– Dette var viktig med tanke på situasjonen vi er i. Nå tok vi igjen poengene vi mistet i Kristiansund (1–1 hjemme) med en borteseier, sier Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo til VG etter kampen.

Med Molde og Rosenborgs seire karakteriserte Eurosport-ekspert Joachim Jonsson dette som en kamp Vålerenga måtte vinne for å ha håp i medaljestriden.

VG LIVE: Fyldig kampreferat her

Bak suverene Bodø/Glimt er dette nå status i Eliteserien: 2) Molde 46, 3) Rosenborg 45, 4) Vålerenga 42.

Lagene slåss også om muligheten til europacupspill, og det er uvant kost for hovedstadsklubben, som har en snittplassering på 7,5 på tabellen siden 2009. «Endelig» kan Vålerenga-fansen glede seg over en senhøst med noe å spille om.

– Arbeidsmoralen, og det gode nivået vi har, utover rusk i pasningsspillet, er blitt så solid nå at det blir det poeng av, fortsetter Fagermo.

Vinner Odd sin hengekamp mot Viking, får de samme poengsum som VIF.

Siden NM er avlyst i 2020, får fjerde beste lag i Eliteserien spille europacupfotball neste år. Der har ikke VIF vært siden 2011.

Reiselystne VIF-supportere venter nok ekstra spent på en pandemivaksine dersom de skulle kvalifisere seg for spill internasjonalt i 2021-sesongen.

– Lukter det flomlys og Europa av Vålerenga nå?

– Ja, men det er lenge igjen og de rundt oss tar poeng, poengterer VIF-sjefen.

GÅR DET? Høyreback Christian Borchgrevink iakttar skuddet som gikk forbi Viljar Myhra og ga 2–0 til Vålerenga og tre poeng i potten mot Strømsgodset søndag. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Strukturerte

Vindens kraftige kast over Marienlyst-matta var det mest spennende i åpningen av kampen. Selv om været fortsatte å være surt, kom finspillet sakte, men sikkert til kampen.

Henrik Bjørdal gjorde 1–0 for Vålerenga da han lurte på bakre stolpe etter et innlegg fra Vidar Örn Kjartansson, som Herolind Shala mislyktes i å styre – til hell for VIF. Bjørdal var sikker da muligheten bød seg, og midtbanespilleren som kom fra Belgiske Zulte Waregem i september, fortsetter å storspille for hovedstadsklubben.

– Jeg stortrives, sier Bjørdal selv etter kampen. Og legger til at sunnmøringen har «forstått det sånn» at Oslo-folket er sulteforet på noe å spille om på høsten og sier laget skal gjøre alt de kan for å skaffe europacupspill til supporterne.

Vålerenga la seg så lavere, og Strømgodset slet med å få opp balltempoet og intensiteten mot et strukturert VIF-lag. Fra kontringsspill skapte sistnevnte lags ving Aron Dønnum en stor sjanse, men Viljar Myhra gjorde en toppredning.

Moses Mawa kunne imidlertid utlignet før hvilen. Ham klemte til med venstrebeinet, men ballen gikk over både keeper Kristoffer Klaesson og målet.

JUBLET: Henrik Bjørdal satte inn 1–0 for Vålerenga. Hans tredje scoring for sesongen. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Godset i trøbbel

Strømsgodset gjorde det de kunne for å ta tak i kampen etter hvilen. Med et intensivt press skapte de tidvis trøbbel for Vålerenga, men Oslo-laget maktet å holde drammenserne unna de største sjansene.

I stedet kontret Vålerenga og Christian Borchgrevink var blitt med frem fra sin plass på høyreback satte inn 2–0 og punkterte kampen etter 76 minutter.

Sluttspurten fra Godset ble stoppet én gang av Kristoffer Klaesson og av nettveggen da Ingimundarson var nær redusering.

Drammenslaget sliter fælt på nedre halvdel. De har kun én seier på tre og en halv måned og er i ferd med å rote seg inn i en intens kamp mot nedrykk nok en gang.

– Vi har mange nok sjanser til å score. Det er effektiviteten det står på, sier trener Henrik Pedersen til VG.

– Hvor trygg er du på at dere skal få nok poeng, så det ikke blir neglebiting på slutten av sesongen?

– Jeg er trygg, men har stor respekt for situasjonen, fortsetter dansken.

PS! Neste helg venter «nabo» Mjøndalen i et viktig derby i bunnstriden.