Ryktene rundt stjernespiss Harry Kanes fremtid i Tottenham hadde allerede gått en stund. I britiske medier ble det skrevet at han hadde gitt klubben beskjed om at han ville vekk. De mest optimistiske blant Spurs-fansen beroliget seg enn så lenge med at spisshelten offentlig ikke hadde ytret noe ønske om å forlate klubben han har elsket siden han var liten gutt.

Men 21. mai kom intervjuet som helte iskaldt vann i årene deres. I videoutgaven av The Overlaps podkast fikk man se tidvis lattermild Kane spille golf med Gary Neville, som nå er et kjent fjes under britiske fotballsendinger på TV. Under den ellers muntre seansen la en brått alvorlig Kane ikke skjul på at han vurderte sin fremtid i klubben.

Etter hvert kom de to til en sandbunker. Et sted det ikke alltid er lett å få ballen ut fra på en golfbane. Da ble Tottenhams direktør Daniel Levy et tema.

– Denne bunkeren kan være litt som en samtale med Levy, sa Neville med spøk i stemmen.

Kane lo av vitsen, men det virker usikkert hvor mye han har ledd av Daniel Levy de siste ukene. Gjennom sommeren har Manchester City, engelsk fotballs største supermakt akkurat nå, fremstått som hans ønskede destinasjon. Så hvorfor klarer ikke Kane å komme seg vekk?

Den mislykkede jakten

Grunnen til at Kane vil reise er enkel: pokaler. Han har vært en av verdens heteste spisser i flere år nå. Han spilte en lederrolle da Tottenham kjempet om ligatittelen i 2015/2016-sesongen og da de tok seg til Champions League-finalen mot Liverpool i 2019.

Mot Liverpool ble det tap. Leicester ble ligamester i 2016. Også årets ligacupfinale mot Manchester City endte med nederlag. Harry Kane og Tottenham har fortsatt til gode å vinne trofeer sammen.

Det ser heller ikke ut til at Spurs kommer til å vinne noe med det første heller. Konkurrentene er sterke, og laget har begynt på et nytt prosjekt med ny trener i form av Nuno Espírito Santo i sommer. Med sine 28 år føler Kane at det er på tide at han vinner de store pokalene.

– Jeg er på det stadiet der folk kanskje sier: «Han er desperat etter pokaler. Han trenger pokaler.» sa Kane i intervjuet med Neville.

Manchester City er nok den engelske klubben som er nærmest i å kunne love Kane sølvtøy. Pep Guardiolas lag har vunnet Premier League tre av de siste fire sesongene. Kane vil være et fint tilskudd i deres lange jakt på Champions League-tittelen.

Etter forrige sesong forsvant også Sergio Agüero, tidenes toppscorer i klubben. Kane vil være én av svært få som kanskje kan erstatte ham.

Pep Guardiola er på spissjakt, etter at Sergio Agüero (t.v.) dro før sesongen. Foto: Dave Thompson / Pool AP

Vanskelig kontraktssituasjon

Historien er full av urolige spillere som har presset frem overganger. Nå ser Kane ut til å forsøke det samme. I starten av august møtte han ikke til oppkjøringstrening med resten av laget. Han gjenopptok treningen denne uken og har hevdet at det lå andre ting bak fraværet, men utenfra fremsto det som en krigserklæring mot Daniel Levy og resten av Spurs-ledelsen.

Spillere som vil vekk, kan presse frem en overgang når det gjenstår kort tid igjen av avtalen mellom partene, grunnet klubbens frykt for å miste vedkommende gratis når kontrakten senere går ut.

Kanes problem er at han fortsatt har tre år igjen av kontrakten. Det er ikke gode kort.

Mannen bak den kontrakten er nevnte Daniel Levy. Spurs-direktøren og lagets kaptein har flere ganger snakket positivt om deres forhold, men nå er situasjonen mer komplisert.

Levy holder nøkkelen til Kanes fremtid. Han vil naturligvis gjøre det vanskeligst mulig for Manchester City å hente spissen. Kane har vært helt avgjørende for Spurs de siste årene og har over 200 mål for klubben. I tillegg har han stadig utvidet spillet sitt, noe han demonstrerte ved å både ha flest scoringer og flest målgivende i ligaen forrige sesong.

Daniel Levy har sittet i Tottenham-styret siden 2000 og vært klubbdirektør siden 2001. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Har avvist «gentlemansavtale»

For Kane blir det heller ikke enklere av at det er nettopp Daniel Levy som har rollen som fangevokter. 59-åringen fra Essex er nå den mest erfarne formannen i Premier League. Han og familien hans eier nesten 30 prosent av ENIC Group, som igjen majoritetseier av Tottenham.

Levy er beryktet for å være en knalltøff forhandler. Han er lite synlig offentlig og kan fremstå mystisk, men viljen hans gjennomsyrer klubben han styrer. Gjennom årene har blant andre stjerner som Gareth Bale og Luka Modric ønsket å forlate Tottenham, men de fleste har til en viss grad måttet føye seg etter Levys vilje. Om med Kanes kontraktlengde, vil han være nødt til å bli om Levy ønsker det.

Kane kan for eksempel velge å igjen ikke møte på trening, men slike virkemidler vil ikke nødvendigvis gjøre underverker for karrieren hans. Null spilletid vil ikke være godt for utviklingen hans på banen, og en protestaksjon vil kunne ødelegge forholdet hans med Spurs-fansen i enda større grad enn hva det allerede er.

Ifølge BBC hevder Kane at han og Levy inngikk en «gentlemansavtale» om at spissen kunne dra i sommer. Det nekter Spurs for.

Så hva skjer nå?

Florentino Pérez og Real Madrid måtte betale mye for å rive Gareth Bale vekk fra Levy og Tottenham. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP

Blir dyr

Levy har vist seg som villig til å lytte til de som vil vekk, men stort sett kun til prisen han ønsker. Det må Kane etter alt å dømme finne seg i. Spørsmålet er om Levy har bestemt seg for at Kane er så viktig at han må beholdes ett år til, eller om dette er et spill for å drive prisen mest mulig opp.

Med Levy har det ofte vist seg å være sistnevnte i de tilfellene det er blitt forhandlet om spillere han egentlig vil beholde. Slik var det da Real Madrid måtte ut med rundt 800 millioner kroner for Bale i 2013. Tidenes dyreste overgang på det tidspunktet.

Det skrives at Spurs ønsker godt over en milliard kroner for Kane. Med tanke på at Uefa har lempet litt på sine økonomiske regler grunnet pandemien, virker det gjennomførbart for Manchester City å betale en stor sum for Kane. Om de faktisk strekker seg så langt som Levy ønsker, gjenstår å se.

Enn så lenge sitter fortsatt Harry Kane fast i sandbunkeren.

Kilder: The Overlap, BBC, The Athletic