Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NFF mykner opp alkoholreglene: – Det skal ikke flyte mer alkohol på norske stadioner

Fra kommende sesong opphever NFF forbudet mot å selge alkohol på norske fotballstadioner, men de tror ikke det vil føre til store endringer.

Det skriver VG.

– Ifølge regelverket som har eksistert, har det vært nulltoleranse for alkoholservering på stadioner. Nå gjøres det en endring. Dette er en alminneliggjøring. Nå gir vi alle muligheten, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Pål Bjerketvedt til VG.

Regelendringen ble vedtatt av forbundsstyret i februar.

I praksis har klubber tidligere hatt lov til å servere øl og vin på VIP-seksjonene, men nå åpner altså fotballforbundet for at klubber kan selge alkohol til den gjengse supporter. Det må likevel skje på egne områder, og forutsetter at klubbene får skjenkebevilling fra kommunen.

– Det vil fremdeles være helt forbudt med alkohol på tribunene, sier Bjerketvedt til Aftenposten.

  Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, mener regelendringen ikke vil føre til mer alkohol på norske stadioner. Foto: Terje Pedersen

  Flere har brutt reglene

  Flere klubber, som Brann, Rosenborg og Viking, har i flere år solgt alkohol på deler av arenaen, også utenfor VIP-seksjonene. Dette har i prinsippet vært brudd på NFFs regler, men det har aldri vært aktuelt med noen form for sanksjoner mot dem.

  – Nei, så lenge dette har vært håndtert på en helt kontrollerbar og lokalt godkjent måte, har det ikke vært noen problemstilling, sier Bjerketvedt.

  Han presiserer at regelendringene ikke vil gjøre stor praktisk forskjell. NFF mener de har endret regelverket så det passer med hvordan dette faktisk er blitt praktisert. Samtidig har de tilpasset det så det samsvarer med reglene til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  – Det skal ikke flyte mer alkohol på norske stadionanlegg, sier han.

  Han utelukker likevel ikke at regelendringen kan føre til at enda flere klubber innfører alkoholsalg på sine anlegg.

  – Det kan hende. Det er helt opp til hver enkelt klubb og lokale myndigheter, sier han.

  Brann-leder Vibeke Johannesen er glad NFF myker opp reglene for alkoholsalg på fotballkamp. Foto: Marita Aarekol

  Positive klubber

  På Stadion i Bergen har det vært tilgjengelig for alle å kjøpe alkohol på den ene langsiden – altså en stor del av publikum.

  Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, sier klubben allerede før NFF-vedtaket har søkt om få å utvide alkoholserveringen.

  – Vi jobber med å få solgt alkohol på Frydenbø-tribunen (med Store Stå). Det er en søknad vi har hatt inne en stund, sier Johannesen til BT.

  Brann-sjefen mener det er fint at NFF tilpasser reglene.

  – Vi er en av flere klubber som har trukket litt i regelverket, sier hun.

  Begrunnelsen har vært at Brann ønsker likebehandling av dem som ser kamp på VIP-tribunen og andre.

  – Der vi har alkoholservering, ser vi at det ikke er store mengder som selges. Det er et tilbud. Kanskje vil det gjøre at flere kommer tidligere på Stadion, man kan skape et miljø.

   På Aker Stadion har alkoholserveringen til nå kun skjedd på VIP-seksjonene. Administrerende direktør i Molde, Ole Erik Stavrum, forteller at de ennå ikke har tenkt så langt som hvorvidt de nå vil utvide øl- og vinsalget, men at det er noe de vil vurdere.

   – Vi synes det er positivt at NFF gjør endringer som kan være med på å få folk tilbake til tribunene. Vi er positive, sier han.

   Daglig leder i Viking, Eirik W. Henningsen, har heller ikke rukket å se på hvilke muligheter endringene eventuelt gir dem. Klubben har siden 2013 hatt alkoholservering i egne lokaler på stadion for alle over 18 år, etter at politikerne i Stavanger åpnet for dette.

   Aalesund er også positive til endringen, opplyser administrerende direktør Geir S. Vik.