For første gang i karrieren er Casper Ruud førsteseedet i en turnering på ATP-touren i denne ukens Nordea Open i svenske Båstad.

Går alt etter planen, kan det skje flere ganger denne sesongen, når Ruud nå sikter seg inn mot topp ti på verdensrankingen og plass blant de åtte spillerne som kommer til ATP Finals.

– Det er jo målet, sier far og trener Christian Ruud til VG.

– Vi sa før sesongen at hvis vi ender topp 20, så skal vi være fornøyd. Men nå ser vi at topp ti er innenfor rekkevidde. Det er ikke umulig, sier han.

Etter en kort gressesong, som endte med tap i første runde i single og tap i kvartfinalen i double i Wimbledon, er Ruud tilbake igjen på favorittunderlaget grus i svenske Båstad.

Etter turneringen i Båstad, går det slag i slag for Ruud, med Swiss Open i Gstaad og Generali Open i Kitzbühel de to neste ukene.

I alle de tre turneringene vil han trolig være seedet blant de tre beste, og Ruud, som er rangert som nummer 16 i verden, er altså førsteseedet denne uken.

– Det er jo alltid gøy det å være førsteseedet. Det er jo det fordi han har spilt bra i år, men det er jo ikke alltid den som er førsteseedet som vinner turneringene. Det er mange om beinet, så Casper må spille opp mot sitt beste for å gå langt. Har du en under gjennomsnittet dag, så kan du fort ryke, mener Christian Ruud.

Før ukens turnering i Sverige ligger Ruud på 11. plass i ATP Finals Race med 1520 poeng og har 670 poeng opp til Hubert Hurkacz på åttendeplass. På verdensrankingen har Ruud 2725 poeng og har 900 poeng opp til Denis Shapovalov på 10. plass.

– Det er jo likt for alle, men Caspers dårlige poengsum er 45 (på verdensrankingen). Så han må ha mer enn det for å gå oppover. Slik sett kanskje mer enn det ser ut som oppover, påpeker Christian Ruud.

45 poeng tilsvarer en kvartfinale i en ATP 250-turnering.

Etter de tre grusturneringene i sommer, starter Ruud på hardcourt-sesongen.

I august venter det to Masters 1000-turneringer i Nord-Amerika, før sesongens siste Grand Slam, US Open starter 30. august.

– Det kommer flere sjanser for å spille om de litt større poengene. Han har klart å komme til kvartfinale-semifinale på grus (i Masters 1000) tidligere, så det er det som er drømmen, sier Ruud.

Mulighetene til å klatre på verdensrankingen er også en del av grunnen til at Ruud ikke drar til OL.

– Det er én av grunnene. Det er en fem-seks små grunner, og ikke minst at sjansene for å ta medalje ikke er så store, sier faren, og tror medaljesjansene vil være langt større på grusen i Paris i 2024.

Ruud er langt fra den eneste toppspilleren som ikke skal til OL. Rafael Nadal, Roger Federer og Dominic Thiem er blant dem som ikke tar turen til Japan.

– Jeg tror det er fordi OL er helt spesielt i år med smittevernet og fordi det ligger ugunstig til i tenniskalenderen. Det er ingenting i forkant eller etterkant. Tennisspillere er blant dem som reiser mest i hele verden og med det regimet ødelegger det kanskje for US Open.

PS! Ruud spiller sin første kamp i Nordea Open mot danske Holger Rune torsdag.

GOD TRENINGSUKE: Christian Ruud melder at sønnen har fått trent godt på grusen siden torsdag i forrige uke. Foto: BENOIT TESSIER / X07241