Nadia Nadim har fått stor oppmerksomhet under EM. Nadia Nadim har fått stor oppmerksomhet under EM. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Politiker stemplet dansk EM-helt som «utlending». Nå blir hun skjelt ut.

Det kontroversielle Facebook-innlegget ble raskt slettet.

Nederland-EM har skapt stor entusiasme i Danmark. Søndag spiller de danske kvinnene finalen mot Nederland.

Blant spillerne som har fått mest oppmerksomhet, er angriperen Nadia Nadim.

Den Afghanistan-fødte 29-åringen er blitt sammenlignet med Zlatan Ibrahimovic og blitt hyllet for seiersintervjuet etter kvartfinalen mot Tyskland. I tillegg har hun fått oppmerksomhet for at hun snakker hele syv språk.

Ikke alle ønsker imidlertid hyllesten av Nadim velkommen. Susanne Eilersen, som representerer Dansk Folkeparti i den danske nasjonalforsamlingen, har nemlig skapt storm med et Facebook-innlegg.

– Helt forutsigbart at pressen skal fremheve en utlending som noe særlig. Det er til å bli veldig lei av, skrev Eilersen, og la vet en sint emoji.

Nadia Nadim har en dramatisk livshistorie. Her er fortellingen om fotballspilleren:

Slettet innlegget

Nadia Nadim kom til Danmark som 12-åring. Hun har vært dansk statsborger siden 2008. Hun fikk sin debut for kvinnelandslaget i en alder av 21 år, som den første med innvandrerbakgrunn i dansk fotballhistorie.

Eilersen-innlegget ble raskt slettet. Reaksjonene lot uansett ikke vente på seg. Blant dem som reagerte var radioprofilen Anders Breinholt.

– Hvorfor har du slettet Facebook-innlegg ditt, Eilersen? Jeg antar at du står for det du skrev? For du er vel ikke av typen som får kalde føtter? skrev Breinholt på sin Twitter-konto.

Susanne Eilertsen hisset på seg mange med et Facebook-innlegg under EM. Susanne Eilertsen hisset på seg mange med et Facebook-innlegg under EM. Foto: Dansk Folkeparti

– Det spørs om ikke Eilersen krabber inn under feighetens teppe og lar være å svare? Men et svar ville kledd henne, svarte fotballekspert Jan Eliassen på sin Twitter-konto.

Til slutt svarte riktignok Eilersen overfor bt.dk.

– Noen ganger blir et oppslag misforstått på denne måten. Derfor har jeg slettet det. Det er ikke mer å si enn det, sa Eilersen, som sitter i hovedstyret i Dansk Folkeparti.

Utenriksministeren reagerte

Blant dem som reagerer på Eilersens Facebook-innlegg er Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

– Jeg klarer ikke mer dumhet på Facebook. La nå Nadia spille fotball i stedet for å bli en brikke i et politisk spill, skriver Samuelsen på sin Twitter-konto.

Eilersens innlegg har fått kraftig motstand i sosiale medier. Kommentaren var opprinnelig ment som et svar til en avisartikkel i Kristeligt Dagblad, skrevet av sogneprest og debattant Sørine Gotfredsen.

Nadia Nadim har vært en viktig spiller for Danmark i fotball-EM. Her er hun i duell med Viktoria Schnaderbeck i semifinalen mot Østerrike. Nadia Nadim har vært en viktig spiller for Danmark i fotball-EM. Her er hun i duell med Viktoria Schnaderbeck i semifinalen mot Østerrike. Foto: REUTERS

Gotfredsen skrev om at Nadim tidligere hadde uttalt at han ikke ønsket å være hundre prosent dansk, fordi det forekommer så mye negativ omtale av mennesker med annen etnisk bakgrunn i landet.

– Også for henne er det tilsynelatende vrient å forstå at en viss skepsis overfor flyktninger og innvandrere er uunngåelig i en tid med så voldsomt press. Kanskje faller det henne ikke inn at dersom man ikke er helt lojal mot landet sitt som landslagsspiller, risikerer man enda mer motvilje, skrev Gotfredsen i artikkelen, som hadde tittelen «Et forbilde for hva?».

Meningene om Nadia Nadim er dermed til en viss grad delte før søndagens EM-finale. Danmark har ikke vunnet EM for kvinner siden 1979, da et uoffisielt mesterskap ble arrangert i Italia.