Ronny Deila skal skape en stabil storklubb på Valle. Men han kan ikke love annet enn at det kommer til å ta tid. Ronny Deila skal skape en stabil storklubb på Valle. Men han kan ikke love annet enn at det kommer til å ta tid. Foto: Dan Petter Neegaard

Deila om hvordan VIF skal lede Oslo-fotballen mot bedre tider: – Handler om å by på seg selv

Hverken Vålerenga eller Lillestrøm får det helt til. Ronny Deila mener at Vålerenga kan bli en storklubb for hele byen. Men det kommer til å ta tid.

VALLE: Aftenposten tok tidligere denne uken et dypdykk i Oslo-fotballen og kåret de 50 beste spillerne fra fotballkretsen. En liste som viser at det er, og har vært, mange talenter i denne byen. Likevel har ikke byen et stort og mektig fotballag. En by med 600.000 innbyggere klarer ikke å skape en klubb som er en stabil maktfaktor i norsk fotball.

Vis fakta ↓
Ronny Deila

Få klubben til å fungere

Ronny Deila fra Grenland i Telemark er mannen som har satt seg som mål å skape en storklubb i Oslo som fungerer. Det er forsøkt mange ganger før.

Torsdag ledet han nest siste trening med sine spillere før lokaloppgjøret mot Lillestrøm lørdag ettermiddag.

I solskinn på Valle trente rundt 30 spillere. En tredjedel har bakgrunn fra klubber i Oslo. De er hentet til byens eneste klubb i Eliteserien.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås, selv Oslo-gutt, slår fast at det er mangel på raushet og vilje til samarbeid som er en av forklaringen på at Oslo-fotballen sliter med å skape et fyrtårn av en klubb slik de har maktet i for eksempel Trondheim.

«Resultatet av dette er for få gode klubber, og for mange halvgode. Eller – skal vi være helt ærlige? Akkurat nå har vi et halvgodt lag, og resten er egentlig temmelig svake.»

To klare målsettinger

Dette skrev Tjærnås i sin analyse i Aftenposten fredag. Ronny Deila har vært sjef i Oslos beste klubb siden i fjor høst. Han er på mange måter enig, men som fersk hovedtrener, vil han ikke stå til ansvar for tidligere tiders dårskap.

Samtidig har han en helt klar tanke om hva som skal til for at Vålerenga kan bli en klubb som hele tiden kjemper i toppen, som trekker mye folk, som har lojale tilhengere og som, ikke minst, har et godt forhold til sine naboklubber.

Inne i den vindusløse trenergarderoben under tribunene i Valhall henter han seg en brus fra kjøleskapet før han forsøker å gi en mulig løsning på hvorfor det er blitt som det er blitt.

– Det er to ting vi må få til. For det første spille attraktiv og offensiv fotball og vinne kamper. For det andre handler det om å være mye ute i klubbene, by på seg selv. Det har vi startet med og det vil vi fortsette med.

– Har Vålerenga vært en klubb som har vært arrogant og grådig i sitt forhold til andre klubber i Oslo?

– Jeg kan ikke svare på det som har vært. Men hvis det er noen som mener det nå, så skal vi virkelig ta tak i det.

– Hvordan skal man oppføre seg for å unngå å bli oppfattet slik?

– Vi skal være opptatt av å gi kunnskap. Vi skal være til stede der hvor det er mulig å snakke med oss. Vi skal være veldig gode til å skape en god kommunikasjon mellom klubbene. Hvis du føler distanse og lite informasjon om det skjer, er det fort gjort å bli kritiske og lite engasjert i det som skjer i vår klubb. Vi må skape dette engasjementet.

– Er det slik som Tjærnås beskriver det, at ingen klubber i Oslo unner hverandre suksess?

– Det er mulig. Men det har ikke jeg kjent så mye på ennå. Men jeg tror at du får som du er.

– På hvilken måte?

– Hvis vi ikke gir noe til andre, så får vi heller ikke noe tilbake. Vi er veldig opptatt av å by på oss selv, ha god dialog med klubbene rundt om i Oslo. Det er mye talent i Oslo-klubbene. Jeg har fått gode tilbakemeldinger så lenge jeg har vært her i Vålerenga, og vi skal sørge for at vi holder ord.

– Hva mener du kan ha manglet i Vålerenga?

– Det er ikke tvil om at både kultur, spillestil og tydelighet ikke har vært gode nok når vi ser på resultatene over tid, sier Ronny Deila.

Moa under avslutningstrening på den nest siste treningen før lokaloppgjøret mot Lillestrøm lørdag. Moa under avslutningstrening på den nest siste treningen før lokaloppgjøret mot Lillestrøm lørdag. Foto: Dan Petter Neegaard

Det såkalte hatoppgjøret

Det er alltid to kamper i sesongen Vålerenga (og Lillestrøm) vil vinne mer enn de fleste andre kampene. Det handler som det såkalte hatoppgjøret. Det mot Lillestrøm.

To lag som har vært toneangivende klubber. To klubber som er vant til å være best i sitt distrikt. Men noe har skurret i begge klubbene de siste årene.

Selv om Deilas Vålerenga fikk en usedvanlig skjev start på sesongene, har det bikket andre veien etter hvert som det er blitt varmere i været på treningsfeltet på Valle. Et par hundre meter bortenfor treningsbanen kan spillerne hver eneste treningsdag se den nye stadion komme enda et stolsete nærmere åpningsdagen.

– Toppnivået vårt har vært høyt, og bunnivået har vært griselavt. Vi må få stabilisert vårt dårligste nivå høyere. Vi har bare tapt en av de siste ni kampene.

Deila mener at denne kampen ikke bare handler om å slå Lillestrøm. Det handler om å nå målet for sesongen.

– Vi har en drøm om å komme til Europa neste sesong, og den er reell. Vi er med både i serie og cup. Må jobbe steinhardt og vi er optimister. Det er en fin stemning i klubben.

Bare et lokalderby-tap

Trener Deila mener at han har de beste forutsetninger for å komme ut av LSK-bataljen som seierherrer.

– Det er det eneste lokaloppgjøret jeg har tapt i mitt liv. Jeg hadde ikke tapt et lokaloppgjør før den kampen der. Jeg hadde ikke tap for Mjøndalen, ikke tapt for Pors, ikke tapt for Lillestrøm, Stabæk og tapte aldri for Bryne da jeg var i Viking.

– Det var første gangen jeg gjorde det og jeg håper det ikke blir en gang til.