Lite ante herr og fru Gomez at den spinkle nabogutten i Funchals slitne Quinta Falcao-område skulle vokse seg så stor at han ble fotballens største merkevare.

Hver morgen hørte de ball som traff husvegg.

I hver lunsjpause så de guttungen trikse seg bortover gaten etter å ha skulket skolen.

Hver ettermiddag registrerte de den krevende seksåringens følelsesutbrudd etter å ha spilt for de singles lag mot gifte menn på den beskjedne grusbanen.

Fotballen skulle bli redningen for Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro etter en vanskelig oppvekst i det stupbratte terrenget på frodige Madeira.

Tre tiår senere er den vesle gutten fra ferieparadiset på karrierens oppløpsside etter en av tidenes største fotballfortellinger.

Slik så Cristiano Ronaldos første spillerlisens ut, da han i 1994 spilte for Clube Futebol Andorinha. Foto: TROND TANDBERG

Velkommen til Disneyland

Hvem som har vært best av Cristiano Ronaldo og Lionel Messi de siste 15 årene? Vi kan diskutere til vi blir blå i ansiktet.

Mange heller mot Messi, det er vrient å komme unna den lille argentineren.

Men som brand er nok CR7 større. Portugiseren er en kommersiell kjempesuksess.

Og sånn sett passer han utmerket i Manchester United, fotballens Disneyland. Det er ikke et uttrykk vi har funnet på, det var United-direktør Ed Woodward som selv omtalte klubben som «et Disneyland for voksne» da han forsøkte å lokke Jürgen Klopp til Manchester i 2014.

Etter 12 år og tre måneder er den bortkomne sønn hjemme i Manchester United, klar for er et av idrettshistoriens største og viktigste comeback.

Det er todelt, og det blir et definisjonsspørsmål om hjemkomsten kan kalles vellykket når kontrakten løper ut om to år:

  • Kommersielt: Økonomiavdeling og eiere har grunn til å gni seg i hendene. CR7 tilbake er allerede i ferd med å bli en suksess kommersielt.

  • Sportslig: Manager Ole Gunnar Solskjær måles på pokaler, og det presset blir ikke noe mindre etter hans gamle rekkekamerats hjemkomst. Men er Cristiano Ronaldo god nok til å herje i Premier League?

Cristiano Ronaldo møtte manager Ole Gunnar Solskjær på kontoret tirsdag. Foto: MANUTD.COM

Best utenfor banen

Etter fotball-VM i 2018 ble Cristiano Ronaldo hentet fra Real Madrid til Juventus av to grunner: Han skulle løfte inntektene og den kommersielle verdien av klubben. Og han skulle bidra til at Juve vant Champions League igjen.

De lyktes best med det første.

Trøyesalget gikk opp, følgermassen på sosiale medier vokste kraftig, sponsoravtalene nådde nye rekorder.

På de to første årene økte den italienske gigantklubbens inntekter med over 300 millioner kroner. I samme periode økte antallet følgere i sosiale medier fra 50 millioner til 110 millioner.

Men med all mulig respekt: Juventus ble ikke et bedre fotballag med Cristiano Ronaldo. Juventus nådde for eksempel aldri lenger enn til kvartfinalene i Champions League.

CR7 scoret sine mål, 101 på 134 kamper, men Juventus vant ikke flere kamper av den grunn. Forrige sesong ble Torino-klubben kraftig slått av Inter etter å ha vunnet seriegull de ni strake foregående sesongene.

Den største forskjellen gjorde superstjernen fra Portugal utenfor banen.

Tommel opp fra Cristiano Ronaldo da han ankom treningsanlegget ved Carrington onsdag morgen. Foto: PHIL NOBLE, REUTERS

Driftskostnader: 720 mill.

Juventus var ikke i den kommersielle verdensklasse, men det er Manchester United.

Ifølge årets januar-rapport fra Deloitte Football Money League er klubben den med størst omsetning i Premier League. Kun Real Madrid, Barcelona og Bayern München hadde større omsetning i hele verden.

Det til tross for at Manchester-klubben ikke har løftet en pokal siden forsommeren 2017.

Det forteller en hel del om posisjonen i markedet.

Men at CR7 skal øke Uniteds kommersielle inntekter i samme grad som i Juventus, er lite trolig. Fordi Englands mestvinnende klubb allerede er så store.

Likevel er det all grunn til å tro at spilleren i trøye 7 skal klare å betale tilbake de drøyt 720 millioner kroner (overgangssum og lønn) det koster å drifte ham de neste to årene.

På de første 12 timene etter at draktsalget av Cristiano Ronaldo startet, ble det solgt trøyer for 390 millioner kroner.

Det meste av pengene går til draktleverandøren, United får mellom 10 og 15 prosent for hver drakt, men likevel tjente klubben nærmere 50 millioner kroner det første halve døgnet med CR7.

