– Vi håper og tror at de endrer på dette, slik at jeg får gå World Cup kommende sesong, dersom jeg er god nok til å stille, sier Klæbo i en pressemelding.

Det er regelen 205.2 i Norges Skiforbunds (NSF) fellesregelement som stopper landslagsavhopperen.

Der står det:

Løpere som har avslått et tilbud om å delta på NSFs landslag, skal ikke tas ut av NSF til å representere NSF i konkurranser i den sesongen tilbudet om landslagsplass gjelder, med mindre det foreligger særlige omstendigheter.

Skikongen Petter Northug hadde i sin tid en avtale med skiforbundet til tross for at han sto utenfor landslaget.

Også da var det lenge usikkert om Northug fikk lov til å delta i verdenscupen.

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad, som også tilhører privatlaget Team Coop, tror ikke på en lik situasjon i 2023.

– Det er overhodet ikke aktuelt. Det kommer ikke til å skje. Norsk langrenn tjener på at de tre går verdenscup, men det er klart at regelen er hårreisende, sier Skinstad.

– Ingen skal tvinges til å være på et landslag, det skal være noe gjevt. Så landslaget bør kanskje i stedet fokusere på å gjøre landslaget så bra at ingen vil takke nei.

EKSPERT: TV 2-ekspert Petter Skinstad etterlyser nå en ny landslagsmodell i norsk langrenn. Foto: Olof Andersson/TV 2

Eksperten tror også at Klæbo & co. vil få gå selv om regelen blir stående etter tirsdagens skistyremøte.

– Man kan absolutt si at det er «særlige omstendigheter» at tre løpere har takket nei samtidig, og at det i det hele tatt vurderes å stryke regelen, og at det denne sesongen er kutt i antall løpere. Det blir nok ikke et problem, men regelen i seg selv er idiotisk.

Han tror at Klæbos avgjørelse vil starte en prosess med å utvikle landslagsmodellen i Norge.

– Jeg har ikke tro på landslaget som en treningsarena i fremtiden. Det er ikke en modell som passer samfunnet vårt. På grunn av dette tvinges skiforbundet til å tenke nytt, og det kan være bra, sier Skinstad.