Etter kun halvtimen spilt mot Glimt i serieåpningen søndag, måtte Runar Espejord gi seg med hamstringsskade. MR-bilder viser at holder TIL-spissen ute i fire uker og dermed i hvert fall mister lagets fem neste kamper.

Det gir grunn til hodebry for TIL, som kun har én rendyrket spiss igjen i stallen i nigerianske Ebiye Moses.

– Det er som det er. Jeg synes Runar har jobbet godt, trent mye i oppkjøringen, så først og fremst er det synd for hans del. Det jeg tror jeg og alle andre i Tromsø kjenner på, er ønsket om at Runar skal spille mange kamper over tid. Vi krysser fingrene for at han kommer seg på bena og kan gjøre det han liker best. Vi må bare forholde oss til at Runar er ute, så da må andre ta et enda større ansvar, sier TIL-trener Gaute Helstrup til iTromsø etter onsdagens trening på Alfheim. Bare et halvt døgn før overgangsvinduet stenger.

– Det blir ikke flere inn?

– Det tviler jeg på, men vinduet er jo åpent og alt kan skje, så hvis dere har noen gode tips, så er det noen timer igjen å spille de inn på, sier Helstrup til iTromsø.

Tre valg på topp

iTromsø vet at TIL ser på muligheten for å hente en spiss på lån, dersom det er riktig i forhold til kvalitet og rimelig pris. Men Gutan har ikke mange timer å løse spissfloken på.

På onsdagens økt ble August Mikkelsen drillet inn for Runar Espejord. Ellers starter «Gutan» trolig med samme lag i samme formasjon som mot Glimt, når Molde kommer på besøk.

En formasjonsendring har ikke Gaute Helstrup vurdert, selv med en spiss i manko.

– Det gjør vi ikke. Med Runar og Moses som vi spilte med sist, er det to mer klassiske spisser. August (Mikkelsen) er en annen type, «Micke» (Norø Ingebrigtsen) en annen type, «Kito» (Eric Kitolano), hvis vi spiller med han, er en litt annen type. Formasjonen blir den samme, men egenskapene til spillerne er litt annerledes. Formasjonsmessig kommer vi til å se ganske lik ut, sier TIL-treneren.

– Det er de tre dere vurderer til å spille sammen med Moses?

– Ja, det er det, slik ser ut nå. «Kito» har gjort en god jobb som indreløper også, så han er viktig der, men alle de tre kan spille oppe, sier Helstrup.

Mikael Norø Ingebrigtsen har vært skadet, men både han og Kent-Are Antonsen nærmer seg mer spilletid for Gutan.

– «Micke» har mer i banken enn Kent-Are, selv om han også har vært litt ute. Selv om han ikke er klar til 90, er han klar til mye. Kent-Are blir også mer og mer klar. Jeg synes han hadde 20 fine minutter pluss tillegg i Bodø, og da er han enda mer klar nå, sier TIL-treneren.

Mikkelsen på topp

– Det ser ut til at dere starter med August Mikkelsen. Hva får dere inn da?

– En god toveisspiller, veldig kvikk defensivt og god én-mot-én, spesielt offensivt. August skal fortsette i det sporet han er i, og selv om det er ting han skal utvikle enda mer, skal han bare tørre. Det er en skapende spiller.

TIL-treneren føler også der er godt forberedt til å ta imot Molde på Alfheim.

– Molde er et bra lag. Nå har vi matchet oss mot Vålerenga, Rosenborg og Bodø/Glimt et par ganger, og det her et lag i samme sjiktet. De har helt sikkert ambisjoner om gull, så det blir en fin test. Vi har møtt flere av de lagene der, så det handler aller mest om å være god selv, sier Helstrup.

Fornøyd med ny trio

Tirsdagen ble det klart at TIL henter tre spillere, keeper Simon Thomas (31) og de to danske 20-åringene, stopper Niklas Vesterlund og midtbanespiller Felix Vrede Winther.

– Veldig bra å få inn flere, da har vi mer bredde i troppen og vi får bedre treninger. Det er alle fine typer. Simon Thomas har vel vært i fem norske klubber tidligere og har spilt mot han flere ganger, så han kjenner vi bra.

Thomas er på plass i Tromsø allerede og er trolig på benken mot Molde, mens danskene trolig kommer på kampdagen og deretter må i syv dager karantene før de kan trene med sine nye lagkamerater.

– De to danskene kjenner «BV» godt, han har jobbet med de og de er i den profilen vi ønsker flere av, selv om vi ikke bare skal ha den gruppen der. Det er unge gutter som har en del med seg i bagasjen allerede og som kommer til å bli bedre og bedre, sier Helstrup.

– Tror du det er spille som vil løfte laget allerede i år?

– Ja! Det tror vi. Og så skal vi gi den de tiden de trenger. Jeg tror spesielt ungguttene vil bli bedre til neste år igjen enn de er nå, men allerede nå forventer vi at de skal inn å bidra i Eliteserien, sier Helstrup.