Qatars landslag før privatkampen mot Nord-Irland i mai. Mange av spillerne har en utenlandsk bakgrunn. Qatars landslag før privatkampen mot Nord-Irland i mai. Mange av spillerne har en utenlandsk bakgrunn. Foto: NTB scanpix

Qatar herjer i kvaliken: Stormer mot VM med utenlandske spillere

Spillere fra Ghana, Brasil og en rekke andre land er i ferd med å skyte Qatar til fotball-VM i 2018.

«Den lille slavestaten har 14 utlendinger i landslagstroppen sin. FIFA protesterer, men sjeikene lytter ikke.» Slik innleder danske Ekstra Bladet sin sak om fotballandslaget til Qatar.

De fleste har fått med seg at Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022. Her har det vært mye snakk om korrupsjon og slavearbeid. FBI og sveitsisk politi har rullet opp den ene skandalen etter den andre. Mange spør seg hva som egentlig skjedde da FIFA i 2010 svært overraskende valgte å tildele VM til Qatar i 2022. ## Knuser all motstand

FIFA-president Sepp Blatter sjokkerte mange da han i desember 2010 opplyste at Qatar er tildelt fotball-VM i 2022. FIFA-president Sepp Blatter sjokkerte mange da han i desember 2010 opplyste at Qatar er tildelt fotball-VM i 2022. Foto: NTB scanpix

I det mesterskapet er Qatar sikret VM-plass som vert. Nå satser den pengesterke ørkenstaten alt på å få Qatar kvalifisert til verdensmesterskapet i Russland i 2018. Og Qatar er på god vei:I den asiatiske VM-kvalifiseringen er Qatar suveren i gruppe C med 27-2 i målforskjell. Som gruppevinner går Qatar videre til et avsluttende gruppespill om fire VM-plasser.

Ifølge Ekstra Bladet inneholder landslagstroppen spillere fra Ghana, Somalia, Kuwait, Algerie, Sudan, Bahrain, Brasil, Kongo, Palestina, Marokko, Guinea og Uruguay. Målet er at Qatar skal få VM-erfaring i 2018, for så å vinne gull på hjemmebane fire år senere!

Repetisjon av håndball-VM

Det er ikke første gangen at Qatar kjøper seg et landslag. Qatar arrangerte håndball-VM for menn i januar/februar i år, og med et nesten helt lag av innkjøpte spillere hevdet Qatar seg meget godt på hjemmeparkett. De kom seg helt til finalen der det ble tap mot Frankrike. Spillerne hadde fått millioner for å skifte statsborgerskap.

Begeistrede sjeiker jublet på tribunen sammen med innleide tilskuere som ble invitert på gratistur hvis de ville heie på Qatar.

På den siste FIFA-rankingen er Qatar nummer 85, og fotballnasjonen har hatt en fin stigning de senere årene. Mye av suksessen kan tilskrives importen av spillere utenfra. Qatar foretar seg ikke noe ulovlig: Hvis spillerne ikke har spilt en A-landskamp for sitt tidligere land kan de fritt skifte statsborgerskap. Er de over 18 år må det gå fem år før de kan stille opp for sin nye nasjon, skriver Ekstra Bladet.

Ble stanset i 2004

Pelé og Diego Maradona var begge på plass under åpningen av Aspire-akademiet i Doha i 2005. Pelé og Diego Maradona var begge på plass under åpningen av Aspire-akademiet i Doha i 2005. Foto: NTB scanpix

Oppkjøp av utenlandske spillere er slett ikke noe nytt fenomen. I 2004 stanset FIFA planene som Qatar hadde om å kjøpe opp brasilianerne Ailton, Dede og Leandro.– Naturalisering som tillater spillere uten tilknytning til det nye landet å spille for den nasjonens landslag er ikke hensikten med vårt regelverk. Derfor har vi satt en øyeblikkelig stopp for slikt, sa FIFA-president Sepp Blatter for 11 år siden.

FIFA hadde før dette utvidet adgangen til nasjonalitetsbytte slik at man kunne bytte statsborgerskap og spille landslagsfotball for sitt nye land så sant man ikke hadde spilt A-landslagsfotball for det gamle landet.

I dag henter Qatar svært unge spillere, spesielt fra Afrika, og sender dem til Aspire-akademiet i Doha. Det arbeidet har allerede båret frukter, og man håper at disse unge spillerne kan være ferdigutviklede stjerner til mesterskapet i 2022. En rekke av verdens fremste fotballkjendiser har vært på besøk på Aspire Academy, blant dem Pelé, Diego Maradona og Lionel Messi. De har selvsagt fått rikelig betalt for å komme.

Qatar slår tilbake

Generalsekretæren i Qatars fotballforbund mener at kritikken er overdrevet.

– Prosentandelen med utenlandske spillere er overdrevet, sa Mansour Mohammed Al Ansari til BBC i april.

– For oss er alle sammen qatarske spillere, og vi forholder oss til FIFAs regelverk. Alle våre spillere har rett til å representere landslaget vårt, enten de er født her, har foreldre som er født her, eller at de har spilt i vår hjemlige liga i fem år etter fylte 18 år, sa han videre.

Som BBC påpeker er det ikke så unaturlig at Qatar ser etter fotballspillere utenfor landets grenser: Med et lite befolkningsgrunnlag skal det godt gjøres å skape nok talenter til å konkurrere mot de aller beste.

Men penger kan løse mye, og penger har Qatar.