Erling Braut Haaland er kun timer unna sin største og viktigste landskamp hittil. Onsdag kveld (20.45) spiller Norge mot Nederland i VM-kvalifiseringen.

Ved et tilfelle på mandagens pressekonferanse måtte Haaland gruble litt. Da han ble spurt om hva landslaget må forbedre seg på, undret han seg over når de egentlig møttes sist.

Svaret var juni, da Norge slo Luxembourg bare 1–0 og tapte 1–2 for Hellas.

– Den samlingen der, ja, da tror jeg rett og slett vi må bli bedre på absolutt alt, sier Haaland til Aftenposten.

Solbakken er enig

Litt senere ble landslagssjef Ståle Solbakken spurt om Haalands nådeløse dom.

– Det er jeg enig i. Men forutsetningene for den samlingen, var lik null, sier Solbakken.

Ståle Solbakken sier han er «300 prosent sikker» på at spillerne er bedre fysisk forberedt på denne samlingen, nå som de har vært gjennom opptreningsfaser på klubblagene. Foto Stian Lysberg Solum, NTB

Med «forutsetningene», sikter Solbakken til tidspunktet. Mange av spillerne hadde nemlig hatt ferie i flere dager før samlingen. Solbakken uttalte under samlingen at Norges fysiske tall hadde «ingen ting med internasjonal toppfotball å gjøre». Han peker også på ytterligere problemer:

– Det må vi slutte med, er å slippe inn de lette målene. Tar du Norges siste 25 baklengsmål, er det for lett, sier Solbakken.

Selvkritisk Haaland

Men det norske laget har også et uforløst potensial fremover på banen. Der er det en superstjerne som ikke alltid har vært så toneangivende på landslaget.

Og Erling Braut Haaland er langt fra fornøyd selv.

– Jeg må score flere mål. Jeg må «assistere» mer. Jeg må bli mer involvert i spillet. Jeg må løpe mer. Er det noe mer da? spør Haaland ut i rommet, før han selv konkluderer:

– Jeg tror ikke det er noe mer.

– Du står med 1 mål på fem kamper med Ståle Solbakken som trener. Hvordan vil du oppsummere din egen landslagskarriere siden Ståle kom inn?

– Helt siden jeg startet på landslaget føler jeg at jeg kunne gjort en bedre jobb. Målet mitt, sammen med Ståle og landslaget, er å få ut det beste av spillet mitt, sier Haaland.

Erling Braut Haaland og Norge trente på Ullevaal-gresset mandag. Foto Stian Lysberg Solum, NTB

I god form

Haaland sier han ser for seg en kamp der Nederland har mest ballen, men der Norge kommer til å få sjanser.

Og de håper han selv å dundre i nettmaskene.

Og Haaland kommer hvert fall til Nederland-kampen god flyt. Han har startet Bundesliga-sesongen proppfull av energi og står med tre mål på tre seriekamper.

– Det har vært et par gode kamper og et par ikke så gode kamper. Det gjelder å finne stabilitet der jeg er nå. Det er mye jeg fortsatt må utvikle meg på. Men jeg føler jeg er i god form. Kroppen føles bra ut, og jeg gleder meg til kamp.