Nicklas Bendtner er inne i varrmen igjen hos Åge Hareide. Nicklas Bendtner er inne i varrmen igjen hos Åge Hareide. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Dansk fotballegende mener Hareide velger Bendtner i skjebnekamp: – Jeg tror at han starter

Nå hviler danskenes håp på Bendtner igjen: – Ville vært merkelig om jeg ikke ble tatt ut

Foran skjebnekampene mot Montenegro og Romania, har danske medier lansert Rosenborg-angriperen som potensiell spiss fra start.

Nicklas Bendtner er tilbake på landslaget. Da angriperen den 1. september fikk 15 minutter som innbytter i 4-0-seieren over Polen, var det hans første landslagsopptreden på over to år.

Med en kneskade på Feyenoord-spiss Nicolai Jørgensen er han nå høyaktuell til å starte, i konkurranse med navn som Ajax-stortalentet Kasper Dolberg, Atalantas Andreas Cornelius, Leipzigs-spiss Yussuf Poulsen og Mainz-angriper Viktor Fischer.

– Jeg tror at Bendtner starter. Han har gjort det han kan. Han scorer mål i Norge, selv om det ikke er en svær liga, kan han ikke gjøre noe mer for å spille seg inn på landslaget, sier tidligere landslagsspiller Flemming Povlsen til Ekstra Bladet.

Nicklas Bendtner var tilbake på landslaget siste etter en lang pause. Nicklas Bendtner var tilbake på landslaget siste etter en lang pause. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Povlsen var med det legendariske danske laget som vant EM i 1992, og startet en generasjon med dansker som alltid var med i mesterskap. Fra 1996 til 2012 kvalifiserte Danmark seg til alle VM og EM, minus én gang. Men siden har det vært tråere år for Bendtner & co.

Misfornøyd med utgangspunktet

– Han må ha mer tålmodighet og forbli sentralt i banen. Han har en tendens til å søke nedover i banen og delta i spillet, men han skal spille en mer statisk rolle og sørge for å holde seg i feltet, forklarer Povlsen.

Det danske landslaget har for første gang siden 1980-tallet ikke har vært i mesterskap på seks år. Nå tror man altså Bendtner er mannen som skal skyte laget til Russland-VM neste år. Med to kamper igjen av kvalifiseringen leder Polen pulja med 19 poeng, mens utfordrerne Montenegro og Danmark er tre poeng bak.

Mest sannsynlig spiller vinneren av torsdagens kamp mellom nettopp de to, playoff i november.

– Hvis vi på forhånd hadde kunnet velge å spille om playoff mot Montenegro, hadde jeg nok sagt nei. Vi syns alle sammen at vi er gode nok til å ta førsteplassen, selv om det er lag som Polen i gruppa. Vi har en masse talent og klasse, men nå har vi satt oss i denne situasjonen. Da gjelder det å gi alt og slå Montenegro, sier Bendtner til Ekstra Bladet.

Vil score fire-seks mål til for RBK

At han er en brennhet kandidat til å starte viktige kamper for landet sitt igjen, er ikke en selvfølge. Spesielt ikke når man bare spiller i norsk Eliteserie, selv om 14 seriemål er noe Bendtner sjeldent har nådd i sin turné gjennom engelsk, tysk og italiensk fotball.

Flemming Povlsen Flemming Povlsen Foto: ANDREAS SZLAVIK / TT / NTB Scanpix

Men for Bendtner – som stråler igjen både i norsk fotball og i Europa for Rosenborg – er det ikke rart.

– Det ville vært merkelig om jeg ikke ble tatt ut på det grunnlaget jeg har, for jeg har spilt godt og scoret mange mål, sier 29-åringen.

– Det går riktig bra for oss og det går riktig bra for meg personlig. Det tok litt tid og det visste jeg. Også visste jeg at jeg ikke skulle gå rett inn som livredder, så det ville være litt press. Det tok jeg rolig. Nå har jeg scoret en del mål og vi er ni poeng foran med seks kamper igjen. Vi ligger rimelig godt i det. Hvis jeg kan score en fire-seks mål til, vil det være bra. Da har det vært en fullverdig sesong, fortsetter Bendtner til samme avis.

Bendtner mest rutinert

Med 75 landskamper er han likevel den mest rutinerte spilleren i Åge Hareides tropp. Like bak er FCKs William Vitved Kvist (73 kamper), Tottenhams midtbaneprofil Christian Eriksen (71 kamper) og selveste Simon Kjær i Sevilla (70 kamper).

– Det vil alltid være en viss respekt når man er den med flest kamper for landslaget. Det er normalt. Jeg er jo bare som jeg alltid er. Jeg kjenner også de fleste av dem, fordi de også var med under Morten Olsen. Det er ikke store og nye i det, sier Bendtner.

– Men det er klart, hvis jeg begynner å spille og score mål for landslaget igjen, får jeg også en annen rolle, fortsetter han.

Tre dager etter Montenegro-kampen skal kvalifiseringsgruppa avgjøres hjemme mot Romania. Kanskje må danskene ha seks poeng for i det hele tatt å få playoff mot et annet lag i kampen om én av de 32 VM-plassene.

Ikke skadet

– Jeg var glad for å være med sist. Det tror jeg også jeg snakket om. Nå venter to meget viktige kamper og det er deilig å være med igjen. Jeg håper selvfølgelig vi kvalifiserer oss. Hvordan laget tas ut eller hvordan vi skal spille, har jeg helt ærlig ingen anelse om, for jeg har ikke trent med laget enda, sier Bendtner til danske avisen.

Han holdt seg til lysken etter Rosenborgs 1-1-kamp mot Sarpsborg sist, men det skal ikke være noe alvorlig.

– Det er bare overbelastning. Jeg har simpelthen vært sliten. Jeg tror jeg sa det etter kampen sist også, men det ble gjort litt verre enn det der. Jeg hadde litt smerter, men det er ikke noe truende med tanke på kampen på torsdag, sier dansken.