Endelig vant Vålerenga: – Vi trengte det. Det har vært noen tøffe uker

Endelig fikk Vålerenga sin første hjemmeseier på sin nye stadion.

VÅLERENGA – BRANN 2–1

Vålerenga har hatt en forferdelig start på sin nye epoken. Etter at klubben endelig flyttet inn i sin nye storstue, har ikke klubbet vunnet en eneste kamp.

Første kamp på deres nye hjemmebane endte med tap for Sarpsborg 08 i serien. Deretter tapte de borte mot Rosenborg, før de røk ut av cupen mot Sarpsborg.

Men søndag kveld kom endelig seieren.

– Vi har ikke kommet ut av noen ting enda, men vi gjorde et viktig byks på tabellen. Vi fikk også snudd en trend, så får vi også en bekreftelse på at den måten vi jobber på er riktig vei å gå, sier Vålerenga-trener Ronny Deila etter kampen.

En etterlengtet pause

Stemningen var ikke til å ta feil av. Seieren mot Brann var ikke bare viktig, den var også utrolig viktig for et lag som ikke har fungert som de håpet på denne sesongen.

Klanen feiret hemningsløst. Og spillerne feiret med. To ganger måtte Vålerenga gå bort til hjemmesupporterne for å feire.

– Det er veldig deilig. Vi trengte det. Det har vært noen tøffe uker, men vi må ikke glemme at vi har møtt gode lag også. Jeg syns vi viser at vi har noe i Eliteserien å gjøre. Selv om det er mye å gå på, sier Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey.

Før kampen mot Brann sto Oslo-klubben med to tap på sitt nye kunstgress. I tillegg hadde de ikke vunnet på de siste syv kampene i Eliteserien.

Dermed har nedrykksspøkelset for alvor vist seg i gangene på Valle. Nå får de i hvert fall en pause fra dårlige resultater og et voldsomt press.

Vålerenga kunne endelig juble etter 2–1 mot Brann. Vålerenga kunne endelig juble etter 2–1 mot Brann. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅ N NORWAY

Med seieren over medaljejagende Brann, rykket de opp til 11. plass på tabellen. De er ikke mer enn to poeng foran kvalikplassen, men seieren skapte utvilsomt en entusiasme, både på tribunen og blant spillerne.

– Det er god stemning i garderoben nå. Litt lettelse og mye glede. Vi trengte det her som lag. Det løftet hele gruppen, sier Larsen Kwarasey.

Også Vålerenga-trener Ronny Deila jublet hemningsløst på vei ut av stadion. Med knyttet neve, på ekte Deila-vis, jublet han mot supporterne som sto igjen for å hylle sine helter.

– Når du legger så mye ned i en ting, så er det deilig å få betalt. Jeg er så utrolig glad på guttas vegne, sier Deila om jubelscenene.

Drømmestart på kampen

Vålerenga fikk virkelig en drømmestart på kampen. Det hadde knapt gått åtte minutter da Chidera Ejuke avsluttet fra 17 meter. Ballen gikk via et Brann-ben og dalte perfekt ned til Samúel Fridjónsson.

Plutselig var islendingen alene med Brann-keeperen og trillet ballen forbi Piotr Leciejewski. Ballen kan ikke ha vært mange centimeter inne i målet før en Brann-forsvarer fikk den unna, men målet ble dømt, og Vålerenga ledet for aller første gang på sin nye stadion. Det hørtes også.

Et drøyt kvarter senere var Vålerenga nok en gang farlig frempå. Kaptein Christian Grindheim dunket ballen via tverrligger og ned, men dessverre for Oslo-laget spratt ballen feil vei.

Så, rett før pause, fikk hjemmelaget nok en gedigen mulighet. Nevnte Fridjonsson avsluttet fra 10 meter, men Leciejewski reddet mesterlig. Returen falt til Ejuke, men fra fem meter klarte han på merkelig vis å skyte ballen opp til Klanen. Dermed ledet hjemmelaget 1–0 til pause.

Spenning til siste slutt

Men så var det andre omgang, da. Denne gangen var det Brann som fikk drømmestarten på omgangen. Etter et innlegg, slo Adam Larsen Kwarasey ballen rett ut i feltet. Etter en duell, endte ballen opp hos Fredrik Haugen som dunket ballen inn fra ti meter.

Vålerenga-keeperen var tydelig irritert over egen inngripen. Kwarasey ristet fortsatt oppgitt på hodet da Enga tok avspark.

– Jeg tror jeg ombestemmer meg to-tre ganger i løpet av den tiden ballen er i luften. Først tenker jeg at jeg skal holde den, så tenker jeg at den er for høy. Jeg bare dytter den videre, så scorer de. Vi er heldige som kommer tilbake, sier han om baklengsmålet.

For etter målet kom Brann til flere muligheter, uten at bortelaget produserte de helt store mulighetene. På benken var pulsen naturligvis høy.

– Du tenker mye på forskjellige scenarioer. Du prøver å gjøre jobben så godt som mulig. Vi fikk virkelig utbytte for veldig god prosess som vi har drevet nå etter at vi tapte mot Sarpsborg i serien, sier Deila.

På det tidspunktet lå Vålerenga tredje sist på Eliteserietabellen. Lenge så det ut som om Vålerenga skulle tilbringe den neste uken på kvalikplass. Men nei da.

I det 81. minutt kom Chidera Ejuke seg fri på rundt 18 meter, og fikk fri sikt mot mål. Den nigerianske spissen takket og bukket for muligheten da han satte ballen ned i nærmeste hjørne.

Dermed fikk altså Vålerenga alle de tre viktige poengene.