Det store spørsmålet blant den delen av folket som er litt over gjennomsnittet interessert i sport, handler om det blir olympisk lekestue for 11.400 idrettsutøvere i månedsskiftet juli-august.

Hideo Yoshida bor og jobber i nærheten av OL-arenaen.

Han er en av mange tvilere i vertsbyen Tokyo.

– Siden utsettelsen har jeg fått med meg alle argumentene om å arrangere som planlagt eller avlyse og utsette. Noen vil også arrangere leker uansett. Jeg har en følelse av at vi har fått se den mørke siden av OL og Den internasjonale olympiske komité, sier han til Reuters i det han passerer utenfor stadionet med sin fem år gamle sønn med navnet Tokio i sele på magen.

Den store tvilen

Han er ikke alene om tvilen.

Hver eneste dag kommer det små drypp med nyhetene. Det handler om smittetall i Japan (som øker), unntakstilstand, sykehus som er overfylte, meningsmålinger som viser folkelig motstand, en IOC-president som er bombesikker på at dette skal gå bra, utøvere som får Pfizer-vaksiner utenfor sin tur og mye mer.

Akkurat nå ser det slik ut:

  • IOC-president Thomas Bach forsikrer at det skal bli arrangert forsvarlige og sikre olympiske leker fra 23. juli. Senest denne uken sa IOC-medlem Dick Pound at leker blir det uansett.

  • Men den samme Pound har åpnet for en sen avlysning eller utsettelse. En avgjørelse må fattes innen utgangen av juni, sier han til byrået Jiji Press og sitert i Japan Times.

  • Onsdag denne uken anbefalte det japanske mediehuset Asahi Shimbun en avlysning av lekene. Avisen er en av Japans største med et opplag i papir på rundt fem millioner eksemplarer. Den er også verdens nest største på papir. Asahi Shimbun er sponsor og samarbeidspartner til OL-arrangøren. Oppfordringen til statsministeren om avlysning sto på lederplass.

  • Flere meningsmålinger har vist stor motstand i befolkningen. For et par uker siden ble en måling offentliggjort som viste at 40 prosent var for avlysning, mens 40 prosent mente at lekene bør utsettes.

Hideo Yoshida har et sykkelverksted like i nærheten av OL-stadion i Tokyo. Hovedarenaen for lekene. Han er en av dem som er skeptisk, og han synes ikke spillet om lekene har vært et vakkert syn. – Vi har fått se den mørke siden av OL og Den internasjonale olympiske komité. Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters/NTB
  • IOC har inngått en avtale med Pfizer/Biontech om å skaffe til veie vaksiner til alle utøvere som skal til OL. Vaksinasjonen av utøvere er allerede i gang i en rekke land. I juni har Pfizer også lovet vaksine til frivillige og andre som har en rolle rundt lekene. Til og med norske journalister har fått tilbud om vaksine. Aftenposten og flere norske medier har takket nei til dette.

  • Smittesituasjonen i Japan er ikke god, selv om smittetallene ikke er like høye som i mange andre land. En rekke provinser (prefekturer) har innført unntakstilstand. Hovedsakelig på grunn av at kapasiteten i helsevesenet er sprengt. Det har vært en svak nedgang i smitten den siste uken. Unntakstilstanden ble fredag denne uken forlenget frem til en måned før lekene starter.

  • IOC har laget et strengt og omfattende regelverk/smitteprotokoll som skal minske farene for utbrudd forårsaket av lekene.

  • USA innførte denne uken reiseråd med sterk anbefalingen: «Do not travel». De vil ikke at noen reiser til Japan på grunn av smittesituasjonen. Rådet var på såkalt nivå 4 som er det strengeste amerikanske myndigheter gir. De vil likevel ikke legge hindre i veien for at USAs utøvere får reise til OL.

  • Japan har kommet sent i gang med vaksinering. Bare 2 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  • Ifølge Nomura Research Institute vil avlysning av lekene koste rundt 150 milliarder kroner. Forskningssenteret har regnet ut at dette vil være mindre enn kostnadene ved en ny og strengere/lengre nedstengning.

Ikke bare motstand

Selv om mange er skeptiske til leker midt i en pandemi, så er det ikke umulig å finne OL-tilhengere i Tokyo.

– Hvis Japan blir det første landet til å avlyse et OL på grunn av en pandemi, vil ingen si det, men alle vil tenke – det vil ødelegge vårt image, sier sushikokken Takashi Yonehana til Reuters.

Mens idrettsutøvere forberede seg på å konkurrere i Tokyo, forbereder Yutaka Shoji, sjef for Tokyo Sakura Hospital seg på å vaksinere. Problemet er bare at det er ikke så mye vaksine kommet til landet ennå. Foto: JU-MIN PARK, Reuters