MÅLGIVENDE: Stefan Johansen er servitør på de fleste av Norges dødballer. Det har gjort at tre av de fem siste målene har kommet fra faste situasjoner. MÅLGIVENDE: Stefan Johansen er servitør på de fleste av Norges dødballer. Det har gjort at tre av de fem siste målene har kommet fra faste situasjoner. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Nå er Norge igjen blitt et dødballag

Tre av Norges fem siste mål er kommet etter dødball. — Det er en viktig del av internasjonal fotball, sier hovmester Stefan Johansen.

ULLEVAAL (bt.no): Det var noe nostalgisk over hver eneste norske dødball i 2-0-seieren over Malta. For hver gang Stefan Johansen slo ballen inn i Maltas sekstenmeter, ble det farlig. Hjørnesparkene endte som regel på hodet til Even Hovland, som i de fleste tilfeller vant sine dueller foran gjestenes mål.

  • Ingen Bulgaria-hjelp til Norge lørdag kveld, men det er fortsatt to veier til EM. Les mer her.

Det var også oppskriften da Alexander Tettey sendte Norge i ledelsen i første omgang. Hovland vant sin duell, ballen endte i Norwich-proffens bein og Ullevaal kunne tidlig slippe jubelen løs.

− Vi har sikkert 20 cornere, og alle var farlige. Det er en styrke vi etter hvert hatt fått inn i laget. Dødballer er en viktig del av internasjonal fotball, mange kamper blir avgjort der. Nå har vi avgjort noen til vår fordel, sier Stefan Johansen, som er "fus i alt".

Terper etter hver trening

Dødballscoringen mot Malta var ikke et engangstilfelle. Tre av de fem siste landslagsmålene er blitt scoret etter en fast situasjon, og alle tre var målet som sendte Norge i ledelsen. Mot Bulgaria ble det sågar avgjørende.

− Hver gang vi har en mulighet til å skape en målsjanse, så må vi ta den. Cornere er i så måte en kjempemulighet, sier Even Hovland, som fikk de fleste dødballene mot seg.

PEPTALK: Stefan Johansen i samtale med landslagsjef Per-Mathias Høgmo på en trening i forkant av lørdagens oppgjør mot Malta. Foto: NTB Scanpix

Derfor har landslagsledelsen vært helt bevisst på å terpe på dødballene. Sammen med assistentene Jarl Torske og Frode Grodås analyserer laget dødballsituasjonene nøye på video, og terper på dem i rundt et kvarter etter trening.− Det er noe vi har begynt å gjøre, og det bør vi fortsette med. Det har gitt oss mange poeng nå, sier Johansen.

Feiret med assistenten

Mens hele laget løp mot målscorer Alexander Tettey for å feire 1-0-scoringen, stormet han mot sidelinjen for å få utløp for gledesrusen sammen med nettopp Jarl Torske.

− Vi har en intern greie. Det er han som har ansvaret for dødballene, så jeg ønsket å feire med ham. Jeg kan heller feire med Tettey etterpå. Det må vel være greit, sier Johansen.

Hvor viktig er Torske for at dere igjen virker å være et godt lag på dødballer?

− Han er viktig, både han og Frode (Grodås). Torske står i bresjen for det hele. Han leder videomøtene og slikt, sier Celtic-proffen.

− Det ser ut som du sikter mot Hovland hver gang. Hvorfor det?

− Even har en enorm kraft i det han gjør foran mål. Jeg prøver sikte på ham, og da er det ikke mange stoppere i verden som vinner den duellen, sier Johansen.

− Burde ha scoret

Selv tror Hovland at hans mange involveringer handlet mer om tilfeldigheter.

− Vi traff godt med innløpene. Da ser det bra ut, sier stopperen fra Vadheim

Han fortsetter:

Vi visste at vi var sterkere enn Malta på dødball, så vi ønsket å utnytte det. Vi burde kanskje fått enda mer ut av det.

En Hovland-scoring?

− Jeg burde vel ha klart å få meg en scoring også. Jeg hadde en stor sjanse i første omgang. Kanskje scoringen kommer i Italia i stedet, sier Nürnberg-spilleren.