– Det er kjipt at man blir presset til å risikere helsen. Vi er vant med systemet til at man kan stryke renn. I lys av den gamle ordningen, er det mange som kan ta valg de ikke ellers ville tatt, sier Sturla Holm Lægreid.

Reglene han viser til, ble innført før årets sesong av verdenscupen i skiskyting – tross det norske landslagets sterke meninger om at det var en dårlig idé.

Kritikken gikk på at det ikke lenger er lov å stryke to renn fra sammenlagtresultatene. NRK omtalte sterke reaksjoner mot reglene i første del av sesongen.

  • Denne helgen avslutter skiskytterne sesongen i Holmenkollen, med øvelser fra torsdag til søndag. Rennene sendes på TV 2.

– Kommersielt nok fra før

Resultatet av at det ikke lenger er mulig å stryke to renn? Utøverne føler seg tvunget til å gå hvert renn, ifølge de norske skiskytterstjernene:

– Jeg synes vi har fått gode eksempler på den frykten vi hadde, det har slått inn. Det er et minus at man presser kroppen med covid og andre ting. De som sender det på TV legger knallharde føringer, uten alltid å tenke på utøvernes helse, sier Tarjei Bø.

– At vi på en måte blir tvunget til å gå på tross av helsen, synes jeg ikke om i det hele tatt. Det kunne vært fokusert litt mer på utøvernes ve og vel, det er nok kommersielt fra før av, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Ja, selvfølgelig (kan man ta valg som risikerer helsen). Det er en idrett der du kan tjene på å skyte bra og tjene inn det man taper i sporet, sier verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø.

«Skrekkeksempel»

Sjåstad Christiansen trekker frem det han kaller «skrekkeksempler», fortrinnsvis at den svenske stjernen Elvira Öberg kjemper seg gjennom renn til tross for å ha sykdom i kroppen. Hun kjempet lenge om sammenlagtseieren i verdenscupen.

– Hun har sikkert ikke turt å stå over, det er skrekkeksempelet på hvordan det kan gå og hun er ikke til å kjenne igjen, sier Geilo-løperen.

– Jeg var egentlig ikke kjempesyk, men det gikk hardere inn på kroppen enn jeg trodde. Det tok veldig lang tid å komme tilbake. Det har vært tøft, sa Öberg selv til NRK etter nok en nedtur, helgens renn i Östersund.

Også brødrene Bø gikk jaktstarten i Nove Mesto etter å ha testet positivt, ifølge yngstebror Johannes fordi han kjente seg bra og hadde et godt forsprang.

– Jeg synes systemet er dårlig. Det er viktig å ta vare på helsen, både i karrieren og det som kommer etterpå. Det er viktig å se større på det, enn bare penger og TV-rettigheter hver rett – det er rett foran nesetippen. De ser ikke helt utøvernes perspektiv, og det er viktig at de hører på utøverne selv, sier storebror Tarjei Bø.

Landslagssjef Per Arne Botnan opplyser at de var veldig imot akkurat denne regelendringen, og ga tilbakemelding før den ble vedtatt. Det var en dårlig idé, er hans konklusjon etter første sesong med de nye reglene.

– Jeg ser ingen fordeler med det, sier han kontant.

IBU: Søkt

Christian Winckler er pressesjef i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og ser ikke helt hvordan regelendringen presser utøvere til å stille om de ikke er friske, han kaller hele sammenhengen «søkt».

– Før var det kritikk om at det var vanskelig å regne ut sammendraget og at de beste ikke ble belønnet nok. Nå får vi kritikk for det motsatte. Det beste er å evaluere det etter sesongen, og det skal IBU gjøre på vårmøtet. Da skal de se på regelen, sier han.

Han mener det er opp til lagene, trenerne og legene å ta beslutningen om å gå i samråd med utøverne, og understreker på det sterkeste at de ikke ønsker å presse noen til å delta.

– Det er definitivt ikke intensjonen da vi laget regelen. Selvfølgelig vil vi ha de beste utøverne til start, men ikke på bekostning av helsen, sier han.