Lørdag 1. mai er en dag fotballkeeperen fra Tromsø aldri vil glemme.

– Det kom som et sjokk. Noe slikt kan man ikke forberede seg på, sier Marius Tollefsen til iTromsø.

Han hadde akkurat vært på trening med sin nye klubb Alta IF, som spiller i 2.-divisjon, og hadde nettopp fått tilsendt et bilde fra sin storebror Martin (28) på fjelltur med kameraten Robin Lie Sørensen (26).

– Jeg så på TV 2-nyhetene etterpå at det hadde vært en ulykke og hadde fått et bilde bare noen minutter før, men jeg viste jo ikke hvilket fjell det var i starten. Da navnet på fjellet kom, Sofiatinden, og de sa det var to stykker som var tatt i skredet, skjønte man til slutt hvem det var, selv om det ikke var bekreftet. Man klarer å legge sammen to og to, sier Tollefsen.

ETTER: Skredet løsnet nesten helt på toppen av Sofiatinden. Foto: Privat

Dro hjem samme dag

Det var klokken 13.25 den første lørdagen i mai i år, at politiets operasjonssentral i Troms fikk melding om det store skredet på Sofiatinden.

De rykket raskt ut med alle tilgjengelige ressurser, og klokken 13.57 ble den første personen gravd frem fra snømassene. Nestemann ble funne 14.23. Det ble iverksatt livreddende førstehjelp, men livene sto ikke til å redde.

For Marius ble det tur rett hjem til Tromsø samme dag.

– Det var tøft i starten, men det går bedre nå. Sårene gror, men det er fortsatt tungt, sier Marius, nøyaktig én måned etter han mistet broren.

Som helsøsken

Det var åtte år mellom de to brødrene som ikke delte samme far, men vokste opp sammen.

– Martins far døde da han var 16 måneder gammel, så faren min var jo på en måte faren til Martin også. Så selv om vi var halvsøsken på papiret, så var vi på mange måter som helsøsken, sier Marius.

BRØDRE: Marius og Martin Tollefsen med lillebror Mats på fanget. Foto: Privat

En skade som har holdt ham borte fra vanlige fotballtreninger, gjorde at fotballspilleren fikk mye tid med familien like etter ulykken.

I starten var naturlig nok ikke fotballen et savn.

– Fotballen blir veldig lite når noe slikt skjer. Det var veldig, veldig tungt i starten. Men skal man se noe litt positivt i det hele, så er det at han døde mens han gjorde noe han elsket: å stå på ski. Det var ikke som om han mistet livet i en trafikkulykke, så det hjelper på, sier 21-åringen.

BRØDRE: Martin og Marius Tollefsen. Foto: Privat

I voksen alder ble de to brødrene enda tettere.

– Vi så hverandre mye. Jeg var jo onkel til Martin sin datter (Emma), så vi ble veldig tett de siste årene og de bodde nært der jeg bodde, da jeg bodde hjemme på Reinen på fastlandssiden kun 5–600 meter borte fra moder’n, sier han.

– Støtte fra Gamst & co.

For en måneds tid siden ble livet snudd på hodet. Den unge fotballkeeperen som nylig var hentet til Alta som klubbens førstevalg, ønsket ikke å dra nordover igjen.

– Jeg gruet meg til å dra opp til Alta, innrømmer han.

Men etter hvert som ukene gikk, fant den unge keeperen ny inspirasjon.

– Nå spiller jeg fotball for å gjøre Martin stolt. Jeg har kommet i gang med hverdagen og ting føles greit nå. Jeg har fått mye støtte fra Gamst og gjengen, så jeg tror vi går en moro sesong i møte.

Tollefsen var på et lengre prøvespill i TIL i starten av året, før han ble Alta-keeper og lagkamerat med tidligere landslagsspiller Morten Gamst Pedersen (39), som har vært en sterk støttespiller for den unge keeperen.

– Det er vanskelig for oss andre å forstå hva Marius har gått igjennom. Da jeg fikk høre at det var broren hans, sendte jeg en sms om at vi som spillergruppe var der for han. Og om han ville prate eller uansett hva, så måtte han bare si i fra, sier Gamst til iTromsø.

KEEPER: Marius Tollefsen, her i Alta-drakt på trening i forrige uke. Foto: Karl Eirik Steffensen, Altaposten

Møter gamle venner

Én måned etter ulykken befinner Alta-keeperen akkurat tilbake fra Oslo, etter å ha vært hos en ortoped med tanke på skaden.

– Vi gikk ut fra at det var en leddbåndsskade, men det viste seg at det var en skade på menisken også, men at det ikke er så ille at jeg ikke kan spille med det. Så jeg skal prøve meg på trening igjen nå og spiller kanskje mot Fløya allerede i helgen, sier Tollefsen.

Han spilte for divisjonskollega Fløya i fjor, og kan i helgen få gjensyn med gamle lagkamerater i en treningskamp.

– Fløya var litt vrien på utdanningskompensasjon, så det tok litt tid for det løste seg med Alta, men det kan bli veldig artig å møte gamle lagkamerater igjen, sier Marius Tollefsen.