Vera Nystads(75) tider på maraton har blitt omtalt som «ubeskrivelige» av blant annet NRKs løpsekspert Jann Post, som selv er en habil maratonløper. Lørdag løp den spreke 75-åringen sitt tredje maraton i Tromsø, byen hun flyttet fra i 1972.

– Jeg sprang første gang det ble arrangert i 1990, så dette var vel tredje gang jeg deltar her, sier Nystad, som ikke har mistet dialekten selv om hun har bodd på sørlandet i snart 40 år.

-Neida, det har jeg ikke. Både mannen min og jeg er jo nordfra, sier Nystad, som satte verdensrekord i sin årsklasse i Ålesund i desember, med tiden 3.52.19. I mai løp hun enda raskere, da hun løp inn på tiden 3.48.39 under Steinsland bygdemaraton.

Lørdag klarte hun ikke slå den rekorden under Midnight Sun Maraton, med et løp på tiden 3.54.35. Kanskje ikke ny verdensrekord, men en uhyre sterk prestasjon som illustreres ved at 75-åringen hadde flere løpere bak seg enn foran seg på resultatlista på kvinnenes maraton, tross at de fleste løperne er et sted mellom 30 og 50 år yngre enn Nystad.

– Det var altfor mye vind for meg, helt grusomt. Det var verst ved flyplassen, der var det ubeskrivelig. Er det motvind så er det medvind også, men det merker du jo ikke, sier Nystad med et smil.

Hadde du tatt rekorden hvis det ikke var for vinden?

– Det vet jeg ikke helt, det blir vanskelig å si, sier Nystad, som løper for Søgne Idrettslag.

Er rekorden noe du er opptatt av?

– Den er jo litt interessant den rekorden, den er det. Det var en japansk dame som hadde den i mange år, før jeg klarte å slå den i Ålesund i desember.

Nytt maraton allerede om to uker

De fleste maratonløpere, uavhengig av alder, ville nok trengt lang tid før man i det hele tatt tenkte på å løpe nye 42 kilometer på asfalt.

Vera Nystad står imidlertid på startstreken allerede om to uker.

– Det skal være et maraton i Jølster nå om to uker som jeg skal løpe. Det er jo også Norgesmesterskapet. Så får vi se om jeg blir å delta i Berlin senere i sommer, sier den spreke 75-åringen.

– Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for seg?

– Jeg løper hver morgen, så det blir rundt 100 kilometer i løpet av uka, sier Nystad, som var en omsvermet kvinne i målområdet, der hun ble intervjuet både av radio, TV og aviser, i tillegg at at flere andre løpere ønsket å ta en selfie med verdensrekordholderen.

Har du noen tips til de som ønsker å starte med løping om som kanskje ikke er i så veldig god form?

– Man kan for eksempel løpe 100 meter, for så å gå i 100 meter. Man må ta det sakte og forsiktig. Det er bare å komme seg i gang, det er ikke noe hokus pokus, avslutter Vera Nystad.