– Når dette nå har blitt en diskusjon og et tema, kan det føre til at tilliten svekkes til både VM-selskapet og de fire lederne som skal ansettes allerede før de har rukket å tiltre.

Høyre-politiker i Trondheim og leder for kommunens kontrollutvalg, Rolf Jarle Brøske, er kritisk til at VM-selskapet ikke vil offentliggjøre søkerlistene til de fire stillingene som er utlyst.

De fire stillingene som er lyst ut, er VM-sjef, økonomisjef, sjef for arrangement og bærekraft og sjef for forretningsutvikling. Søknadsfristen er satt til 6. juni.

– Virker mot sin hensikt

Brøske mener denne saken har flere likhetstrekk med rekrutteringen av ny direktør i Trøndelag fylkeskommune, hvor syv av ni søkere fikk navnet sitt untatt offenlitgheten.

– Det viser at dagens bestemmelse virker mot sin hensikt. Det har dessverre blitt sånn at det er de som sitter i trygge offentlige jobber som tar sjansen på å søke når navnet blir stående på en offentlig søkerliste. Det snevrer inn rekrutteringen av gode ledere til jobber i det offentlige, noe som går utover de offentlige tjenestene ettersom tilfanget av gode ledere ikke blir godt nok.

– Jeg vet med sikkerhet at vi har mistet dyktige kandidater til topplederstillinger i Trondheim på grunn av den bestemmelsen. Vi må heller finne mekanismer som gjør at vi sikrer ryddige rekrutteringsprosesser og unngår at sterke kandidater lar være å søke.

– Ikke for seint å snu

Nå frykter han VM-selskapets tillit blant befolkningen vil svekkes.

– Jeg er redd for at styret har gjort en feilvurdering som kan forfølge VM-selskapet helt til mål. Selv om VM-selskapet ikke er et offentlig selskap, lever slike organisasjoner og idretten på midler fra folket og tillit.

– Bør de revurdere beslutningen?

– Hadde jeg vært styremedlem i VM-selskapet, ville jeg ha bidratt til at søkerlistene ble offentliggjort. Jeg har, i likhet med Ingrid Skjøtskift og andre politikere som har uttalt seg, tillit til VM-styret, og regner med de gjør det som er best for selskapet. Men det er jo ikke for seint å snu. Og selv om man velger offentliggjøring av søkerlister, er det fortsatt en anledning til at søkere for unntatt navnet sitt på søkerlistene. Skal VM-selskapet bygge tillit til folket, bør de legge seg på en åpenhetslinje. Det er fullt mulig å snu.

Brøske mener VM-selskapet burde ha fulgt de samme bestemmelsene som er i offentlig sektor, selv om loven sier at det ikke er et krav.

– Åpenhet er viktigere enn noen gang på grunn av at Trondheim var eneste søker. Det gjør at det stilles ekstra høye krav når det gjelder åpenhet, ettersom åpenhet er en kjerneverdi for organisasjonen. Så lenge det fins en lov og bestemmelser for offentliggjøring av søkerlister i det offentlige, mener jeg at også VM-selsakpet burde ha fulgt det prinsippet i rekrutteringen til de fire lederstillingene, sier han.

Mener de burde ha valgt annerledes

Arbeiderpartiets Julie Instad Hole mener også at VM-selskapet har gjort en feil vurdering:

– Innsyn og åpenhet er helt avgjørende for VM-selskapet. Kan man velge mellom å være åpen eller ikke, bør svaret alltid være åpenhet. Derfor mener jeg at de burde ha valgt åpenhet også i denne saken.

– Jeg skjønner at styret har havnet i et vanskelig dilemma, men selv om det ikke er et krav om å offentliggjøre søkerlistene, er det et aktivt valg VM-selskapet tar. Det betyr at man velger helt selv om man ønsker å være åpen eller ikke.

Julie Indstad Hole (Ap) mener VM-styret burde ha valgt annerledes: – De burde ha valgt åpenhet i denne saken. Foto: Rune Petter Ness

– Ikke chamagnefester eller egoisme

Hole viser til at grunnverdien for VM i Trondheim er åpenhet.

– Da må man tåle å ta valg som kan oppleves som litt vanskelig også. Ettersom Trondheim var eneste søkerby, har jeg alltid ment at vi står i en helt unik posisjon til å stille krav og vise at det er mulig å arrangere et mesterskap tuftet på dugnad, termoskaffme og fellesskap. Her skal det ikke være verken champagnefester eller egoisme, sier hun.

– Bør de revurdere beslutningen?

– Det er opp til VM-selskapet. Men jeg mener at man alltid skal velge åpenhet. Frem mot VM i 2025 håper jeg VM-selskapet viser at de mener alvor når det gjelder åpenhet og fellesskap. Fine ord som frivillighet, åpenhet og miljø kan ikke bare brukes i festtaler, det må også være verdier man følger i praksis.

– Begrenset verdi

Styreleder i VM-selskapet Bård Benum har blitt forelagt disse uttalelsene. I tillegg fikk han spørsmål om de vurderer å revurdere avgjørelsen om å holde listene hemmelige.

Han svarer dette på politikernes reaksjoner og spørsmålet om revurdering:

– Vårt anliggende har hele tiden vært å få de beste kandidatene til VM-stillingene. Det vil være svært viktig for VM og Trondheim. Masteroppgaven som ble presentert i Adressa bekrefter at offentliggjøring av søkerlister begrenser interessen.

Styreleder Bård Benum sier de er interessert i innspill, men: – Ut fra diskusjoner de siste dagene registerer vi at prinsippene med offentliggjøring ikke fungerer spesielt godt. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Benum viser til tidligere masterstudent Renée Davadi ved NTNU, som i 2020 konkluderte med at dagens praksis av lovbestemmelsen om offentlige søkerlister ikke fungerer etter intensjonen, og at offentlige søkerlister har en klar innvirkning på hvorvidt kandidater søker på en offentlig topplederstilling eller ikke.

– Vi er interessert i innspill, imidlertid registrerer vi ut fra diskusjoner de siste dagene at prinsippene med offentliggjøring ikke fungerer spesielt godt, ved at mange av kandidatene unndras offentlighet, eller trekker seg underveis, slik at de ikke blir stående på en liste. Jeg ser at Rolf Jarle Brøske også bekrefter dette. En liste bestående av en brøkdel av kandidatene har vel begrenset verdi med hensyn til åpenhet.