– Vi har diskutert dette i hoppavdelingen, og det er helt uaktuelt for oss å delta i verdenscup og kontinentalcup-renn i Russland. Vi er litt opptatt av andre ting enn skihopping, og det blir totalt feil for oss å vise at vi på noen som helst måte viser at vi ikke har tatt innover oss det som skjer, sier Bråthen til VG.

Torsdag morgen startet russiske militære styrker en invasjon av Ukraina, som har ført til en væpnet konflikt inne i Ukraina.

18.–20. mars er det etter planen verdenscuprenn for kvinnene i Nizjnij Tagil og i Tjumen for langrennsløperne. Helgen etter skal kvinnenes verdenscup avsluttes i Tsjajkovskij. Samtidig er det også planlagt kontinentalcuprenn for herrene samme sted.

FIS uttaler at de følger situasjonen, men har foreløpig ikke avlyst eller konkurransene i Russland.

Uansett blir konkurransene uten norske langrennsløpere eller hoppere. Skiforbundet ber Det internasjonale skiforbundet (FIS) avlyse eller utsette de planlagte skirennene i Russland.

– Norge har som tydelig kommunisert i går, bedt om at alle konkurranser i Russland blir avlyst/flyttet. Det er et viktig signal fra FIS om at dette er større enn idretten, og at idretten ikke kan være nøytrale i en slik situasjon. Det vil uansett være helt utenkelig for Norges Skiforbund å sende utøvere til konkurranser i Russland slik situasjonen er nå, sier skipresident Erik Røste.

Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund har ytret sin motstand mot rennene i Russland.

SIGNAL: Skipresident Erik Røste mener det er viktig å sende et signal ved å frata Russland de planlagte konkurransene. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

– Min personlige mening er at det er helt uaktuelt at man har skirenn i et land som påfører andre nasjoner store lidelser gjennom våpenbruk og invasjon. Jeg har gjentatt mitt budskap overfor FIS i dag og håper at man raskt avlyser eller flytter rennene. Utøvernes sikkerhet vil alltid være det viktigste, og vi kommer ikke til å sende noen løpere for å delta i Russland, sier Røste.

Det svenske skiforbundet bekreftet torsdag at de ikke vil sende noen utøvere til renn i Russland den neste perioden. Det samme gjelder finske og amerikanske langrennsløpere.

Landslagssjef Bråthen er klar på at det riktige for dem er å signalisere nå at det er uaktuelt å delta i eventuelle konkurranser på russisk jord, for å vise solidaritet med krigsrammede ukrainere.

– Det som er fælt er alle de uskyldige menneskene i Ukraina, som er utsatt for det som må være alle menneskers største mareritt, sier han.

Skulle de to rennhelgene i Russland bli avlyst, er Bråthen pessimistisk til at det skal komme erstatningsrenn.

– Hvis man ser på historien de siste to årene for avlyste renn for jentene, så er det lite som peker på at det blir funnet erstatningsrenn. I det store bildet må vi innse at det er ganske ubetydelig, men det er nok et eksempel på hvor sårbart det utviklingspotensialet til jentene er. Til våren må vi ta innover oss hvordan de siste årene har vært for jentene med corona og nå dette forferdelige i Ukraina.

– Det er nærliggende å tenke at de må være mer sammen med guttene. Det hadde vært enklere å finne erstatningsrenn hvis gutta skulle vært i Russland på samme tidspunkt, mener Bråthen.

Svenske Östersund er nevnt som mulig erstatter for langrennsløperne.