Slik feiret Cristiano Ronaldo verdensrekord og sitt landslagsmål nummer 111 mot Irland forrige uke. Ingen har gjennom historien scoret flere landslagsmål enn portugiseren. Foto: ANTONIO COTRIM / LUSA
Cristiano Ronaldo med pokalen etter at Juventus vant den italienske cupfinalen mot Atalanta i mai. Foto: Antonio Calanni, AP

Syv ganger større enn klubben

Normalt har Manchester United de siste årene fått daglige 30.000 nye følgere på bildedelingstjenesten Instagram. Den første timen etter at nyheten om superstjernens overgang ble kjent, fikk klubben 800.000 nye følgere.

Noen få dager senere, da kontrakten var signert, hadde ytterligere 3,1 millioner nye brukere sluttet seg til Uniteds Instagram-konto.

Til sammenligning: Ved starten av denne uken hadde Manchester United som klubb 47 millioner følgere, Cristiano alene 339 millioner.

Han er over syv ganger så stor som sin egen arbeidsgiver på det sosiale mediet som teller mest.

Men så handler denne overgangen også om mer enn inntekter: Det handler om å befeste klubbens posisjon som en stormakt, en posisjon som har vært truet i flere år.

At Manchester United kan tiltrekke seg fotballens kanskje største navn, bør gjøre noe med det.

Det blir mye oppmerksomhet både på og utenfor banen.

En Manchester United-supporter utenfor klubbens treningsanlegg Carrington ventet på Cristiano Ronaldo tidligere denne uken. Foto: PHIL NOBLE, REUTERS

De ubesvarte spørsmålene

Så er spørsmålet hva Cristiano Ronaldo kan tilføre Manchester United på banen. Det er den ukjente faktoren her.

Forbedrer han laget, og hvor mye?

36-åringen scorer fortsatt mange mål. Men unggutten som slo gjennom som ivrig driblefant i forrige periode på Old Trafford, er en helt annen spiller nå. Han er mer stasjonær, ikke like bevegelig, han er blitt en ren avslutter.

Hvordan skal han brukes?

Solskjær har antydet at Cristiano Ronaldo skal brukes der han er best, i boksen. Men hvor bra er det for 19-åringen Mason Greenwood som har scoret tre mål på de tre første Premier League-kampene? England har ikke sett lignende spisstalent på svært lang tid, men mister han mye førstelagsfotball fordi en gammel veteran kommer tilbake? Eller kan input fra rutinerte CR7 gjøre at Greenwood tar det neste steget?

Hvor stor plass tar han i garderoben?

Det kan slå begge veier å hente inn en global stjerne. Cristiano Ronaldo er fetert, han har lagt seg til sine vaner, og han kan ta mye plass. Hva gjør det med dynamikken i garderoben? Og hva skjer den dagen Solskjær eventuelt må vrake sin soleklart største stjerne?

Var det riktig spiller å forsterke laget med?

Det kan være at United hadde hatt mer bruk for en sentral midtbanespiller enn spiss. Forrige sesong var det kun seriemester Manchester City som scoret flere i ligaen enn Solskjærs menn. Spørsmålet er om det var fornuft eller følelser som styrte overgangen.

Hvorfor slapp Juventus han så fort?

Overgangen ble gjennomført på veldig kort tid, til en sum som ikke er veldig avskrekkende: 200 millioner kroner. Til sammenligning snakker vi om syv-åtte ganger høyere summer for Erling Braut Haaland. Det kan være ting vi ikke vet.

Cristiano Ronaldo var den første til å gratulere Ole Gunnar Solskjær etter nordmannens mål mot Charlton i august 2006. Foto: EDDIE KEOGH, REUTERS

Verdens best trente spiller

Fasit foreligger ikke nå, men det er ingen automatikk i at en spiller som er kåret til verdens beste fem ganger, fortsatt skal være det i en alder av snart 37 år.

Skjønt, Cristiano Ronaldo ønsker å bryte barrierer, hans store mål er å være i verdenstoppen etter fylte 40 år.

Det er ingen i fotballbransjen som er så godt trent som Cristiano Ronaldo. Det er ingen som tar like store hensyn til kosthold, søvn og livsstil.

Og det gjenspeiles av 36-åringens mantra:

Det er når du tror at du er perfekt, at du skjønner at du ikke er det.

Det hjelper godt på å ta vare på kroppen sin, spesielt i en voksen alder, men fotball har aldri vært en fitness-konkurranse.

Vi blir alle innhentet av alderen en dag. Også Cristiano Ronaldo.

Det kan ende godt, det kan bli en fiasko. Men at Manchester United mot Newcastle på Old Trafford lørdag kl. 16.00 blir et romantisk øyeblikk, hersker det ingen tvil om.

En hjemkommen sønn etter 12 år på farten, virker som et drømmebryllup. Tenk for et ettermæle Cristiano Ronaldo vil etterlate seg om det er han som skyter klubben tilbake til toppen.

Selv de mest perfekte par opplever lyn og torden i hverdagen. Men én ting skal være klart: En skal være ytterst forsiktig med skråsikre dommer i både den ene og andre retningen når det gjelder Cristiano Ronaldo.

Manchester United-Newcastle, TV2 Sport Premium lørdag kl. 16