Datoen er 26. juni. Vålerenga hadde akkurat tapt 0–1 for Odd hjemme i Oslo. Det var lagets syvende strake ligakamp uten seier. Fasit var bunnstrid og 11 poeng på de 11 første kampene.

Flere eksperter og supportere spådde at Dag Eilev Fagermos dager i Vålerenga var over. Nådeløse VIF-fans startet til og med en «kampanje» på Twitter med emneknaggen #FagermoOut.

Men klubbledelsen hadde ingen planer om å utlyse en trenerstilling helt ennå.

– Man har prøvd å kjøpe seg til suksess, det har ikke gått. Nå prøver vi å utvikle oss til suksess, og da tar det litt lengre tid, sier Fagermo bestemt.

Styrket samhold

Mange begynte å tvile på om Fagermo var riktig mann for jobben, uten at treneren lot seg påvirke av kritikken.

Juni tok slutt, og pipen fikk en annen lyd. Da Vålerenga slo Aalesund på Intility Arena forrige helg, var det lagets femte strake seier. På tabellen er bunnstrid erstattet med en foreløpig sjetteplass.

– Jeg tror jeg ikke fikk fyken nå, fordi jeg tidligere har vist at jeg kan snu det for Vålerenga. Da jeg kom hit i 2020, tok jeg over et lag som holdt på å rykke ned og ledet dem rett opp til medalje, sier Fagermo.

Han mener at stemningen internt i klubben har vært god tross sportslig motgang. Det har vært en av grunnene til at det har snudd, mener treneren selv.

– Vi har jobbet med det å skape samhold og humor. Hvis du går rundt og tar innover deg all den motgangen vi hadde, så ville vi ikke kommet godt ut av det heller.

Selv om fokuset på humøret har vært nødvendig, forteller han å ha kjent motvinden på kroppen.

– Det er ikke dårlig stemning fordi det går dårlig, men det er jo alltid morsommere å få skryt enn kjeft, sier han og fortsetter:

– Jeg er både overrasket og skuffet over perioden vi har vært i, men hvis jeg skal sitte og synes synd på meg selv, blir det ikke noe bedre.

– Det jeg er betalt for

Fagermo innrømmer at han trodde de skulle være nærmere de beste lagene i år.

– Jeg har aldri vært i en slik tøff periode noen gang før. Sånn sett var dette nytt, sier Fagermo og henviser til alt det negative som ble sagt om ham i mediene.

Å være i medienes søkelys er en del av jobben som trener i Eliteserien. Det er han fullt klar over. Stort sett verner Fagermo seg fra det som sies om han. Han bruker heller ikke særlig mye krefter på de som «vil ta ham» på sosiale medier.

– Det er klart at det blir trøkk rundt oss når resultatene er dårligere enn forventet. Men det er det jeg er betalt for, og det må jeg tåle. Hvis ikke, må jeg finne noe annet å gjøre.

Han har også tro på at ledelsen i klubben forstår at langtidsplaner er det som bygger et godt lag.

– Hvis du tenker kortsiktig, får du aldri bygd en sterk klubb. Jeg har turt å stå støtt i min strategi, og ikke endret på noe særlig, opplyser han.

Fagermo under eliteseriekampen i fotball mellom Jerv og Vålerenga på Levermyr stadion i Grimstad hvor de vant 5–2. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Må ha erfaring inn i laget

Fagermo vet at fotballklubber ofte har dårlig tålmodighet med trenere som ikke leverer resultater umiddelbart. Selv har han aldri blitt sparket.

De siste trenerne har ikke hatt suksess med Vålerenga. Gullet fra 2005 er et fjernt minne. De største optimistene trodde Fagermo skulle være sjefen som brakte storhetstiden tilbake.

Det startet positivt med bronseplass i 2020. Men laget har ikke innfridd til de høye forventningene siden da.

– Vi har brukt mye ressurser og ikke fått det til. Nå skal vi bruke mindre, men prøve å få det til på en annen måte. Det passer meg, for jeg er glad i å utvikle yngre spillere, og jeg tør å bruke dem.

Men det er ikke bare unge talenter som tar Oslo-klubben til gullmedaljer. Hvis de skal konkurrere i toppen, må erfaring inn i laget, understreker han.

I fjor hadde Vålerenga den yngste stallen i Eliteserien. I et lag med mange unge talenter, trengs også en håndfull erfarne ledertyper. Fagermos to ferskeste signeringer er over 30 år.

– Stefan Strandberg er jeg veldig fornøyd med å ha fått på en lengre avtale. Han er en leder og det trenger vi, sier Fagermo.

Han forklarer at slike spillere ikke bare forsterker fotballen, men det er en indirekte del av spillerutvikling.

– De får referanser og noen som tåler press. Strandberg er der i en større kontekst enn bare spilleren.

Fredag ble det kjent at også angriperen Torgeir Børven (30) er klar for osloklubben.

Dag-Eilev Fagermo er i medvind med Vålerenga for tiden. Foto: Tomm W. Christiansen / Aftenposten

Klubbygger

Det var særlig én ting Fagermo innrømmer å ha undervurdert når det gjaldt å skape et Vålerenga som kunne vinne. Fagermo drar sammenligning med Odd hvor han var trener i 12 år. I 2008-sesongen tok han dem til opprykk fra 1. divisjon, og har tatt to seriemedaljer med klubben.

Spillerne der brukte mye av fritiden sammen, og det så ut til å styrke laget.

– Vi har jobbet mye med det sosiale. Det er noe jeg har undervurdert. Oslo er en stor by med mange miljøer, derfor er det også mange flere muligheter, og spillerne drar ofte hver til sitt etter trening.

Nå har Vålerenga lagt opp til mer sosialt. Men det trengs så klart flere faktorer til å bygge et bra lag enn bare et godt samhold. Fagermo har tidligere omtalt seg selv som en klubbygger.

– I det ligger det at vi ikke bare skal utvikle fotballspillere, eller kjøpe de beste. Du må ha infrastrukturen på plass og en sterk organisasjon rundt.

For Vålerenga hviler mye på de neste tre serierundene.

– Det er 39 poeng igjen. Skal vi måle oss der oppe, må vi klare å vinne kampene i august.

Det er ingen tvil om at klubben har fått selvtilliten tilbake. Sesongstarten er kun et fjernt mareritt og Fagermos stilling utlyses ikke riktig ennå.

Søndag møter Vålerenga HamKam på bortebane. Kampen spilles fra klokken 20.00.