GIR PENGER: Bayern Münchens Mats Hummels (til høyre) blir med Juan Mata på et nytt initiativ innen fotballen. GIR PENGER: Bayern Münchens Mats Hummels (til høyre) blir med Juan Mata på et nytt initiativ innen fotballen. Foto: Andrew Couldridge / X01095

Manchester United-stjernen ba andre spillere om å donere bort lønnen. Nå har førstemann meldt seg

Bayern München-stjerne tar del i Juan Matas initiativ for veldedighet.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Manchester United-stjernen Juan Mata hadde startet et initiativ for å bekjempe fattigdom. Den spanske landslagsspilleren vil donere bort én prosent av lønnen sin og oppfordret andre toppspillere til å gjøre det samme.

– Jeg ønsker ikke at dette skal være tomme ord. Ideen er genial, sa han ifølge The Guardian.

GAVMILD: Manchester United og Spanias Juan Mata. GAVMILD: Manchester United og Spanias Juan Mata. Foto: Andrew Couldridge / X01095

En tur til slummen i Mumbai i India nylig skal ha bidratt sterkt til Matas avgjørelse. Han vil gi en fast sum til fondet Common Goal som ledes av den veldedige organisasjonen streetfootballworld, en gruppe av 120 veldedige grupper i 80 land.

– Det var vanskelig å forstå graden av fattigdom. Ingen barn burde være nødt til å leve slik. Jeg ble nedfor etter å ha opplevd levevilkårene deres.

Får støtte

Mata ba sine kolleger i fotballen om å danne et eget «Common Goal Starting XI», et lag av spillere som er med på å gi deler av sin lønn til bekjempelse av fattigdom, og i dag ble det kjent at Bayern München-spiller Mats Hummels vil delta.

Den tyske verdensmesteren vil i likhet med Mata donere én prosent av sin lønn til veldedige formål i regi av Common Goal-fondet.

I Hummels’ tilfelle vil det bety rundt 75.000 euro (drøye 700.000 kroner), skriver ESPN.

– Så fort jeg fikk høre om Common Goal skjønte jeg at dette var en mulighet for fotballen til å forbedre verden. Jeg ønsket å ta del i det, sier Hummels.

– Min mening er at vi kan gjøre mer for å få knyttet de økte inntektene i fotballen opp mot et dypere mål. Gjennom å gi én prosent, kan vi bygge en bro mellom fotballen og dens sosiale påvirkningskraft, sier tyskeren i en uttalelse.

Han oppfordrer, i likhet med Mata, flere spillere om å bli med på laget.

Se Juan Matas innlegg der han ønsker Mats Hummels velkommen:

Mata skal i fjor ha uttalt at dagens spillerlønninger er «groteske». Han håper Hummels’ deltakelse vil få flere spillere til å delta.

– Jeg kjenner faktisk ikke Mats personlig, så jeg ble gledelig overrasket da han kontaktet meg. Han skjønner virkelig hva vi prøver å få til, og er den perfekte lagkamerat akkurat nå, sier Mata.

STJERNE: Mats Hummels i duell med Englands Dele Alli under en landskamp i vår. STJERNE: Mats Hummels i duell med Englands Dele Alli under en landskamp i vår. Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

Hårete mål

Bevegelsens langtidsmål er å få den globale fotballindustrien til å donere én prosent av sine totale inntekter til grasrotbevegelser og veldedighetsorganisasjoner.

– Det faktum at en verdensmester - på toppen av sin karriere hos en av de største klubbene - har valgt å bli med viser kraften i det vi gjør, sier den spanske landslagsspilleren.

Mata tror at at hans initiativ gradvis kan bli en automatisk del av systemet.

– Hver gang noen signerer for et lag, når lønn blir utbetalt, når regnskapene gjennomgås i klubber, forbund og hos agenter, vil én prosent gå rett til sosiale prosjekter. Ingen vil stusse på at det er slik en gang. Hvis Fifa og Uefa kan verdsette dette, ville det vært fenomenalt, sier han.