Lørdag markerteidretten over hele landet at Norge endelig gjenåpnes. En rekke ulike arrangementer finner sted i hele Norge, og et av dem var i Tromsdalen lørdag formiddag.

Løpeklubben Northern Runners har virkelig satt sitt preg på Tromsø siden oppstarten i 2011, og lørdag markerte klubben jubileet med et løp som startet ved Reinen skole på fastlandet.

Inger-Lise Brones, nestleder i Troms og Finnmark Idrettskrets, og Sebastian Henriksen, styremedlem i Norges Idrettsforbund, var tilstede, og begge gledet seg stort over at idretten nå kan se fram mot en mer normal hverdag.

– Idretten over hele landet har mistet 200 000 medlemmer under nedstengingen, og i Troms og Finnmark har 10 000 forsvunnet. De skal vi ha tilbake, og all honnør til alle idrettslag rundt om som skaper aktivitet og arenaer for idrettsglede, sier Brones, og legger til:

– Spesielt på små steder er idretten limet i lokalsamfunnet. Vi er nødt til å få tilbake de frivillige vi har mistet, de som vi er helt avhengige av, sier nestlederen i idrettskretsen.

– Betyr alt for norsk idrett

Sebastian Henriksen bruker store ord om betydningen av gjenåpningen.

– Jeg vil si at det betyr alt for norsk idrett. Jeg skjønner godt at Inger Lise har tatt med flagg hit i dag, for dette er en festdag. Jeg er 23 år og hadde aldri trodd vi skulle bli nektet å drive med idretten vår. Det er utrolig deilig å være tilbake, men samtidig må vi brette opp ermene våre for forskjellene har nok blitt større under nedstengingen, sier Henriksen, og fortsetter:

-De som allerede var mest sårbare før pandemien er nok de som har fått det tyngst underveis og i etterkant. De barna som ikke har hatt mulighet og økonomi, eller foreldre som har tid eller ressurser til å følge opp sine barn i idretten, har nok blitt hardest rammet. Vi må jobbe ekstra med disse og andre sårbare grupper i tiden framover slik at vi når norsk idretts visjon om idrettsglede for alle, sier en engasjert Henriksen.

Tar samfunnsansvar

Johnni Håndstad, leder i Troms Fridrettskrets var også tilstede. Han hyller det Northern Runners har fått til på de ti årene.

– Northern Runners har vært med i mange år nå, og er en fantastisk gjeng. De fremmer løpeglede, men tar også et stort samfunnsansvar. Halvparten av overskuddet fra aktivitene de har gis bort til andre organisasjoner. Forrige helg hadde de for eksempel et løp der hele overskuddet ble gitt til Virkelig, sier Håndstad.

Styreleder i Northern Runners, John Roar Paulsen, var selvsagt tilstede under jubileumsløpet.

– Jeg har vært med i Facebook-gruppa fra starten, men det tok tre år før jeg kom på trening. Jeg tenkte at jeg nåtte jo få trent først. Men det skal være motsatt. Vi er et lavterskeltilbud, der alle blir inkkludert og kan lære seg å løpe. Vi har folk hos oss som går på trening, men som har funnet gleden hos oss. Vi har også medlemmer som kom hit i dårlig form, men som senere har løpt maraton, sier Paulsen, og forteller litt om historien til klubben.

Flere av medlemme i Northern Runners samlet like før start Foto: Lars Elvevold

– Det startet i 2011 med Thomas Føre som ville komme i gang med trening, og sendte en melding til kompisen sin Øyvind Sørensen. Det ble opprettet en Facebook-gruppe for å kunne organisere når man møttes, og så ble det spurt om det var lov å invitere en venn. Så eksploderte det bare, forteller styrelederen, og legger til:

– Det er jo folkehelse vi først og fremst produserer. Vi har en trenergruppe som 3–4 ganger i året setter sammen treningsprogram. Så er det treninger mandag, torsdag og lørdag. Alltid ute, uansett vær, sier Paulsen.

– Northern Runners er nok det fineste bidraget til folkehelse som Tromsø har, skyter Sebastian Henriksen inn om klubbe som har 2500 følgere på Facebook og 150 medlemmer.

Lørdag var det 175 som deltok på løpet i Tromsdalen.

– Og det med en kapasitet på 150. Jeg vil sende en takk til Tromsø Løpeklubb som lånte oss noen ekstra startnummer. Så det har vært stor pågang, sier John Roar Paulsen.

Hvordan har nedsteningen påvirket klubben deres?

– Vi var tidlig ute og stengte ned all aktivitet 12.mars. Men folk har holdt det i gang med egentrening, så det har gått overraskende bra. Men du ser at gjensynsgleden er stor, sier Paulsen, som også kan se fram til fest på Radisson Blu-hotellet på kvelden.

Løyperekord for Lomås

Eirik Lomås, som har markert seg som en av de aller best lokale løperne, var blant løperne som stilte til start lørdag. Han løp like godt inn til ny løyperekord med tiden 30.34 på mila.

Erik Lomås satt løyperekord Foto: Lars Elvevold

Salangsværingen måtte stå over årets Midnight Sun Maraton etter at han måtte gjennom en hjerteundersøkelse.

28-åringen kan heldigvis fortelle at utredningen ikke viste noe alvorlig.

– Det viste seg å være et såkalt «idrettshjerte». Jeg er ingen fagmann, men det var litt fortetning og sånt, men nå er det bare å peise på. Jeg skal tilbake til en ny undersøkelse om en stund, sier Lomås.

Var du redd for at det kunne ha vært noe alvorlig?

– Jeg tok det egentlig ganske emd ro, selv om det kunne virke litt dramatisk slik det framstod i media, sier Lomås.