Viktor Hovland (23) fikk aldri helt tak på fotballen.

Nå poserer han foran OL-ringene på Kasumigaseki Country Club, ranket som verdens 11. beste golfspiller.

Magnus Abelvik Rød (24) var ballgutt, men skulle komme til å velge den mindre ballen. I Tokyo dundre han inn mål for Norges håndball-landslag. Han ble bakspiller på et av verdens beste håndballag og proff i Tyskland.

I Tokyo mimrer de tidligere fotballkompisene om tiden i klubben KFUM, også kalt «Kåffa».

I barneårene gikk Magnus og Viktor på Ekeberg barneskole og Brannfjell ungdomsskole, men i parallellklasser. På fotballaget var de på samme lag og ble enda bedre kjent. Derfor var det naturlig at de som bare bodde snaue to kilometer fra hverandre på Ekeberg i Oslo, ble bedt i hverandres barnebursdager.

– Jeg husker Magnus godt. Vi gikk på samme barne- og ungdomsskole i tilsammen ti år. Vi ble gode venner. Jeg husker at jeg sov over der og at vi var på samme fotballag, sier Viktor Hovland.

Han legger til at de to gutta holdt kontakten i mange år.

– Men så gikk vi hver vår vei, sier Viktor.

Siste gang de så hverandre var i ungdoms-OL i Najing i Kina i 2014.

Viktor Hovland i sitt rette element, som olympisk deltager. Fra torsdag til søndag skal han slå til i Tokyo. Foto: Lise Åserud/NTB

Hovland har satt seg på podiet etter en økt med putting og nærspill på OL-arenaen der herrespillerne skal starte sin turnering torsdag.

Innendørs er det mange flere stoler enn journalister og et airconditionanlegg som durer. Men noen utenlandske journalister og kamerateam har funnet veien til det «norske» møtet med verdensstjernen og lagkamerat Kristian Krogh Johannessen.

Før Hovland forsvinner ut etter en snau halvtime, har han rukket å le mange ganger, fleipe og fortelle at målet er å ta OL-gull. Teamkamerat Johannessen mener at Hovland kan surfe inn til gull.

Avgjørelsen faller søndag.

Viktor Hovland med mørkt hår og lagkamerat Magnus Abelvik Rød side om side når treneren prater i KFUM. Foto: Privat

– Sykt å tenke på

70 kilometer unna er Magnus Abelvik Rød i ferd med å forberede neste håndballkamp mot Argentina onsdag. Han er jevngammel med Hovland og har vokst til å bli en hardtskytende og gjennombruddssterk bakspiller på landslaget.

24-åringen debuterte for Norge allerede i juni 2016, for deretter å bli hentet til en tysk bundesligaklubb.

– Det er sykt å tenke på at vi har gått på barneskole, ungdomsskole og videregående sammen, spilt fotball sammen. Og nå driver begge med hver sin idrett i OL, sier Rød.

Han husker godt at de to var venner og beskriver gjerne hva slags type den senere storspilleren i golf var som liten.

– En kjempefin fyr, alltid smilende og glad. Man kunne ikke alltid henge med ham etter skolen, for da hadde han golftrening. Da jeg var syv-åtte år, skjønte jeg ikke helt hva golf var, ler Rød.

Han fikk med seg at Hovland flyttet til USA og fikk en stor karriere med ball og kølle på den grønne greenen. For to år siden var han amatør. Nå er han en utøver de store mediene i utlandet vil ha tak i.

Magnus Abelvik Rød og Norge har ambisjoner om medaljer i OL. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Men før det startet begge på Wang Toppidrett i hovedstaden. Det var skolen for unge idrettsutøvere som gjerne ville bli enda bedre. Men fordi de da hadde valgt hver sin hver innen idretten, var opplegget litt forskjellig.

Rød ble tidlig håndballspiller i Bækkelaget, der han i noen år også spilte fotball. Men han syntes at håndball var mest gøy. Valget var enkelt. Karrieren skjøt fart, men han pådro seg også mange skader. Likevel var det ikke vanskelig for speiderne å oppdage den 204 cm høye tenåringen, som fikk tilbud og dro til Flensburg-Handewitt i 2017.

Nå nyter begge livet som OL-debutanter og følger med hverandre.

– All honnør til det Viktor har drevet med de siste årene og spesielt de siste månedene. Han har vært ekstremt god. Jeg tror folk først nå begynner å få øynene opp for hvor krevende golf er som idrett, så jeg er kjempestolt av ham, sier Rød.

– Har dere hatt kontakt under OL?

– Nei, vi er ikke noe close nå. Han gikk sin vei, og jeg gikk min vei. Vi falt litt fra hverandre da vi begynte med hver vår idrett. Men jeg ønsker ham alt godt.

Magnus Abelvik Rød er blitt en fast mann på håndballandslaget. Han har allerede spilt to kamper i OL. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Hurra for deg på bursdag

På lagbildet med «Kåffa» er Magnus Rød Abelvik den høyeste spilleren. Viktor Hovland er den blideste.

– De var såpass gode venner at Viktor ble med Magnus hjem etter skolen noen ganger. Jeg husker ham som en veldig likandes blid gutt, høflig, veloppdragen og snill. Han var lett å ha med å gjøre og alltid i godt humør. De to hadde det trivelig sammen, minnes mamma Anne Karin Abelvik.

På barnebursdagen var det livlig og «hurra for deg som fyller ditt år».

De to fotballkompisene. Abelvik Rød er keeper og han til venstre er Viktor Hovland. Foto: Privat

De skulle begge utpeke seg i så stor grad at de ble plukket ut til ungdoms-OL i Nanjing i Kina. Nå er de begge i OL for første gang. Golf er bare inne i sommerlekene for andre gang. Håndballen er veteran på programmet.

– Ungdoms-OL var siste gang jeg så Magnus, sier Hovland.

Trigger hverandre på skolen

Mediesjef og sportssjef ishockey Anders Blegeberg på Wang Toppidrett husker at Hovland allerede på videregående spilte turneringer i utlandet. På skolen trente golfspilleren sammen med de tekniske idrettene som friidrett, fekting, padling, mens håndballen var sammen med ishockey.

– Begge de to var lovende, men den gangen var det skihopperen Philip Sjøen i årgang 1997 som var den store stjernen, mye større enn disse to her. Alle ble jaget av nye talenter som kom inn, som tennisspilleren Casper Ruud og fotballspilleren Sander Berge. De begynte året senere. Jeg husker at utøverne møttes i gangene og trigget hverandre.

For Viktor Hovland og Magnus Abelvik Rød er det mulig at de møtes i OL-leiren når golfspillerne kommer dit. Golferne har bodd nær banen de første dagene.

Så spørs det da om begge får medalje?

– Det ville vært kult å få det til. I Norge er OL-gull større enn å vinne en Major-turnering, sier Hovland forklarende til de amerikanske journalistene.

Og så legger han til at de fleste nordmenn ikke har peiling på golf.

Han håper på å bidra til å endre det.

I bakre rekker ser Magnus Abelvik Rød fornøyd ut. Viktor Hovland smiler bredt i første rekke. Årene på KFUM-kameratene førte de to til andre idretter, men det ble noe med ball. Foto: Privat