Frode Kippe og lagkameratene koste seg på banketten etter finalen. Det var starten på en lang feiring. Frode Kippe og lagkameratene koste seg på banketten etter finalen. Det var starten på en lang feiring. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Cuphelten var herjet av sykdom og ble sydd sammen på do: – Føles som om jeg er 100 år

Frode Kippe slet med å puste før finalen. Etterpå var 39-åringen rørt over karrièrens største høydepunkt.

Lillestrøm-Sarpsborg 08 3–2

ULLEVAAL STADION: – Det er ikke det mest sterile stedet jeg har vært, vi får se om det blir infeksjon i såret, smilte Lillestrøms kaptein og hærfører da han omsider kom ut i pressesonen på nasjonalarenaen med kongepokalen.

Da hadde han etter triumfen brukt lang tid på doen i Ullevaal-garderoben. Ikke fordi magen trøblet, men fordi stiftene over øyet måtte ut og riften de hadde holdt sammen skulle sys.

Såret fra den tøffe bataljen bærer han imidlertid med stor stolthet.

Krigeren var nesten karikatur av seg selv da han med bandasje rundt hodet steg til værs etter 58 minutter i femmålsfinalen og stanget kanarifuglene opp i 3-1-ledelse.

Samtidig ble han den eldste målscoreren i en norsk cupfinale noen gang. Harry Yven var bare en unggutt på 37 år da han scoret for Sarpsborg Fotballklubb i 1949.

Frode Kippe jubler for finaleseieren sammen med lagkameratene i Lillestrøm. Frode Kippe jubler for finaleseieren sammen med lagkameratene i Lillestrøm. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den siste sjansen for pokal

Målet kom bare få minutter etter at Kippe løp inn på gresset igjen etter en ufrivillig pause på fem minutter. En av mange tøffe hodedueller gjorde at han måtte stripses sammen. Å be om å bli byttet ut var fullstendig uaktuelt.

– Det er noe som kjennetegner han og noe som skal kjennetegne Lillestrøm Sportsklubb, forklarer trener Arne Erlandsen.

Å løfte Hans Majestets pokal til tonene av Queens «We are the champions» og Tina Turners «The best» betydde enormt mye. Kippe blir emosjonell i stemmen når han skal forklare.

– Det er høydepunktet i karrièren, det var kanskje den siste muligheten jeg hadde, sier mannen som fyller 40 i januar.

Til tross for et 4 -tall først tar den nesten to meter lange en sesong til i gult og svart.

Syk i en uke

Skjønt så ung følte på ingen måte veteranen seg etter finalen.

– Akkurat nå føles det som jeg skal legge opp. Jeg har vondt i hele kroppen og føler det som om jeg er 100 år. Jeg har vært syk en hel uke og kunne nesten ikke puste før kampen. Jeg kan nesten ikke puste nå heller, forklarer han.

Erlandsen er ikke i tvil om at Kippe har mye å by på også i 2018.

– Han er godt trent, han ser ut som en bodybuilder nå. Holder han samme kvaliteten på trening vil han få en god sesong.

Utenom et treårig Englands-opphold i Liverpool og Stoke rundt årtusenskiftet, er det Lillestrøm som har vært klubben for Kippe.

Derfor var det ekstra stort for ham å løfte kong Haralds pokal i året som markerer Åråsen-klubbens 100-årsjubileum.

 Frode Kippe nyter øyeblikket og cupfinalen etter 3–2-seieren over Sarpsborg. Frode Kippe nyter øyeblikket og cupfinalen etter 3–2-seieren over Sarpsborg. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Utskjelt stil har gitt suksess

Triumfen var også stor for Erlandsen, som ble hentet inn som redningsmann for et nedrykksplassert LSK i fjor høst.

– Kanskje den største trenerprestasjonen jeg har hatt, sier han om å holde plassen da. Også i år ble det en kamp mot nedrykk, men også denne gang endte det bra.

– Vi har skapt nest flest sjanser i Eliteserien, men ikke vært effektive nok. Så vant vi cupen. Jeg føler det har vært en kjempesesong, sier den noe omstridte treneren.

Vålerengas Ronny Deila uttalte blant annet tidligere i år at han heller ville rykke ned enn å spille «den lite utviklende stilen» til Erlandsens LSK.

Det bryr den ferske cupmesteren seg lite om.

– Vi står for noe i norsk fotball som jeg mener er moderne, så får andre mene det de mener. Det bryr jeg meg ikke noe om, sier han.

Trener Arne Erlandsen og Frode Kippe på banketten i går kveld. Trener Arne Erlandsen og Frode Kippe på banketten i går kveld. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Drama fra start til slutt

Den store triumfen kom i det som var en av de mest underholdende finalene som er spilt på Ullevaal.

Fra en offsideplassert Simen Kind Mikalsen sendte de gule og svarte i ledelsen etter 71 sekunder og frem til Ifeanyi Matthew brant en enorm LSK-sjanse og trolig skulle hatt straffe på overtid, bølget spillet frem og tilbake og målene rant etter hvert inn begge veier.

Mats Haakenstad doblet til 2–0 etter 11 minutter og LSK hadde en enorm sjanse til å øke til 3–0 før Patrick Mortensen reduserte etter 24 minutter.

Ballen kom til Sarpsborg-spilleren via foten til Kippe, som også markerte seg med å score selvmål bare seks minutter etter at han hadde laget 3–1.

Til slutt gjorde det ingen ting for mannen som ikke vil gå med på at han nå er størst i LSK-historien.

– Nei, det får Tom Lund ta seg av.