Åge Hareide startet tiden som dansk landslagssjef godt, men får kritikk etter en dårlig VM-kvalifisering. Åge Hareide startet tiden som dansk landslagssjef godt, men får kritikk etter en dårlig VM-kvalifisering. Foto: NTB SCANPIX

- Om ting ikke bedrer seg, kan Hareide fort bli den første landslagstreneren som får sparken i Danmark

Danske fotballekspert mener Hareide er svekket.

At Danmark i går tapte mot Montenegro var lite populært i danske medier. På kommentatorplass blir laget og trener Åge Hareide regelrett slaktet. De er ikke fornøyde med hvordan landslaget spiller for tiden. På de tre første kampene i VM-kvalifiseringen har de en seier og to tap, og ligger på fjerdeplass, fire poeng bak VM-billett.

Sportsjef i Ekstrabladet, Allan Olsen, utelukker ikke at Hareide må forlate sjefsroret før kontrakten er ferdig.

— Danmark har ikke tradisjon for å sparke landslagstrenere, det har vel aldri skjedd. Men han kan godt bli den første dersom man snart ser at Danmark ikke har sjanse på å komme til VM. Da er de nødt til å gjøre noe annet, sier han til Adresseavisen.

Allan Olsen er sportsredaktør i den danske avisen Ekstrabladet. Foto: Ekstra Bladet

LES OGSÅ:

Han tror likevel at nordmannen får sitte kontrakten ut, men at han er under press.

— Det er ingen tvil om at hans posisjon som trener er alvorlig svekket. Han har brakt optimisme og en god stemning inn på landslaget, men akkurat nå ser det virkelig mørkt ut for en VM-billett. Så det er klart at han er under press, sier Olsen til Adresseavisen.

Tror du at det danske folket har mindre tålmodighet med Hareide siden han er nordmann?

— Nei, vi har lært å elske Ståle Solbakken, så det kan vi jo også med Hareide. Men da Hareide ble ansatt var det ikke mange som var fornøyde, men har gjort det bedre enn forventet. Men når resultatene sviktet, er det helt likegyldig, sier Olsen.

Olsens kollega, sportskommentator Stig Tøfting, er enda tøffere mot landslagstreneren.

— Våre VM-muligheter er i en tynn tråd. Og det samme gjelder Åge Hareide. For hva skal vi med ham, hvis det viser seg at vi faktisk ikke kan komme til VM? Han er avhengig av at spillerne kjemper for ham, og jeg kan ikke forestille meg at han får fornyet kontrakt dersom vi ikke kvalifiserer oss, sier han til Ekstra Bladet.

LES OGSÅ:

Misfornøyd med spillet

Sportskommentator i Berlingske Tidende, Søren Hanghøj Kristensen, mener det ikke er et tema at Hareide skal få sparken, men er lite imponert over hvordan det går med landslaget for tiden.

— Danskene er på ingen måte tilfredse med det spillet de har sett av Hareides lag de siste to kampene. I går kveld var det tydelige mishagsytringer. Det danske laget spilte elendig i første omgang, og selv om de spilte bedre etter pausen, ble de ikke farlige, sier Søren Hanghøj Kristensen, sportskommentator i Berlingske Tidende til Adresseavisen.

I Hareides første periode som landslagssjef var stemningen optimistisk etter mange gode kamper. Det er i ferd med å endre seg.

— Spillet i går kombinert med det pinlige resultatet, har ført til at den optimismen som ble til rundt det «nye Danmark» plutselig har forsvunnet, sier Kristensen til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Åge Hareide og Danmark er i trøbbel i VM-kvaliken etter to tap på rad. Foto: NTB Scanpix

— Sparken er ikke et tema

Han peker på forsvaret som den store svakheten i laget.

— Balltempoet var langsomt og tilfeldig, og det var ikke lett å få øye på hverken lederskap eller villskap på laget. Samtidig er det mye som tyder på at 3-5-2-systemet som Hareide har innført, ikke fungerer, sier Kristensen.

Til tross for at danske har bare tre poeng etter de tre kampene laget har spilt i kvalifiseringen, mener Kristensen at Hareide sitter trygt - så langt.

— Hareide har fortsatt tillit. Han kom med nytt liv, og de første månedene hans var ganske gode. Men nå ser det ut som at VM er langt borte for Danmark, og det fører naturligvis til at knivene og pennene blir spisset. Men han er på ingen måte på vei ut, det er ikke et tema, sier Kristensen.

LES OGSÅ:

Dersom Danmark ikke går til VM tror han det blir vanskelig for Hareide å få forlenget toårskontrakten han har med laget. Da mener han at en annen nordmann kan være aktuell.

— Det er tidlig å spekulere i, men slik det ser ut nå bør Ståle Solbakken være det klart beste alternativet den dagen Hareide forsvinner. Det passer også bra siden kontrakten til Hareide går ut samtidig som Solbakken sin kontakt i FCK går ut. Men det er nok noen andre som har Solbakken i tankene også. Og Michael Laudrup spøker jo alltid i kulissene når det kommer til en dansk landslagsjobb, mener Kristensen.

Ståle Solbakken ønsker ikke å kommentere situasjonen i den danske landslagsleiren overfor Adresseavisen.

Mangler en leder

Den tidligere danske fotballspilleren Brian Laudrup mener at landslaget har et ledelsesproblem på banen.

— Før kampen mot Polen var det spennende å se hvem som tok tak i problememe når laget er inne i en dårlig periode. Det har vi sett at er ingen, sier Laudrup til Berlingske Tidende. Han mener at Hareide har dårlig tid for å løse problemene det danske laget opplever.

— Han skal finne på noe veldig, veldig hurtig. Kasakhstan mulighet er å kopiere det systemet vi sliter mot. Vi har problemer når spillet ikke går hurtig nok. Oppgaven som trenerteamet blir å finne en måte å spille på som vil skape ro, for øyeblikket er det nervøsitet og frustrasjon, sier han til BT.