Da superliga-planene raknet, bar reaksjonene preg av lettelse, glede og latterliggjøring. Men det var ikke grunn til å feire altfor mye. Superklubbenes prosjekt var et symptom på sykdommen fotballverdenen lider av.

Manchester City-spiller Ilkay Gündogan satte fingeren på noe av problemet.

– Kan vi vær så snill også å snakke om det nye Champions League-formatet? Flere og flere kamper. Tenker ingen på oss spillere? tastet han ut til alle sine Twitter-følgere.

Hvis spørsmålet var om noen av idrettens beslutningstagere tenker på spillerne, er nok svaret et tindrende klart nei. Akkurat som svaret er det samme om spørsmålet handler om supporterne.

Det som betyr noe for de mektigste i fotballverdenen, er å vokse. Kapitalismens logikk styrer fotballen som en Voodoo-dukke.

Vil ha VM annethvert år

Det er derfor en keeper i Manchester United tjener over 4 millioner kroner i uken. Det er derfor TV 2 Sumos fotballkunder neste sesong må ut med 669 kroner i måneden. Det er derfor klubblederes ryggmargsrefleks da pandemien hugger til budsjettene, ikke er å kutte kostnader, men febrilsk pønske ut hvordan inntektene kan økes.

Og det er derfor fotballens øverste leder har en drøm.

Fifa-president Gianni Infantino har de siste årene fått et tett forhold til Saudi-Arabia. Under helgens digitale kongress tok Saudi-Arabias representant ordet. Han hadde et forslag.

Det innebar å undersøke mulighetene for å gå bort fra fotball-VM hvert fjerde år. I stedet skal VM både for menn og kvinner spilles annethvert år. Det vil være et direkte angrep på Uefas EM-turneringer, som også spilles med tre års mellomrom.

Forslaget vant frem med 166 mot 22 stemmer. Norges Fotballforbund stemte for. Det betyr ikke nødvendigvis at de vil stemme for å gjennomføre forslaget under neste kongress. Begrunnelsen er ønsket om en åpen debatt.

Uefa er ikke helten i denne historien. Også for dem handler det om å sikre makt. De vil neppe godta en så stor endring uten sverdslag. Det ligger an til maktkamp.

Samtidig har Infantino sterke allianser i Asia og Afrika. I Afrika har han til og med vært innblandet i saker en Fifa-topp ikke skal røre, som presidentvalg.

Dette er viktig fordi asiatiske og afrikanske land samlet utgjør nær halvparten av stemmene under Fifa-kongressene. Der har de sterkeste fotballkontinentene, Europa og Sør-Amerika, lite makt alene.

Spillet om fremtiden

Spillet om fotballens fremtid har presset seg frem mot overflaten over tid. En kilde kaller det «elefanten i rommet».

Infantino har sørget for å øke antall deltagerland i VM-sluttspillet til 48. Han har lansert store planer om et kraftig utvidet klubb-VM.

I tillegg virker det som han egentlig ikke var så motstander av superliga-planene som han ga inntrykk av offentlig. I stedet skal noen av hans nærmeste medarbeidere ha deltatt i samtaler om prosjektet, ifølge blant andre New York Times og Josimar. Selv avviser han at han støttet planene.

Hva driver ham? Det handler nok om å kontrollere de gjeveste turneringene. Trolig dreier det seg også om å etterlate et tydelig presidentavtrykk.

En alternativ strategi ville vært å være den presidenten som brakte fotballen nærmere dem som elsker spillet.