Ski-president Tove Moe Dyrhaug sier til VG at Klæbo får gå verdenscup selv om han søndag takket nei til landslaget.

Men leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, er den som i realiteten bestemmer over hva som skjer med Klæbo.

Han forteller til VG at de fortsatt må gjøre avklaringer med skistjernen om fremtiden etter skistyremøtet tirsdag kveld.

I skistyremøtet ble det vedtatt å ikke endre en svært omdiskutert regel (se faktaboks under).

En regel som gjør at Klæbos landslagsexit fortsatt blir debattert.

Regelen er altså ikke uten forbehold.

Klæbo-situasjonen kan defineres som en «særlig omstendighet». Dette er det opp til grenene – det vil si sjefene i langrenn – ikke skistyret å bestemme. Men det vil ikke Skogstad forskuttere, selv om han tror de vil finne en løsning med Klæbo.

– Det er godt mulig å ta hensyn til at han vil ha et eget samlingsopplegg utenfor landslaget innunder det unntaket som definerer regelen. Men vi må høre hele grunnen hans for å stå utenfor og hvorfor han velger som han gjør.

– Det som er helt åpenbart i det regelverket er at hvis en løper gjør det av rene kommersielle grunner, så blir det stoppet, sier Skogstad.

LEDER AV LANGRENNSKOMITEEN: Torbjørn Skogstad, her avbildet tilbake i 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han vil nå møte Team Klæbo ansikt til ansikt for å diskutere hele situasjonen. Det møtet ønsker han at skal skje ganske raskt.

– Det er naturlig å sette seg ned og prate nå. For å finne ut av dette og finne de beste løsningene. Vi har jo signalisert at hvis det er løpere som ikke passer innunder landslagsmodellen og de rammene vi har, så har vi ikke ønske om å tvinge dem til det, sier Skogstad.

– For alle parter bør det ikke ta så lang tid.

VG leser deretter opp Klæbos begrunnelse fra hans pressemelding søndag.

  • Han fortalte blant annet at det ville blitt feil om han fikk støtte til høydeopphold. Det begrunnet han med at lagkompiser var i ferd med å miste landslagsplassen på grunn av kostnadsreduksjoner i forbundet og at opplegget på landslaget reduseres på grunn av nedskjæringer.

  • Klæbo fortalte også at «flere hadde ment at han hadde fått en særbehanding han ikke burde fått og som de har ment er uakseptabelt». Han mener landslaget nå slipper å tenke mer på forskjellsbehandlingen.

STOR PROFIL: Johannes Høsflot Klæbo, her under et verdenscuprenn sist sesong. Foto: Lise Åserud / NTB

På spørsmål om Skogstad vurderer det som en god nok grunn og «en særlig omstendighet» til å si nei til landslaget, svarer han slik:

– Det får Johannes mene. Det tar vi når vi møter ham.

– Men er det en god nok grunn til å havne under definisjonen av «en særlig omstendighet»?

– Det kommer jeg ikke til å kommentere. Vi må snakke med Johannes og må høre hva som ligger bak og hva han tenker. Det vil være uryddig av meg bare basert på det jeg har sett og lest gjennom media.

SKI-PRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug, her avbildet under et pressetreff tidligere denne sesongen. Foto: Astrid Pedersen / NTB

Skipresident Tove Moe Dyrhaug hadde imidlertid følgende å formidle til VG etter at skistyremøtet var over:

– De som er gode nok, blir tatt ut til renn i verdenscupen, sier hun til VG.

– Dette gjelder både Klæbo, Kristine Stavås Skistad og Astrid Øyre Slind?

– Det er ikke noen forskjell. Løpere som er gode nok skal få gå, sier Dyrhaug.