Mot Odd i Skien søndag dukket Brann-supporternes nye, råsterke yndling brukte alt av muskler og kløkt og presset i duell med Odd-back Emil Jonassen og gjorde 3–3 av Petter Strands innlegg. Det betyr ett uhyre viktig poeng for nedrykkspressede bergensere.

– Jeg følger bra med på bergensfotballen og la merke til ham i Obosligaen i fjor. En maskin av en spiller. Et forbilde for mange. Fordi han er dedikert i alt han driver med. Også er han Norges beste feilvendt. Det er grunn til at han aldri får spille mot meg på trening, sier Brann-stopper Fredrik Pallesen Knudsen til VG.

I høst har Aune Heggebø markert seg rettvendt også – når han krummer nakken, setter fart eller dukker opp på bakre stolpe, som på Skagerak Arena søndag kveld.

Av utseende minner han nesten litt tegnefilmfiguren «Dennis The Menace» og er omtrent like bøllete overfor motstanderforsvarerne.

– Det er så mange spisser som er «Norges beste feilvendt». Jeg vet ikke om jeg kan «claime» den tittelen helt. Men jeg føler det er en av tingene jeg er god på, sier «Hulken» Heggebø, som blant annet delte ut juling til Odds stoppersværing Odin Bjørtuft gjennom jojo-kampen i Skien.

Trener Eirik Horneland nøyer seg med å kalle ham «Branns beste feilvendt» med et smil, men er ikke i tvil om at de skulle satse på Heggebø – og viser til at han også fikk muligheten på spissplass da Daouda Bamba (satt på kanten) var i klubben.

– Han banker opp to midtstoppere hver kamp. En ydmyk gutt som tar veldig seriøst på oppgavene sine, beskriver Horneland.

20-åringen spilte på nivå to og scoret åtte for Øygarden i fjor og vært et funn for Brann denne høsten. Akkurat nå fremstår det kanskje like greit at det ikke ble noe av avtalen med Alexander Søderlund, som i stedet endte i Haugesund.

Faktisk kunne alt vært motsatt, for Fredrik Pallesen Knudsen sier han ba gamleklubben Haugesund om å signere nettopp Heggebø før denne sesongen. Men det var Brann som fikk tilslaget.

– Jeg ventet ikke at de skulle satse på meg som førstevalg. Jeg hadde ikke bevist så mye på dette nivået. Men jeg følte i meg selv at jeg var klar for det, mener Heggebø selv, som har vært fast inventar på Brann Stadion siden han var liten.

Brann og Robert Taylor tok avspark i visshet om at begge tabellnaboene i poengetasjen over, Sarpsborg og Tromsø, begge vant sine kamper. Kanskje var det derfor gjestene gikk ut i rakettstart – mens begge supporterskarer bød på fyrverkeri og bluss etter å ha holdt tett de første ti minuttene i protest.

Mens Brann skapte støy i Skien allerede etter syv minutter. Det smalt av kontringen der Bård Finne vridde ut til ikke lenger uønskede Mathias Rasmussen som fant Robert Taylor på bakre. Finnen kastet seg frem og skled Brann-ledelsen i nettet.

En periode føltes det som om matchen fortonet som en eneste lang kontring. For det gikk unna også da Sander Svendsen satte på turboen, og det gjorde han stadig vekk. Moldenseren – med fortid i Brann – må ha blitt vekket da supporterne fyrte opp med sang, stemning og duften av nyttårsaften: Han utlignet med ytterside så lekker at det kan males bilder av den.

– Det er mye frem og tilbake. Folk som sitter og ser på har sikkert god underholdning. Men det er mulig å ta med seg tre poeng her, sier Odds formving.

Brann var best i 1. omgang, og en corner «Made in Bergen» sendte de røde tilbake i ledelsen: Bård Finne fra Nymark ved Stadion løftet inn til Fredrik Pallesen Knudsen fra Møhlenpris, og stopperen headet inn nytt ledermål direkte fra dødball. Begge bergenserne flyttet tilbake i sommer for å hale klubben fra hjembyen til ny kontrakt i Eliteserien.

Sander Svendsen holdt på å ta fra dem håpet på egenhånd. I en relativt middels Odd-omgang bød Odense-eiendommen på det lille ekstra. Et effektivt Odd-angrep startet med at Bjørtuft løftet fremover, Tobias Lauritsen headet ned og Svendsen tok frem avslutterfot nummer to og viste at også venstre duger. Det ga 2–2 rett før pause.

– Brann er klart bedre enn oss i første. Vi er heldige som har uavgjort til pause, mener Odd-trener Jan Frode Nornes.

I 2. omgang trakk de frem en godt innøvd cornervariant ut av shortsen. Igjen med Svendsen som regissør: Han tok en kort corner til Filip Jørgensen, fikk tilbake ballen og satte opp midtstopper Solomon Owusu på langskudd.

Brann-keeper Lennart Grill greide aldri å reagere raskt nok på den tidligere breddefotballspillerens suser – og med 3–2 ledet Odd for første gang.

– Litt usikker på hva slags vinkel han (Grill) har. Det skal være mulig å ta den hvis du har god sikt og står i god balanse. Jeg må se den om igjen, vurderer Eirik Horneland.

– Er Grill i ferd med å bli et keeperproblem for Brann?

– Han har et par glimrende redninger også. Vi må gjøre opp regnskapet sånn sett. Jeg laster ikke ham for dette i dag, sier Brann-treneren om sommersigneringen som gjorde dette mot Stabæk i forrige kamp:

Grill nektet Emil Jonassen å punktere matchen til 4–2 etter en lekker touch av Odd-backen, og etterhvert overtok Brann matchbildet igjen. Innbytter Kasper Skaanes var nærmest å gi klubben sesongens første seier på kunstgress. Men det ble uavgjort igjen, for fjerde gang på ni kamper med Horneland som hovedtrener i Brann.

Branns ene poeng betyr et lite rykk fra Stabæk i bunnen (tapte 0–3 i mot Molde lørdag).