Nettet holdt på å knele da billettene til 16. mai-festen ble lagt ut, og de 16.832 tilskuerne på Brann Stadion fikk virkelig valuta for pengene.

I hvert fall de som elsker Brann, for med noen lekre scoringer knuste de Stabæk 4–1. To av målene signert toppscorer Bård Finne.

– Det var spesielt. Helt utsolgt er det ikke så ofte vi får, og det var et lydnivå på Nystemten og ellers i kampen som det var deilig å være med på, sier Finne til VG.

Dermed fikk de en resultatmessig strålende oppladning til lørdagens cupfinale mot Lillestrøm, men før den tid venter det mye omdiskuterte 17. mai-toget i Bergen...

– De må ta på joggesko, så går det fint. Jeg har spilt for Brann i mange år og gått i tog og spilt kamp faktisk én dag før det de skal, så det klarer de fint. Det er ikke noe problem, sier tidligere Brann-spiller og nåværende Stabæk-mann, Fredrik Haugen, til VG om at Brann-spillerne skal gå i 17. mai-tog fire dager før cupfinalen.

Da det ble kjent at Brann skulle gå i tog vekket det reaksjoner blant flere fotballeksperter.

– Det går helt fint. Det er sånn det skal være. Vi gjør det vi får beskjed om. Er det å gå i tog, så går vi i tog. Jeg tror det blir god stemning, sier Brann-spiller Fredrik Pallesen Knudsen til VG.

– Er det noe man har snakket om i spillergruppen?

– Vi har ikke snakket så mye om det. Vi fikk beskjed om at vi skal møte her (på Brann stadion) også blir vi transportert ned til toget. Så det er ikke noe vi tenker på, fastslår han.

Brann-trener Eirik Horneland lar seg imponere over hvordan spillerne har klart å ikke bry seg på det omdiskuterte 17. mai-toget.

– De er superlojale. De forstår betydningen av å være ute og treffe vårt folk, sier Horneland til VG.

Erik Huseklepp, Brann-assistent og tidligere spiller, sier det godt kan være at man merker 17. mai-toget i beina, men at det først og fremst gir energi.

– Du går ikke stille forbi de massene som står der på et 17. mai-tog i Bergen. De bare hyller deg hele veien, så det kan gi en veldig god mental boost, sier Huseklepp til VG.

Pallesen Knudsen tror Haugen har rett i tipset om å bruke joggesko:

– Det er kanskje lurt. Jeg tror det er mange som går i lette sko i morgen, sier han med et bredt smil om munnen.

– Jeg tror jeg og Fredrik Haugen tenker likt, sier Finne, som tenker at «det skal gå helt fint» å vandre litt i byen på nasjonaldagen.

I kampen mot Stabæk tok det først fyr i det man nærmet seg halvtimen, og det var vertene som startet en magisk periode på seks minutter.

Mathias Rasmussen spilte inn til Bård Finne, som var godt pakket inn i Stabæk-feltet. Med flere mann i rygg, holdt Brann-spissen knallsterkt unna. Så vendte han om, og banket inn kveldens første scoring.

Dermed gjorde Finne noe han ikke hadde gjort på nøyaktig ti år, nemlig å score på fotballens nasjonaldag. Den gang scoret en 18 år gammel Finne mot Aalesund.

– Jeg husker scoringen. Det var et stort øyeblikk den gangen, sier kveldens tomålsscorer.

BERGEN TIL HIMMELS: Bård Finne kunne juble foran Bataljonen. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Så var det Stabæk sin tur til å være med på målfesten.

Kevin Kabran sendte en lang ball i bakrom mot Kasper Høgh. Stabæks danske spiss stormet oppover Branns halvdel, før han klinket inn utligningen fra like utenfor sekstenmeteren.

Da sto det 1–1, noe som hadde vært sluttresultatet mellom Brann og Stabæk de tre siste gangene lagene hadde møttes i Bergen. Det ble det ikke denne gangen.

For kun 76 sekunder senere utnyttet Felix Horn Myhre en feil i Stabæk-feltet. Herman Geelmuyden sleivet, Horn Myhre takket og bukket. Med utsiden av foten sendte han de rødkledde tilbake i ledelsen.

TRE MÅL PÅ SEKS MINUTTER: Felix Horn Myhre sendte Brann opp i 2–1. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Og festen hadde så vidt begynt på Brann Stadion. I pausen var det duket for det tradisjonsrike buekorpset, og etter hvilen ville kapteinen være med på kalaset.

Frederik Børsting ble byttet inn etter en drøy time, og det første han gjorde var å løfte ballen på bakerste stolpe. Der sto Brann-spillerne oppstilt som et 17. mai-tog, og høyest steg Sivert Heltne Nilsen.

I sin 150. kamp for Brann headet han inn 3–1, og med det sitt fjerde mål for sesongen. Det er ny bestenotering for den defensive midtbanespilleren, og det er bare spilt åtte kamper.

Etter kampens fjerde scoring kokte det virkelig på tribunen. De drøyt 16.000 hoppet og trampeklappet, og fikk se et hjemmelag på jakt etter nok en scoring.

Et kvarter før slutt kom den, da Brann fikk frispark like utenfor feltet til bæringene. Bård Finne sendte frisparket i mål på utsøkt vis, og fastsatte sluttresultatet til 4–1.

– Det er jo ufattelig deilig å sette en liten spiker i kisten med en sånn scoring, sier Finne.