Ronny Deila var skuffet etter tapet mot Haugesund. Her blir han intervjuet etter nederlaget. Ronny Deila var skuffet etter tapet mot Haugesund. Her blir han intervjuet etter nederlaget. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

«Ronny Deila er nødt til å ta noen ekstra økter med sine angrepsglade spillere»

KOMMENTAR: VIF hadde problemer med å holde Viking unna målsjanser i den første kampen, og mot Haugesund ble det enda vanskeligere, skriver Ola Bernhus.

Haugesund-Vålerenga 4–3

Vålerenga reiste seg fra 1–3 og utlignet. Men ingen bør diskutere om Haugesund vant fortjent. For det gjorde de.

Det beste ved Haugesund var at de fikk Vålerenga til å skjelve og lagde fire mål. Det beste ved Vålerenga var at de i en periode prøvde å få poeng ut av en kamp som var nesten tapt.

Så kan man spørre: Var det Haugesund som gjorde Vålerenga dårlig, eller var det Vålerenga som tillot Haugesund å være gode?

Haugesund fortjener at vi velger den første forklaringen.

Mye kjedelig arbeid

Å drille forsvarsspill er neppe det morsomste fotballtrenere vet. Ikke spillerne heller. Men Ronny Deila er nødt til å ta noen ekstra økter med sine angrepsglade spillere.

Kommentator Ola Bernhus. Foto: Dons Signe / Rekaa Tone

VIF hadde problemer med å holde Viking unna målsjanser i den første kampen, og mot Haugesund ble det enda vanskeligere. For Haugesund hadde selvtillit, en samordnet plan og gode enkeltspillere, nok til å tvinge frem feil hos motstanderen. Det ga VIF en utfordring som de strevde med.

Vålerenga-spillerne var langt nede etter tapet for Haugesund. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Som da Haugesund tok ledelsen. Det kom etter et innkast, og det burde vært ryddet opp. Men det skal ikke redusere inntrykket av Haugesunds pågående arbeid i feltet, og Frederik Gytkjær gjorde det han skulle. Hans andre mål for Haugesund, det første denne kvelden.

Haugesund-spillerne presset frem flere gode sjanser i resten av omgangen. De drev VIF-spillerne til personlige feil og ustødig posisjonsspill. Det skjedde mer enn VIF-forsvarerne rådde med.

Bra fart og friske initiativ – særlig av spillerne som ikke hadde ballen – var nøkkelen til suksessen. VIF fikk problemer med å holde laget kompakt.

Belønningen kom

Det gode Haugesund-spillet ble belønnet med ett mål til før pause. 2–0 målet fra Ibrahim Shuaibu kunne vært annullert for offside, men stadfestet likevel inntrykket fra omgangen. Et selvbevisst Haugesund mot et usikkert Vålerenga.

Det beste hos gjestene var angrepene på høyresiden, der Simen Juklerød og Robert Lundström fikk til mye sammen. Bare ikke scoring.

Det kom i stedet etter et frispark som tvang Haugesunds Vegard Skjerve til å heade i eget mål. Slik fikk Vålerenga en billig mulighet til å komme inn i kampen.

Det var en sterk omgang av Haugesund, og en vellykket omgang av Vålerenga på den måten at de ikke kom under med mer enn ett mål. Her gjaldt det bare å stramme opp laget i pausen og starte poengjakten.

Som sagt, men ikke gjort. Da keeper Marcus Sandberg gjorde det som antagelig var hans karrières største tabbe, kunne i stedet Ibrahim Shuaibu rulle inn 3–1 til Haugesund. To minutter ut i omgangen.

Innbytterfest, en stund

Det var litt typisk for VIF-kvelden at de to som var så friske mot Viking, venstresiden med Ivan Näsberg og Bård Finne, knapt fikk tak i ballen. Begge ble byttet ut da det gjensto en halvtime av kampen.

Ikke dumt, Ronny Deila. Åtte minutter senere var innbytter Muhamed Keita på rett plass da ballen spratt ut fra en mølje foran mål. 3–2. Vålerenga gjenopptok jakten.

Og jammen var det ikke den andre innbytteren, Magnus Grødem, som utlignet.

Sånt er mer enn nok til å utrope treneren til geni – og da skal vi overhodet ikke nevne at det også var litt trenerflaks med i bildet.

Nå gikk Enga for tre poeng. Medgangen måtte følges opp. De hadde likevel nok folk i eget forsvar da Haugesund gjorde et siste forsøk.

Og igjen, shabby forsvarsspill av VIF, frekt utnyttet av Ibrahim Shuaibu (forarbeid) og Frederik Gytkjær (distinkt avslutning). 4–3 – etter en fascinerende og fotballvennlig kveld på et søkkvått og iskaldt Haugesund stadion.