Her feirer Ronaldinho et mål for Barcelona mot Deportivo de La Coruña i 2007. Han er en av klubbens beste spillere gjennom tidende. Her feirer Ronaldinho et mål for Barcelona mot Deportivo de La Coruña i 2007. Han er en av klubbens beste spillere gjennom tidende. Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Ronaldinho støtter «Brasils Trump». Nå reagerer Barcelona

Den brasilianske fotballhelten har erklært sin støtte til den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro.

De aller fleste fotballfans vil nok huske Ronaldinhos ballkunster i Barcelona-drakten. Den offensive midtbanespilleren spilte i storklubben fra 2003 til 2008. I den perioden vant han flere store titler, og ble også kåret til verdens beste fotballspiller to ganger.

Han spilte sin siste kamp for den brasilianske klubben Fluminense i 2015, men annonserte først i år at han la opp som fotballspiller. Etterpå fikk han en ambassadørrolle hos sine tidligere arbeidsgivere i Barcelona. Som ambassadør har han hatt flere oppdrag og fungert som et av klubbens ansikter utad.

Slik oppdrag kan det nå bli færre av. Klubben skal være svært lite fornøyd med Ronaldinhos støtte til den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro, skriver den spanske avisen Sport.

Ronaldinho skrev følgende i en Twitter-melding publisert 6. oktober:

«Jeg ønsker, for et bedre Brasil, fred, trygghet og en som gir oss glede. Jeg velger å leve i Brasil – og jeg vil ha et bedre Brasil for alle.»

I meldingen er Ronaldinho avbildet med en fotballdrakt med nummer 17, som er en henvisning til Bolsonaros valgkampanje. Den 63 år gamle presidentkandidaten takket for støtten:

Flere idrettsstjerner har erklært sin støtte til Bolsonaro, blant andre Tottenham-spilleren Lucas Moura.

Kontroversiell

Men hvorfor er Barcelona misfornøyde med Ronaldinho?

Bolsonaro er kjent som en politiker som befinner seg langt ute på høyresiden i brasiliansk politikk. The Guardian har beskrevet han som «Brasils Donald Trump».

– Jeg mener han er hakket skumlere enn Donald Trump. Likheten er at han er en høyrepopulist, god på sosiale medier og har en veldig konfronterende stil, men han kommer med enda styggere meldinger enn det Trump gjør. Han går mye lenger enn Trump når det kommer til å rakke ned på grupper som homofile og svarte, sier Brasil-eksperten Torkjell Leira, som blant annet har utgitt boken «Brasil – Kjempen våkner».

– Jeg mener han har en del uttalelser som undergraver det brasilianske demokratiet.

Presidentkandidat Jair Bolsonaro er kjent for sine kontroversielle uttalelser. Foto: Silvia Izquierdo / TT NYHETSBYRÅN

Som medlem av kongressen har Bolsonaro sagt at han er i favør av et diktatur, lignende det som styrte landet fra 1964 til 1985. Han har også vakt harme med kommentarer om homofile og kvinner.

– Jeg vil foretrekke om sønnen min dør i en bilulykke fremfor at han dater en fyr, har han sagt ifølge Extra Globo.

Det er kommentarer av den typen som har ført til at Barcelona nå tar avstand fra Ronaldinho, etter at den tidligere fotballspilleren publiserte støttemeldingen til Bolsonaro. Klubben mener det er «uakseptabelt» å bli assosiert med slike verdier.

Har folkets støtte

Bolsonaro har likevel hatt en god valgkamp og har mye støtte i befolkningen. Han vant den første valgomgangen med 46 prosent av stemmene, men det holdt ikke til å bli valgt i første omgang.

Dermed venter en ny runde 28. oktober, da mellom ham og motkandidaten Fernando Haddad.

Torkjell Leira mener det er fire hovedgrunner til at Bolsonaro fenger folket:

  • En dyp politisk og økonomisk krise. Folk er lei og vil ha forandring.
  • Korrupsjon. Alle de store partiene har vært involvert i skandaler.
  • Han vil være hard mot kriminaliteten. Voldsnivået i Brasil er alltid høyt – og nå stigende. Han vil har flere politifolk og militære i gatene, i tillegg til strengere straffer og at han ønsker å senke den kriminelle lavalderen.
  • Han har også klart å definere seg selv som en «protestkandidat».

– Det siste er et kunststykke. Han blir oppfattet som et alternativ mot det bestående politiske systemet. Det er merkelig, siden han har sittet i kongressen siden 1990-tallet og skiftet parti syv ganger. Han har gått etter der makten har ligget og vært en del av den tradisjonelle politikken.

Leira forteller at mesteparten av valgkampen har foregått på sosiale medier, som Facebook og Whatsapp.

– Valgkampen hans fungerer paradoksalt nok best når han holder seg i bakgrunnen. Apparatet hans på sosiale medier får det til å gå, litt slik Trump gjorde og gjør.