– Jeg har bestemt meg for å fortsette. Dette var ikke siste gang du så meg på femmila i Holmenkollen, sier Holund til VG etter en råsterk andreplass på 50 kilometeren lørdag.

– Forhåpentligvis går jeg denne to ganger til.

Det har vært stor usikkerhet om landslagsveteranen ville fortsette karrieren. Gjennom hele sesongen har han sagt at avgjørelsen ikke er tatt. Men nå kan han altså fortelle at han i det minste fortsetter til VM i Trondheim om i 2025.

Det er imidlertid med ett forbehold:

– Skal jeg fortsette, så må jeg kunne være på pallen og kjempe om seire. Det er ingen vits å gå verdenscup hvis jeg ikke har nivået inne, sier han.

Selv om han var skeptisk til rennprogrammet før sesongen, har den likevel forløpt seg veldig bra for 34-åringen bosatt i Nittedal.

Han står notert med fem pallplasser fra verdenscupen. 33-åringen ble nummer tre totalt i årets Tour de Ski. Viktigst av alt: Han tok bronse på 15 kilometeren i VM og stafettgull i samme mesterskap.

– Jeg var vel egentlig klar på at dette skulle bli det siste året, men jeg trives veldig godt med å være skiløper, vi får familiekabalen til å gå opp, og jeg føler jeg fortsatt har nivået inne til å konkurrere på øverste nivå.

– Det var også viktig å kjenne etter om jeg var villig til å gjøre den jobben som kreves for å vinne skirenn, og jeg har noen nye ideer på hvordan jeg kan bli enda bedre til neste sesong. Så har jeg en veldig snill og ressurssterk samboer. Uten henne hadde det ikke gått, sier han.

NÆRT SAMARBEID: Mellom distansetrener Eirik Myhr Nossum og Hans Christer Holund, her avbildet under årets VM i Planica. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Så samboeren godkjente dette?

– Jeg har familie og kan ikke bare tenke på meg selv. Man tar en avgjørelse sammen. Så skal jeg gjøre mitt for å bidra på hjemmebane når jeg er hjemme, sier Holund.

Distansetrener Eirik Myhr Nossum sier de to ikke har snakket så mye om fremtiden.

– Han skulle få kjenne på hvordan motivasjonen og slike ting er. Så har det vært en stilltiende greie om at det spørsmålet tar vi til våren. Men det er ingen tvil om at den versjonen av Hans Christer som vi har sett i vinter kan holde på noen år til, sier han.

Nossum forteller at han er glad for Holunds avgjørelse. Laget hadde mistet en som går foran på trening med Holund ute.

– Det er for så vidt flere som er den typen, men han bryter barrierer, gir seg ikke på oppleste og vedtatte sannheter. Han er unik i måten han gjør ting på, sier Nossum.