Jarl Magnus Riiber klinket til i hoppdelen og går ut likt i ledelse med Ryota Yamamoto i langrennet.

– Det kunne vært bedre. Jeg var uheldig med ekstremt mye sidevind. Hadde jeg fått 20–30 sekunder ekstra i forsprang, så hadde det vært gull i dag, men nå må jeg virkelig fighte for det, sier Riiber til VG.

Vanligvis kunne man nærmest delt ut gullet allerede til 25-åringen, men en veldig trøblete oppladning gjør at han selv er tvilende.

– Jeg tror jo det, svarer Riiber på spørsmål om han trenger forsprang før langrennet og sier til NRK at han ikke helt hvor han står langrennsmessig etter sykdomsperioden.

Riiber var overlegent best i starten av sesongen, men de siste månedene har det vært mye motgang. I Januar ble han rammet av en parasitt som gjorde at han ikke fikk tatt til seg næring.

Han har ikke deltatt i verdenscupen siden han ble diskvalifisert på grunn av hoppdressen i Seefeld i slutten av januar.

HVA SKJER I VM I HELGEN? I VGs nye sportskalender får du oversikt over alt av sport.

Samme skjebne led Simen Tiller i VM-rennet på lørdag. Mesterskapsdebutanten leverte et godt hopp og var lenge Norges beste, men fikk senere beskjed om at han ikke fikk gå langrennet, på grunn av feil med hoppdressen.

– Det er ille. Det er karrieretruende. Jeg føler med Simen, jeg føler det er noen etter ham hele tiden. Han har fått noen disk før og da virker litt som de er etter ham, sier sportssjef for Norge, Ivar Stuan, til NRK.

Stuan utdyper hva han mener til VG.

– Endelig har drømmen gått i oppfyllelse om å komme til VM, og så er det en fillefeil at han blir disket. Jeg synes systemet burde endres. Testing av dresser bør sjekkes før de hopper. Når de kommer på bommen så er de «good til go». Å drive å surre med dette tullet etterpå er helt unødvendig, sier sportssjefen.

– Det er et forslag som har kommet opp tidligere også, som vi må diskutere. Det er mange aspekter vi må se på. Nå er regelverket sånn som det er. Og så får vi diskutere nye gode ideer når våren kommer, sier rennsjef for kombinert i Det internasjonale skiforbundet, Lasse Ottesen, til VG.

DISK: Simen Tiller ble diskvalifisert etter dresskontrollen. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en feil fra oss, hvis den ikke er godkjent, men vi trodde at den var god. Når den ikke er det vår feil, det er utøverens ansvar, men vi må ta ansvaret for det, sier Stuan til VG.

– Vil dere be om unnskyldning til Simen for det?

– Ja, eller vi er jo sammen om det. Alle utøvere er ansvarlige for sitt utstyr, og Simen er egentlig veldig flink med dresser, svarer han.

Jens Lurås Oftebro er nest beste nordmann, men skuffet likevel stort. Han ligger på 12. plass etter hoppdelen. Han går dermed ut 1.21 bak Riiber.

– Jeg skulle gjerne hoppet bedre. Det er mulig jeg ble litt satt ut på grunn av varierende forhold og at det er VM. Det var rett og slett en dårlig dag i bakken, sier Oftebro til VG.

Riiber har fire VM-gull og tre sølv, og har gode muligheter for å ta enda flere nå.