Senior-NM i turn arrangeres i Tromsø i helga, med flere lokale utøvere på deltakerlista. Et mesterskap Tromsø Turnforening sa seg villig til å ta på vegne av Norsk Gymnastikk- og turnforbund, ettersom andre arrangører ikke hadde muligheten.

Yngstemann i Tromsø-troppen, Elias Ingebrigtsen (15), imponerte i hopp, en av de seks øvelsene det konkurreres i på herresiden i turn.

– Det har vært noe bra og noe dårlig i dag, men det ser ut til å bli finale i hopp i hvert fall, sier 15-åringen, og legger til:

– Det er veldig høyt nivå her. De beste i landet er her, blant annet OL-utøvere, sier Ingebrigtsen, som nettopp har startet på førsteåret på Tromsdalen videregående skole, der han går studiespesialiserende med toppidrett.

Navnebror Elias Engen (18) trodde på finaleplass for egen del, men synes det er flott å kunne delta i et NM på hjemmebane.

– Det er veldig bra. Her er vi kjent med utstyret. Vi har hatt hallen i tre år, og det er bra å kunne arrangere konkurranser i Tromsø, det kunne vi ikke før, sier Engen, som har startet på sitt siste år på Kongsbakken, der han går studiespesialiserende.

Engen ser for seg å bli værende i hjembyen også etter å ha fullført videregående.

– Det er nok en fordel å satse sørpå siden det er et større miljø der, men jeg kommer nok til å bli værende i Tromsø, sier Engen, som har slitt med skader de siste årene.

– Det har vært mye forskjellig, blant annet beinhinnebetennelse i leggene, i tillegg til skader i albue og rygg. Turn er en skadeutsatt idrett, sier Engen.

Håper på medaljer i junior-NM

Etter NM for seniorer, kan begge rette blikket mot NM for juniorer, som arrangeres på Sotra like utenfor Bergen om tre uker.

– Jeg håper på en sterk plassering i mangekamp, i tillegg til å kjempe om medaljer i apparat, sier Ingebrigtsen.

Også Engen har ambisjoner.

– Jeg håper på medaljer både individuelt, og at vi kan ta medalje som lag, sier Engen, som i likhet med Ingebrigtsen trenes av Vasily Manyakin.

Tromsø Turnforening hadde dessverre ikke nok utøvere til å stille i lagkonkurransen under helgas NM.

Som de fleste vet er turn en idrett der det kreves store treningsmengder for å nå langt. Og de to Tromsø-talentene er ingen unntak.

– Jeg trener vanligvis 22 timer i uka, og mandag, onsdag og torsdag trener jeg også før jeg drar på skolen, forteller Ingebrigtsen.

Løft i motivasjonen av NM på hjemmebane

Duoens lagkamerat Iver Heggelund (18) leverte en sterk prestasjon i bøylehest, og så ut til å kvalifisere seg finale i den øvelsen, da han pratet med iTromsø på formiddagen. Heggelund ledet etter at alle utøverne i første pulje hadde konkurrert, og de seks beste er kvalifisert til søndagens finale.

– Jeg fikk en bra score, og det er nok min sterkeste øvelse, sier 18-åringen, som faktiske konkurrerte for første gang på ett år.

– Det skyldes både pandemien og skader. Jeg røk menisken på trening i januar, så da ble det operasjon og opptrening. Jeg hadde en dårlig landing tidligere i treningsuka, og så fikk jeg skaden under ballspill på trening noen dager senere. Slik er det alltid, de skumle tingene går bra og så skjer det på den måten, smiler Heggelund, som fullførte videregående i vår.

Han forteller at det å konkurrere igjen, og attpåtil i et NM på hjemmebane, har gitt motivasjonen et løft.

– Det har gått litt opp og ned, men å konkurrere på hjemmebane har gitt meg et løft. Hallen her er blant de beste i landet, sier Heggelund, som anslår at han trener atten timer i uka.

– Vanligvis ville det vært mellom 22 og 24 timer, men jeg har trappet litt ned etter at jeg kun har konkurrert i bøyle, sier Heggelund.

Skryt til Turnforeningen

Børge Johansen er sportslig leder i Tromsø Turnforening, og bidrar også som trener på guttesiden. Han gledet seg over både sterke prestasjoner fra klubbens utøvere, og at arrangementet ser ut til å gå knirkefritt.

– Vi har fått masse skryt. Vi fikk blant annet applaus på lagledermøtet for at vi hadde tatt på oss oppgaven med å arrangere et slikt mesterskap i disse tider. Jeg har ikke vært så mye med, og skal ikke ha mye av æren, men Tromsø Turnforening er dyktig på arrangement, sier Johansen, som sier følgende om de tre guttenes prestasjoner.

– De har virkelig vist seg frem alle sammen, og lagt et veldig godt løp frem mot junior-NM om tre uker, sier Børge Johansen.

Magnus Dahl-Hansen var i pulje to, og konkurrerte senere på dagen. han kvalifiserte seg til finalen i svingstang. Maria Saura Berg ble nummer ti av 34 deltakere sammenlagt, i det Børge Johansen omtaler som en flott prestasjon.

Det ble også bekreftet at Iver Heggelund og Elias Ingebrigtsen er klar for finale søndag i henholdsvis bøylehest og hopp.