Gull på miksstafetten, bronse på normalen, gull på sprinten og gull på jaktstart. Fire medaljer av fire mulige!

Dette er også første norske jaktstart-gull i OL siden øvelsen kom på programmet i 2002. Tora Berger tok sølv i Sotsji i 2014.

Marte Olsbu Røiseland er med gullet alene som mestvinnende norske skiskytterkvinne i olympisk sammenheng. Hun har nå tre gullmedaljer - alle fra Beijing-OL. Både Tora Berger og Tiril Eckhoff har to. Sørlendingen er dermed den første norske skiskytterkvinne med flere enn ett individuelt gull i de olympiske leker.

Marte Olsbu Røiseland fikk en perfekt start på jaktstarten og åpnet med 10 treff. Bare Dorothea Wierer klarte å kopiere Røiseland på de to første skytingene.

På første stående bommet Røiseland på det første skuddet, men beholdt sin ledelse ettersom Wierer måtte ut i to strafferunder. Ut etter tredje skyting ledet Røiseland med 1.25 minutter og kunne dermed tåle tre bom på siste skyting.

Da alt skulle avgjøres på siste stående traff hun på alle fem. Dermed kunne hun juble allerede ut fra standplass.

– Deilig, ropte Røiseland da hun gikk over mål til en seiersmargin som også er historisk. Elvira Öberg var 1.36 bak. Kati Wilhelm vant med 1.13 i OL i 2006.

– Det var skikkelig deilig i dag å få til et superløp og kun fokusere på det her og nå, sier Røiseland til Discovery.

Tiril Eckhoff gikk inn og tok 3. plassen. Hun gikk ut som nummer syv etter siste skyting. Dermed har Eckhoff nå tatt individuell medalje i alle tre OL hun har gått.

– Jeg er superfornøyd med å ta bronse her i dag, selv om det var en tøff sisterunde. Jeg er veldig fornøyd med å ha tatt individuelle medaljer i tre OL på rad, sier Tiril Eckhoff til VG.

Ingrid Landmark Tandrevold lå lenge an til å ta bronsemedaljen, men kollapset fullstendig på sisterunden og endte på en 14. plass.

Hun ble liggende på målstreken og fikk hjelp av det norske støtteapparatet før hun ble båret ut av målområdet og fikk tilsyn av lege.

– Hun har gått på en skikkelig høydesmell, konstaterer Discovery-ekspert Roger Grubben.

– «Fienden» er at hun er så ekstrem til å ta seg ut. Da går hun over grensen. Hun prøver å holde ryggen på Öberg og så går hun på en smell.

KOLLAPSET: Ingrid Landmark Tandrevold får hjelp av Julia Simon etter at hun falt sammen etter målpassering. Foto: KIM HONG-JI/Reuters