Maren Lundby er rolig når hun tar på seg dansekjolen. Sminken og det utslåtte håret gjør at alt blir perfekt. Snart skal totningen få scenelyset på seg.

Egentlig så toppidrettsutøveren aldri for seg at hun skulle opptre live på parketten foran flere hundre tusen norske TV-seere. Det var før hun kjente på denne merkelige følelsen av at kroppen ikke ville ta imot all treningen. Inn i OL-sesongen buttet det.

Kanskje skulle hun prøve en annen dans?

Norges store stjerne i bakken lot tankene vandre. Hvis skihopperen noen gang skulle være med i Skal vi danse, måtte det bli nå.

Treneren: – Hun er et geni

I TV2 var tilbakemeldingen klar: Ville hun virkelig det?

TV-kanalen hadde tidligere hatt med roeren Birgit Skarstein* (se info nederst i saken) som drev på det høyeste nivået. Lundby var heller ingen hvem som helst. Hun tok OL-gull i 2018 og VM-gull sist vinter. Derfor er hun i forsvarsposisjon før vinterlekene i Beijing om fem måneder.

– Jeg tenkte at det kunne være en god idé i år, fordi jeg ikke hadde tenkt å hoppe i sommer.

Lundby var likevel litt i tvil da den formelle forespørselen kom. I et par omganger ble det diskusjon med trenere, støttespillere og familie.

De var alle enige: Dette var lurt.

– Maren er et geni. Hun tar valg utelukkende for å bli en bedre skihopper. Jeg syntes det var kreativt og meget tøft gjort, sier landslagstrener Christian Meyer.

Et kobbel av ferske dansere skal ut på parketten lørdag. Etter denne kvelden, må ett par ut. Maren Lundby er nummer to fra venstre. Foto: Fredrik Arff/TV2

Klart for tyrefekterdansen

Selv lurte Lundby på hva folk ville si, men valgte å stole på egen magefølelse og ha troen på planen hun hadde valgt. Det føltes utradisjonelt, men likevel riktig.

Skihopperen, som har hoppet fra hun var fire år og satset fra hun var 14, hadde knapt danset tidligere. Likevel kjente hun på formutvikling og mestring etter de første famlende dansetrinnene i høyhælte sko.

Den som er vant til å ha flate hoppstøvler på får vondt i føttene i starten. Det smertet på helt andre punkter enn hun var vant til. Fysikalsk behandling gjorde at problemene under beina ble løst.

– Den første treningen i august var fryktelig vanskelig. Jeg tenkte « skal jeg virkelig gjøre det her?» Nå synes jeg det er kjempeenkelt, sier Lundby.

Hun mener på ingen måte å være arrogant, vil bare vise hvordan hun endret oppfatning da hun fikk til det makkeren prøvde å lære henne. Og etter den nydelige wienervalsen på premieren sist lørdag, har hun og Philip Raabe terpet på den latinamerikanske dansen paso doble foran det andre programmet lørdag kveld.

Da skal han være tyrefekter og hun kappe. Lundby lover at det blir elementer fra hennes idrett. Temaet blir morsomt, det er rettet mot hennes hoppkarriere og har et budskap.

Lundby opplever det hun er med på som uvirkelig, kanskje like uvirkelig som da hun i en alder av 14 år deltok i ski-VM i Liberec for aller første gang. 9.-klassingen fra Reinsvoll ungdomsskole på Vestre Toten skulle komme til å bli en av de største hopperne i verden.

Fra hoppdress til tettsittende dansekjole. Uvant, men gøy. Foto: Fredrik Arff/TV2

Hode må være på plass

Nå er hun 27 år om få dager, like motivert, en profil og talskvinne for idretten sin. Hun elsker utfordringer.

– Etter dette vil det å hoppe et verdenscuprenn for hundre tilskuere på Lillehammer være «walk in the park», kommer det lattermildt.

Men fortsatt må hun bli mer vant til å konkurrere i kjole, bli «stylet» før opptreden og huske å ha hodet på en helt spesiell måte i dansen.

– Det er slitsomt og virkelig ikke vanlig å ha hodet til siden når man går fremover. Jeg oppfatter det naturstridig.

Hvordan er så en vanlig dag nå?

Den ferske danseren står opp rundt syv for så å dra på trening på Olympiatoppen. Da er det styrke, smidighet og balanse som gjelder. Dette er mye av det hun trenger for å være forberedt til en ny sesong i bakken.

På ettermiddagen blir det fullt kjør på Dansesenteret ved Bislett i Oslo, helt frem til seks-syv om kvelden. Deretter er det hjem til den lånte leiligheten på Frogner for å øve.

– Øve etter en så lang dag?

– Ja, jeg trener for meg selv i et par timer, men det speilet jeg har er litt lite.

Verdensmester i stor bakke i Oberstdorf tidligere i år. Maren Lundby oppnådde planen om gull. Foto: Terje Pedersen/NTB

Gir et spark til dansepartneren

Maren Lundby har tatt med seg perfeksjonisten til dansegulvet. Utøveren som tenker detaljer, som ikke gir seg før det hun trener på fungerer, som er fast bestemt på å mestre oppgaven sammen med dansepartner Philip Raabe.

– Phillip er passe snill, veldig flink til å lære bort og har den samme lysten til å vinne som jeg. Han er frustrert over at jeg lærer litt tregt, men han kunne vært enda mer ivrig til å trene. Men ikke si det til ham, flirer hun.

Skjønt, Raabe har oppfattet at partneren er vant til å strekke seg til det ytterste. Hun er en vinner og har bevist det. Lundby er vant til dommere som setter karakterer. Og hun kan overføre mye av den samme teknikken som hun har lært som skihopper til sin nye arena.

Det betyr å ha fokus på et par ting, som før hun setter utfor, sier til seg selv: «Balanse på fot» og «lukket overkropp».

– Nå må jeg fokusere på holdning og hode og at jeg ikke skal gå så langt når venstrebeinet er foran, men kan gå lenger når jeg starter med høyrebeinet.

Hun ser store likheter mellom dans og skihopping.

– Ja, det å øve, stå i mye frustrasjon og motgang, men sakte, men sikkert ta steg for steg og til slutt skrape sammen noe som er mye bedre enn utgangspunktet. Tålmodighet og hardt arbeide trengs begge steder.

– Mens du trener på dansegulvet pågår en heftig debatt i Skiforbundet rundt sportssjef Clas Brede Bråthen. Får du fulgt med?

– Jeg følger med og har fått med meg at det er en kjip situasjon. Jeg vet bare at jeg vil ha med Clas videre, for det er så mye han får til.

Selv vil hun lande det hun øver inn nå, og ikke minst henge med i flere uker, selv om programmets slutt i november også betyr sesongstart i hennes vintersport.

– Jeg satser på å komme til finalen i Skal vi danse, og vet i alle fall én ting. Det er ikke aktuelt å hoppe av underveis.

PS. Finalen i Skal vi danse er 13. november. Hoppsesongen starter med verdenscup på Lillehammer første helg i desember.

TV2 klokken 20.00

* Opprinnelig skrev vi at TV2 ikke hadde hatt med toppidrettsutøvere på dette nivået. Det stemmer ikke. Birgit Skarstein gjorde en strålende innsats i den foregående sesongen av Skal vi danse.