– Jeg scorer ikke nok mål, men jeg begynner å nærme meg ett mål i snitt. Jeg burde hatt mer mål enn kamper, sier Haaland selvkritisk, men ambisiøst til TV 2.

Dortmund-spissen satte inn både 2–0, 3–0 og 5–1 i VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar tirsdag etter at Kristian Thorstvedt bredsidet Norge i ledelsen – etter spill mot ett mål i begge omgangene.

Samtidig som Nederland slaktet Tyrkia 6–1 og tar styringen i Norges VM-kvalikgruppe, skapte Ståle Solbakkens mannskap – fra start i en 4–3–3 med Alexander Sørloth som en slags høyreving – 21 målsjanser!

Fortsettelsen ble altså aldri så effektiv som Haaland var ved 2–0. Hans tiende fulltreffer i den norske landslagstrøyen kommer to år og 15 kamper etter debuten, den er «Made in Rogaland» etter Thorstvedt lekre gjennomspill, og den har historisk sus:

Med jærbuens 21 år og 48 dager har ingen annen norsk herrespiller nådd timålsmerket i yngre alder i den 113 år lange landslagshistorien.

– Den sulten etter å score mål er helt vanvittig. Han er en målmaskin, sier tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

– Erling er det råeste vi har sett i norsk fotball. Og jeg ser ingen grunn til at det skal stoppe, roser landslagssjef Ståle Solbakken på spørsmål fra VG etter kampen.

– Er han bedre enn alle andre som har vært?

– Du skal ikke begynne å prate om en gutt som er født i 2000 i et historisk perspektiv, men det er vel ingenting som tilsier at han ikke har passert – eller kommer til å passere – alle andre, sier Solbakken.

– Tallene snakker for seg selv. Det er helt vanvittig, vi er heldige som har ham, sier Martin Ødegaard om lagkameraten.

Bare fire andre har brukt færre kamper på å nå ti mål, og man kan trygt fastslå at samtlige tilhørte en annen tid:

Den forrige var Spartas gamle målkonge Odd Wang Sørensen: Han trengte ni kamper for sitt tiende Norge-mål i 1948.

Den raskeste er landslagstoppscorer Jørgen Juve, med den rekordsterke totalen 33 mål på 45 kamper for Norge. Han trengte bare åtte landskamper for å score sine ti første for snart 100 år siden (i 1929) og var også – inntil 7. september 2021 – den yngste.

Ellers er Odd-legenden Einar «Jeja» Gundersen (12 kamper i 1920) og bergenseren Finn Berstad (også 12 – i 1927) de eneste som har trengt færre kamper enn Erling Braut Haaland.

Dermed er Erling Braut Haaland foran spissmonstre som Tore André Flo (19), Odd Iversen (20), Ole Gunnar Solskjær (21) og John Carew (29). Selv stjernen Arne Brustad (19) fra Bronselaget i 1936-OL, kjent som «Obersten», degraderes på listen etter Ståle Solbakkens scoringsgeneral fyrte av venstrebenskanonen mot Gibraltar.

– Han kommer til å ta Jørgen Juves rekord. Jeg tipper han kommer opp i 50–60 mål for Norge, sier Kjetil Rekdal om spilleren som etter trippelen mot Gibraltar er oppe i 12 mål og begrunner her:

Haaland satte sitt ellevte på pasning fra Alexander Sørloth etter 39 minutter i etterdønningene av det som egentlig var en hurtig norsk kontra. De fleste trodde jærbuen trodde kan skulle få hattricket før pause da Norge ble tildelt straffe på overtid av 1. omgang. Men dommeren endret på avgjørelsen etter en skjermsjekk på Ullevaals indre bane.

Da hadde faktisk Gibraltars Reece Styche elegant vippet inn reduseringen i mellomtiden, den 194-rankede nasjonens tredje mål i denne kvaliken, etter at midtstopper Andreas Hanche-Olsen hadde både en pasningsfeil og en tapt duell i løpet av få sekunder.

Etter pause fortsatte Norge med akkurat det samme som i 1. omgang: De kjørte over Gibraltar, skapte sjanse etter sjanse, men slet med å sette dem.

I en kamp der målforskjellen kunne og skulle forbedres, hadde Sørloth brent de fire første sjansene sine. På den femte skulle det smelle: Med høyrefoten banket han inn Norges fjerde – og sitt 12. på landslaget – etter 59 minutter.

Også Erling Braut Haaland står med dusinet fullt da han også brukte sitt nest beste ben på overtid og satte 5–1 etter en fin pasningskombinasjon mellom Aron Dønnum og landslagets nye høyreback Marcus Holmgren Pedersen.

I forkant hadde Haaland sendt to muligheter utenfor, en fra kort hold, en fra langt. Han var langt fra den eneste den siste halvtimen:

Innbytter Joshua King ble stoppet av Gibraltar-keeper Goldwin da landslagskaptein Martin Ødegaard løftet ham fri på genialt vis på en av sine for kvelden 145 (!) ballberøringer. Rett etter kunne Mats Møller Dæhli (også innbytter) fra Lyn scoret for Norge på Ullevaal for første gang, men banket ballen over da han trakk inn i 16-meteren fra venstresiden.

Nå gjenstår fire runder av kvalifiseringen, hvor Nederland og Norge har to poeng ned til Tyrkia. Norge skal til Istanbul for å spille mot Tyrkia i 8. oktober, mens Nederland møter Latvia borte.

Tre dager senere skal Norge spille mot Montenegro, mens Tyrkia og Nederland har antatt lettere kamper mot henholdsvis Latvia og Gibraltar.

I november skal de to siste rundene spilles, hvor Norge først spiller hjemme mot Latvia, Tyrkia spiller hjemme mot Gibraltar og Nederland skal spille borte mot Montenegro. Skulle Norge og Nederland vinne de neste tre kampene, blir det en ren gruppefinale i Rotterdam 15. november mellom Nederland og Norge. Tyrkia avslutter borte mot Montenegro.