– Etter en veldig komplisert prosess og tre runder med stemming, er Sveits verten for EM i 2025, sier UEFA-president Aleksander Ceferin foran øynene på den norske delegasjonen i Lisboa.

Norge søkte om å få arrangere mesterskapet sammen med Sverige, Danmark og Finland.

I den tredje runden med stemmer opplyser UEFA at det sto mellom Norden og Sveits. Sistnevnte vant med ni stemmer mot fire.

– Det er veldig skuffende. Det er tungt. Jeg visste at det sto mellom oss og Sveits. Sveits vant ganske klart til slutt. Sånn sett må de ha fortjent det, sier Klaveness til VG og nevner flere personer i NFF-administrasjonen hun mener fortjener ros for jobben de har gjort med søknaden over flere år.

Klaveness opplyser at flere medlemmer av UEFAs eksekutivkomité ikke deltok på avstemmingen.

– Jeg vet ikke så mye om det. Det var ikke så mange fra styret som kunne være der. Så var noen inhabile.

– Er det rart at flere ikke deltok på stemmeprosessen?

– Jeg må rett og slett se nærmere på det.

VG får opplyst av NFF at forbundet har brukt et sted mellom 1–1,5 millioner på søknaden. I tillegg kommer lønnsutgifter til personene i administrasjonen som har jobbet aktivt med den.

DEPPET: Lise Klaveness var lei seg på vegne av norsk fotball etter tildelingen av EM i 2025. Foto: VEGARD GRØTT, BILDBYRÅN

Klaveness mener Sveits ligger i «UEFA-land» og vet hva som må til for å vinne en søknadsprosess, men uttaler at det vet også Norge. Hun syns det nordiske budet var det sterkeste.

Kvinnelandslaget befinner seg på Ibiza, hvor de skal spille mot Spania på torsdag. Trener Hege Riise forteller at alle hadde samlet seg for å følge kunngjøringen.

– Det var over på et blunk. Alle var skuffet. Alle hadde lyst til at det skulle komme Norden til gode. Vi hadde forhåpninger om å få en fotballopplevelse på hjemmebane, sier Riise til VG.

– Hva hadde det betydd å ha fått arrangere EM?

– Det hadde løftet norsk fotball. Vi hadde fått laget gode publikumsopplevelser. Sånn sett er det synd. Samtidig er det positivt at vi meldte oss på og ønsket mesterskapet. Det har også vært en positivitet i nasjonen for det. Det har vi sett gjennom undersøkelser. Så vi må bare fortsette å jobbe på.

SKUFFET: Hege Riise er landslagstrener for Norges beste kvinnelige fotballspillere. Foto: VEGARD GRØTT, BILDBYRÅN

Oslo kommune har vært begeistret for søknaden og vært villige til å stille opp med flere titalls millioner for å arrangere mesterskapet. Byråd for kultur og idrett, Omar Samy Gamal, deler følelsene til landslagstrener Riise og NFF-presidenten.

– Nå ble jeg selvfølgelig veldig skuffet. Jeg hadde gledet meg til et mesterskap på hjemmebane. Under mesterskapet i England i fjor så viste de hvor mye det kan bety for å få til en «boost» for kvinnefotballen. Alle jentene våre hadde fortjent det samme. Men vi skal fortsette å jobbe for å løfte kvinnefotballen og for mer likestilling sammen med idretten. Jeg vil takke NFF for et godt initiativ og for det gode arbeidet med søknaden, sier Gamal til VG.

I en pressemelding fra Norges Fotballforbund utdyper Klaveness.

– Det er lagt ned en stor innsats fra både Norge, Danmark, Sverige og Finland for å få tildelt EM-sluttspillet for kvinner i 2025. Vi mener vi leverte en god søknad med en klar plan på hvordan vi skulle lage det beste EM-sluttspillet noensinne, sier NFF-presidenten.

– Et sluttspill på hjemmebane ville vært en enorm vitamininnsprøytning i arbeidet med å skape like muligheter for å nå sine drømmer på fotballbanen uavhengig av kjønn. Det arbeidet fortsetter likevel med uforminsket styrke.

Konkurrentene var Sveits, Frankrike og Polen. I Norge er fotball den største idretten for jenter og kvinner med over 100.000 spillere.

NORSKE ESS: Vilde Bøe Risa, Karina Sævik, Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Julie Blakstad og Ada Hegerberg representerer Norge. Foto: VEGARD GRØTT, BILDBYRÅN

De nordiske planene for mesterskapet innebar gruppespillskamper på Lerkendal og Ullevaal stadion, samt kvartfinaler på Norges nasjonalarena. Ingen andre stadioner i Norge var vurdert som store nok til å kunne brukes i EM.

I en undersøkelse utført av Norstat for interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, ble det oppgitt at 1,4 millioner nordmenn ønsket å gå på kamp for å se det norske landslaget i et sluttspill på hjemmebane, mens én million nordmenn ville gå på kamp for å se andre nasjoner i EM i Norge.