraina)

Khyzhniak etter å ha vunnet en kamp. Han forsøker alltid å gjøre en militær hilsen etter kamper. Foto: Ukrainas bokseforbund

I amatørboksing er knockout-avgjørelser sjelden. Men den ukrainske mellomvektsbokseren slår hardt og har et slags favorittstempel i sin klasse.

Han vant den europeiske OL-kvalifiseringen slo han alle inkludert den regjerende verdensmesteren Gleb Baksji som representerer Russland. Baksji er opprinnelig fra Simferopol på Krimhalvøyen og opprinnelig ukrainer.

Khyzhniak er spådd å bli Ukrainas nye Vasyl Lomasjenko.

Mennenes mellomvektsfinale går tirsdag 3. august.

SUNISA LEE, turn (USA)

Sunisa Lee lever et liv i skyggen av Simone Biles på det amerikanske turnlaget. Foto: LINDSEY WASSON, Reuters/NTB

Når det gjelder kvinnenes turnøvelser handler det mest om fenomenet Simone Biles. Men hadde det ikke vært for at Biles hadde vært så god, ville trolig Sunisa Lee vært sjefen på det sterke amerikanske turnlaget.

18-åringen fra Minnesota deltar i sitt første OL. Hun tok tre medaljer under VM i Stuttgart for to år siden og har sin styrke i skranke og frittstående. Familien har aner i Kina og hun tok gullet under VM i Stuttgart bare dagen etter at faren hadde hatt en ulykke og falt ned fra en stige. Faren ble lam etter ulykken.

De første individuell turnfinalene går onsdag 28. juli.

SHANSHAN FENG, golf (Kina)

Shanshan Feng er en av favorittene i OL-turneringen. Hun har vært en banebryter for kinesiske golfspillere. Foto: Kelvin Kuo, Reuters/NTB

Feng er den første kinesiske kvinne golfspillerne som har nådd opp til øverste nivå – LPGA Tour.

Hun er også første kineser som har vunnet en majorturnering. Hun er ranket som nummer 18 i verden. I 2016 i Rio tok hun bronse. 31-åringen dro til USA som 17-åring for å trene med de beste. Hennes eneste seier i en majorturnering (Wegmanns LPGA Championship) kom for ni år siden. Ikke ukjente Suzann Tutta Pettersen ble nummer to. Feng tar sikte på seier i Japan i en turnering hvor ikke alle de beste har valgt å reise.

Finalen i golf går lørdag 7. august.

HARRIE LAVREYSEN, banesykling (Nederland)

Harrie Lavreysen er blant de aller beste banesyklistene i verden og han har mål om å kunne fly det nederlandske flagget også i den olympiske velodromen. Foto: KACPER PEMPEL, Reuters/NTB

24-åringen fra Nederland begynte som BMX-syklist, men har nå gått over til banesykling. Og det har han gjort med stor suksess. Han er regjerende verdensmester i øvelsen keirin og sprint. Han er også en av de store favorittene til OL-gull.

Banesykling har alltid vært stort i Nederland og han er en stjerne i hjemlandet. Han fikk Gerrie Knetemans-trofeet i Nederland i 2018. En pris som går til årets mest lovende syklist. To år senere tok han tre gull i VM i banesykling.

Banesyklingen går hele den siste uken av OL.

VIKTOR AXELSEN, badminton (Danmark)

Viktor Axelsen i aksjon under EM i Ukraina tidligere i år. Han fikk covid-19 i etterkant av dette mesterskapet. Han ble kjapt frisk og har ikke hatt noen ettervirkninger. Foto: Efrem Lukatsky, AP/NTB

Mens badminton fortsatt sliter litt med campingstempelet i Norge, har det vært toppidrett i Danmark i mange år. Et land som har lange tradisjoner i sporten. Axelsen (27) tok bronse i OL i Rio for fem år siden. Han er blitt eldre, mer rutinert og har en heftig målsetting for hva som skal skje i Tokyo.

– Jeg sikter mot å forbedre mitt resultat fra Rio, sier han kjekt til den danske OL-komiteens hjemmesider.

Danmark stiller med hele ni badmintonspillere i Tokyo.

Badmintonfinalene starter fredag 30. juli.