Holund går den første etappen, og får med seg følgende på det norske laget i riktig rekkefølge: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

Didrik Tønseth har vært en del av VM-troppen i snart to uker, men har foreløpig ikke fått gå en øvelse. Heller ikke i stafetten, selv om han har slått Holund fem ganger i klassiskløp denne sesongen.

– Det virker ikke som de har noe tillit til ham, sier Trond Nystad til VG.

Han er tidligere landslagssjef og nå personlig trener for Tønseth. Nystad innrømmer at det er tøft og surt for eleven å være på VM-hotellet, men «hele tiden» få beskjed om vraking.

Nystad understreker at han ikke sitter på all informasjon og at det er «forferdelig vanskelig» å ta ut et norsk lag. Men tror flere utøvere stusser på stafettuttaket av Holund på en klassisk etappe.

– Rent matematisk er det ingen som forstår det. Ingenting mot Holund, som er en kjempegod skiløper, og fortjener å få gå stafett. Men basert ut fra resultatene vi har sett i vinter, vil jeg tro både Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Erik Valnes føler seg forbigått, sier Nystad.

Didrik Tønseth på trening før VM. Foto: Geir Olsen / NTB

VG konfronterte landslagstrener Eirik Myhr Nossum med at både Røthe og Tønseth har bedre klassisk-resultater enn Holund denne sesongen.

Holund har syvendeplass i klassisk som best denne sesongen. Er han den beste man har til en etappe i klassisk?

– Det er den vi har landet på her. All den tid man bruker litt det som skjer her, og litt det som har skjedd før. Vi ser på hva vi tror om løypen og så videre. Så legger man alt det oppi en smeltedigel, for å si det sånn, svarer Nossum.

– Tønseth har fem bedre klassiskløp enn Holund denne sesongen. Hvorfor vippes han da ut?

– Én av dem har kommet i gang med mesterskapet, hvis du tenker på de to. Det blir kanskje tungen på vektskålen her, da, fortsetter svarer Nossum.

Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug mener det er et feil valg basert på resultatene i klassisk denne sesongen. Der stiller både Tønseth og Røthe med sterkere kort enn Holund.

– I mine øyne er det et feil valg, sier Niklas Dyrhaug til VG om at landslagsledelsen har funnet plass til Holund på laget.

– Hans Christer er en mesterskapsløper. Men det må være en form for rettferdighet i dette, sier Viaplay-eksperten.

– Det er sånn med alle uttak. Det er lett å argumentere for det, samtidig som mot det. Sånn som resultatene er for tiden, så er det fryktelig tett. Det er våre vurderinger oppi det her, og det er vanskelige vurderinger. Det er ikke alltid ren matte heller, sier distansetrener Eirik Myhr Nossum.

Holund er fersk bronsevinner på 15 kilometer fristil, men på stafetten skal han gå en klassisketappe. Dyrhaug er klokkeklar på at de da burde landet på andre utøvere.

Nossum påpeker at det er flere utøvere som har grunn til å være skuffet. Blant flere Harald Østberg Amundsen som tok sølv på onsdagens 15 km fri.

– Det er feil å si at det er et hotell nedi her som er fullt av skuffede folk, men det er absolutt folk som har grunn til å være skuffet. Når du har sånne resultater som mange har ... Senest i forrige VM hadde Simen Krüger to sølv og ble vraket der, og det er ikke noe unntak her, sier Nossum.

HVA SKJER I VM I DAG? I VGs nye sportskalender får du oversikt

PS! Sverige lag: Johan Häggström, Jens Burman, William Poromaa og Calle Halfvarsson.