– Jeg vet at idretten og dens arrangører er veldig godt forberedt, sier Sveriges kultur- og idrettsminister Amanda Lind til Göteborgs-Posten.

Det gjør ministeren på bakgrunn av at Folkhälsomyndigheten (FMH) i Sverige skal ha foreslått en dato for å tillate publikum på idrettsarrangementer: 11. april.

– De har foreslått en trapp der man kan tilpasse nivået på hvor mange som kan slippe inn, avhengig av smittesituasjonen. Jeg tror alle ser for seg at det blir en skrittvis gjenåpning. Der foreslår Folkhälsomyndigheten at første skritt skal kunne tas 11. april, hvis ikke smittesituasjonen forverres, sier Amanda Lind – Sveriges Abid Raja – til Göteborgs-Posten, gjengitt av Aftonbladet.

På andre siden av grensen, i Norge, går det mot det stikk motsatte av åpning. På bakgrunn av regjeringens og helsemyndighetenes siste utspill, heller det mot en utsettelse av sesongpremieren på høyeste serienivå.

– Beslutningen tas i løpet av uken, sier toppfotballsjefen Lise Klaveness til VG tirsdag ettermiddag.

foto
SVERIGES RAJA: Kultur- og idrottsminister Amanda Lind. Til høyre Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Toppklubbene mener de trenger tre til fire uker med treningskamper for å være forberedt til å kaste seg ut i seriekampene. Erna Solberg og regjeringen har sagt de vil komme tilbake med en ny vurdering angående åpning for seriespill for toppidretten i midten av mars. Det vil si neste uke.

Ifølge Aftonbladet la Svensk Elitfotboll i februar frem et forslag om publikumsadgang til seriepremieren. Den planen skal være i overensstemmelse med Folkhälsomyndighetens vurderinger.

– Det er veldig etterlengtet og «jättekul» at våre planer tas på alvor. At Amanda Lind tar seg tid til å se gjennom våre forslag, sier generalsekretær Mats Enquist i Svensk Elitfotboll.

– Håkan Sjöstrand, generalsekretær i det svenske fotballforbundet, mener også at beskjeden fra idrettsminister Amanda Lind er et skritt i riktig retning.

– Vi vil kombinere fotballens ekspertise med den medisinske ekspertisen for å kunne gjøre det på en god måte, sier han.

Planene går blant annet ut på at antall tilskuere tilsvarende 75 prosent av en stadions publikumskapasitet kan slippes inn etter hvert. I utgangspunktet kan begrensningen være 3000 tilskuere, mens mindre arenaer kan gi plass til 15 prosent av total kapasitet.

Ifølge Aftonbladet har de svenske toppklubbene også en tiltaksliste inneholdende forslag om feberkontroll, hurtigtester, PCR-testing, vaksinebevis og antistoffbevis.