Lee Grifiths header ballen i hånda på Inverness’ Josh Meekings under cupsemien i 2015. Lee Grifiths header ballen i hånda på Inverness’ Josh Meekings under cupsemien i 2015. Foto: Graham Stuart

Hadde Celtic fått straffe her, tror Deila han fortsatt hadde vært trener i Skottland

– Det gjør fortsatt vondt.

Til helga spilles et av fotballens mest intense oppgjør. Old Firm, mellom Celtic og Rangers.

Det er nesten på dagen ett år siden Ronny Deilas Celtic tapte byderbyet mot erkerivalen etter straffekonkurranse. Et tap som langt på vei beseglet Deilas skjebne som ferdig i klubben.

Men det er ikke den kampen Deila minnes mest når han snakker om tiden i Skottland. I et intervju med Daily Record, forklarer han hvordan han opplevde situasjonen som kunne gitt Celtic plass i cupfinalen i 2015.

– Irriterer meg den dag i dag

Da hadde nordmannen allerede ledet de grønne fra Glasgow til triumf i liga og ligacup, men i cupen ble det stopp i semifinalen. Ifølge Deila, mye takket være en straffe og rødt kort som ikke ble gitt da Inverness-spiller Josh Meekings stanset en heading fra å gå i mål.

– At dommeren ikke dømmer hands når ballen blir slått av linja, og så blir det senere rødt kort til oss og vi taper: Det gjør fortsatt vondt. Det at vi ikke vant trippelen den sesongen irriterer meg den dag i dag, sier den nåværende Vålerenga-treneren.

– Ville jeg fortsatt vært i Celtic om jeg hadde vunnet trippelen da? Jeg tror det, sier Deila til avisen.

Ronny Deila under sitt siste Old Firm for ett år siden. Det endte med tap etter straffekonkurranse. Ronny Deila under sitt siste Old Firm for ett år siden. Det endte med tap etter straffekonkurranse. Foto: Russell Cheyne

Nå håper han at vi slipper å se nok en kamp avgjort av andre enn de som spiller kampen. Den siste uka har vi fått et ferskt eksempel på at dommeren kan snu en kamp med sine avgjørelser, etter at Real Madrid fikk flere feilaktige avgjørelser med seg.

– Det er viktig at det beste laget vinner på søndag, og at kampen ikke blir avgjort av dommeravgjørelser. Store kamper kan fort endre seg på grunn av en dårlig avgjørelse, sier Deila.

Kritiserer valget av dommer

Siden Old Firm for første gang ble spilt i 1890, har Rangers vunnet 159 av oppgjørene, mens Celtic står med 148 seiere. Samtidig har Celtic vunnet flest av oppgjørene i cupen de to lagene imellom. Det eneste som er sikkert er at søndagens semifinale blir helt åpen.

Så er det også ganske sikkert at dommer Don Robertson skal få det hett.

Robertson hadde det ikke lett i forrige kamp han dømte, og fikk hard kritikk for et straffespark som ble tildelt Ross County, etter at dommer mente Alex Schalk hadde blitt felt av Celtics Erik Sviatchenko. Reprisene viste at Schalk helt tydelig filmet.

Brendan Rodgers er sjef for Lee Grifiths og Celtic, etter at Deila måtte gå i april i fjor. Brendan Rodgers er sjef for Lee Grifiths og Celtic, etter at Deila måtte gå i april i fjor. Foto: Russell Cheyne

Tidligere fotballspiller John Hartson mener dermed presset som kommer med å dømme Old Firm blir for stort for den skotske dommeren.

– Presset blir for stort for ham. Jeg skjønner ikke hvorfor han ønsker å gjøre det. Personlig ville jeg bedt om ikke å få dømme den kampen. Hvorfor blir han ikke beskyttet av de andre dommerne? Hvorfor sende han rett til den største kampen, spør Hartson ifølge avisen Scotsman.

– Hvor er straffen?

Hartson operer nå som ekspert for skotsk tv, og mener nå dommerne bør oppleve å bli sanksjonert for svake prestasjoner - akkurat som spillerne.

– En dommer kan koste et lag poeng eller en tittel, men er tilbake igjen neste kamp. Hvor er straffen? Men jeg skjønner det er en vanskelig jobb. Du trenger å være tykkhudet, sier Hartson.

Celtic-Rangers spilles søndag klokka 13.00. Hibernian og Aberdeen spiller i den andre semifinalen.